Αποκλ: Made in Greece o Γιάννης Σαρχιανάκης - Από την Κρήτη & το λαούτο στο Nashville - Σε μουσική περιοδεία σε όλη την Αμερική!

Ο πατέρας του έπαιζε λαούτο και ο αδερφός του μπουζούκι. Εκείνος στα 15 του αγόρασε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα και σαν γνήσιος Κρητικός αψήφισε το ''τι θα πει ο κόσμος'' και άρχισε να παίζει ροκ.  Ήταν ένα σοκ για όλους.  Σύχναζε μαζί με τους φίλους του σε θρυλικά ροκ στέκια και σε ένα από αυτά μάλιστα, δημιούργησε σε πολύ μικρή ηλικία την πρώτη του μπάντα, τους "Νο Name".

Μερικά χρόνια, μερικές βραβεύσεις και μερικές μπάντες αργότερα, μετά από μια σύντομη διαμονή στην Αγγλία, βρέθηκε στις ΗΠΑ αναζητώντας το αμερικανικό όνειρο. 

*Δείτε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Γιάννη Σαρχιανάκη στο Eirinika.gr:

  • Γεννήθηκα σε καλλιτεχνική οικογένεια , ο πατέρας μου Κρητικός παραδοσιακός λαουτιέρης και ο αδερφός μου μπουζούκι
  •  Η Grunge μουσική σκηνή του Σιάτλ με κορυφαίο συγκρότημα τους "Nirvana" με έχει "σημαδέψει"
  • Kαλύτερη στιγμή της καριέρας μου η βράβευση του τραγουδιού μου "The Hippie" στον Διαγωνισμό της FIAT στην Αμερική (2013)
  • Στην Αμερική βραβευμένοι με Grammy ,που ήταν οι μέντορες μας στην τουρ, μας αντιμετωπιζαν σαν ισότιμους συναδέλφους τους...  Στην Ελλάδα ..
  • Τα όνειρα μου δεν σταματάνε ούτε και αν πάρω βραβείο Grammy!

Λίλη Αγγελοπούλου: Κύριε Σαρχιανάκη, από ποια ηλικία ασχολείστε με την μουσική και πώς προέκυψε αυτή σας η ενασχόληση;

Γιάννης Σαρχιανάκης: Ξεκίνησα πολύ μικρός , ο πατέρας μου με έχει ηχογραφήσει σε κασέτα να τραγουδώ ένα παραδοσιακό κρητικό τραγούδι σε ηλικία 5 ετών. Στα 15 μου αγόρασα την πρώτη ηλεκτρική κιθάρα μου και άρχισα να παίζω ροκ.

Γεννήθηκα σε καλλιτεχνική οικογένεια , ο πατέρας μου Κρητικός παραδοσιακός λαουτιέρης και ο αδερφός μου μπουζούκι και τραγούδι σε λαϊκά και ρεμπέτικα. Ο πατέρας μου με έπαιρνε μαζί του στα κρητικά γλέντια πριν μπω ακόμα στο δημοτικό σχολείο. Νομίζω ότι το DNA μου είναι γεμάτο από νότες και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Δεν μπορούσα να αποφύγω λοιπόν την ενασχόληση μου με την μουσική. Είναι σαν ένα μικρόβιο που είναι ακόμα μέσα μου και με καθοδηγεί. Ακολουθώ λοιπόν τον δικό μου μύθο .

Λ.Α: Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

 Γ.Σ:  Έχοντας πολλά ακούσματα από μικρός ,επέλεξα ότι με εκφράζει η ροκ μουσική. Ακούγοντας λοιπόν από το σκληρό μέταλ μέχρι το πανκ ροκ , καταστάλαξα ότι έπρεπε να ασχοληθώ με το  εναλλακτικό ροκ. Η Grunge μουσική σκηνή του Σιάτλ με κορυφαίο συγκρότημα τους "Nirvana" με έχει "σημαδέψει". Ήταν ένα ηλεκτροσόκ όταν είδα πρώτη φορά στην TV το "Smells like a teen spirit". Επίσης έχω επηρεαστεί από το φανκ ροκ των "Red Hot Chili Peppers". Επίσης και από τους "System Of A Down". Τα τραγούδια που γράφω είναι ένα μείγμα όλων αυτών με δική μου "συνταγή". 

Λ.Α: Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας;

Γ.Σ: Η έμπνευση μπορεί να προέρχεται από ένα πρόσωπο , όπως μια κοπέλα που θα μου ξυπνήσει ερωτικά συναισθήματα. 

Μου έχει τύχει όμως να γράψω και τραγούδι και για ένα παιδί ("Λάθος"  Άλμπουμ "Μια πόλη που έχει σωπάσει... -WARNER 2011-). Ένα καλοκαιρινό δειλινό ,περνώντας μπροστά από ένα ίδρυμα για εγκαταλελειμμένα παιδιά, είδα ένα κοριτσάκι 8-9 ετών , καθόταν στα σκαλοπάτια στην είσοδο και κοίταζε τον χρωματιστό ουρανό με χαμένο το βλέμμα , δεν κατάλαβε καν ότι πέρασα από μπροστά του... ήταν σαν να μπήκα στις σκέψεις του... (... ήταν μεγάλο λάθος για σένα ζω μονάχος...). 

Λ.Α: Με ποιους καλλιτέχνες έχετε συνεργαστεί;

Γ.Σ: Μέχρι τώρα δεν έχω επιδιώξει να συνεργαστώ δισκογραφικά με κάποιον "επώνυμο" καλλιτέχνη. 

 Έχω συνεργαστεί όμως με σπουδαίους μουσικούς όπως τον Τάκη Πινακουλάκη , η βοήθειά του είναι εκτός από το μπάσο , είναι και στην δομή και παραγωγή των τραγουδιών μου. Η εμπειρία του από τις μουσικές σκηνές της Ευρώπης και από τις τζαζ φανκ ροκ επιρροές του , έχουν δώσει ένα άλλο χρώμα στα τραγούδια μου. Τον ευχαριστώ πολύ γιαυτό. Επίσης ευχαριστώ πολύ τον Δημήτρη Κολιοθωμά (Drums) για την στήριξη του σε όλους τους τομείς στα τελευταία 4 χρόνια και τους Γιώργο Πολίτη (Bass) ,Κώστα Χατζόπουλο(Guitar) και Γιάννη Ρούτση(Bass).

 Έχει τύχει στο παρελθόν να τραγουδήσω στο ίδιο φεστιβάλ με τον Μιχάλη Τζουγανάκη τον Παύλο Παυλίδη τους "Locomondo" και πολλούς άλλους  εδώ στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό με αρκετές ανερχόμενες ροκ μπάντες.

Λ.Α: Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας σας και ποια η χειρότερη;

Γ.Σ: Θα μπορούσα να πω κορυφαία την βράβευση του τραγουδιού μου "The Hippie" στον Διαγωνισμό της FIAT στην Αμερική (2013). Βγήκε 3ο στην κατηγορία "Alternative" και εγώ ένας από τους 50 κορυφαίους καλλιτέχνες, μέσα από 6000 επιλεγμένες συμμετοχές. 
Φυσικά και η βράβευση μου (για την προσφορά μου στον πολιτισμό και την μουσική), από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων (2015).
Χειρότερη χμ... Μάλλον η είσοδος του ΣΔΟΕ και του ΙΚΑ σε μουσική σκηνή λίγο πριν αρχίσει η συναυλία, κλείνοντας τις πόρτες και κάνοντας έλεγχο στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης.  Για αυτούς τους φίλους και τους θαμώνες που ήταν εκεί από νωρίς παίξαμε ένα σετ 10 τραγουδιών αφιλοκερδώς, όταν αποχώρησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Συνέντευξη του στον αμερικάνικο τύπο

Λ.Α: Το ταξίδι σας στην Αμερική πώς προέκυψε;

Γ.Σ: Μετά από την τρίτη θέση στον διαγωνισμό που ανέφερα παραπάνω (FIAT USA BAND PRIX) έλαβα ένα email να συμμετάσχω σε μια τουρ στην Αμερική (Extreme Tour). Πήγα λοιπόν στο Nashville για να μιλήσω σχετικά με την τουρ, με τους  υπεύθυνους. Εκεί γνώρισα και έκανα φίλους πολλούς μουσικούς και παραγωγούς. Η διαφορά νοοτροπίας (Αμερικάνων μουσικών σχετικά με των Ελλήνων) με κέρδισε αμέσως. Βραβευμένοι με Grammy ,που ήταν οι μέντορες μας στην τουρ, μας αντιμετωπιζαν σαν ισότιμους συναδέλφους τους...  Στην Ελλάδα ...;;

Λ.Α: Τι σημαίνει για εσάς η αναγνώριση από την American Federation Of Musicians;

Γ.Σ:  Όταν σε αναγνωρίζει ο μεγαλύτερος σύλλογος μουσικής στον κόσμο (Ηνωμένων Πολιτειών & Καναδά) ,νομίζω ότι είναι μια ηθική δικαίωση για την μέχρι τώρα πορεία μου στα μουσικά δρώμενα. Έδωσε το "Πράσινο Φως" να πάρω την τιμητική για μένα Visa (O-1) εργασίας στην Αμερική. 

Το βραβείο που του απένειμε η UNESCO

Λ.Α: Ποια τα όνειρα και οι στόχοι σας για το μέλλον;

 Γ.Σ: Τα όνειρα μου δεν σταματάνε ούτε και αν πάρω βραβείο Grammy! Η καλλιτεχνική ανησυχία είναι κάτι  που σε τρώει μέσα σου και δεν σταματάς ποτέ να αναζητάς νέα πράγματα στην τέχνη που ακολουθείς. Για την ώρα τελειώνω το νέο μου Άλμπουμ "California Lover" και στοχεύω να κάνω μια περιοδεία στην Αμερική.

Who is Who

Γεννήθηκε στην Κρήτη σε μια ελληνική καλλιτεχνική οικογένεια , ήταν ένα σοκ για όλους όταν ο John στα 15 αγόρασε την πρώτη ηλεκτρική κιθάρα και ξεκίνησε να παίζει ροκ. Μερικές μπάντες αργότερα , σύντομη διαμονή στην Αγγλία και μετά βρέθηκε να αναζητά  το  αμερικανικό όνειρο στο Λος Άντζελες.
Στις 8 Δεκεμβρίου 2011 η Warner Music Greece κυκλοφορεί το Ψηφιακό Άλμπουμ : ”John Sarhianakis: Mia Poli Pou Ehei Sopasei ...» (iTunes, Amazon, η Virgin, η Cosmote κλπ) .
Στις 12 Δεκεμβρίου 2011, το άλμπουμ μπήκε στο ψηφιακό κατάστημα της Cosmote  «COSMOTE Music Zone Charts» - Νο 1 TOP ΑΛΜΠΟΥΜ !!! (Σε όλα τα είδη της μουσικής Ελληνική & Διεθνή) και έμεινε εκεί για δύο μήνες. Το 2012 έχει κάνει πολλές συναυλίες και συμμετείχε στο διεθνή φεστιβάλ "MATALA FESTIVAL 2012 Hippies Reunion" .Το καλοκαίρι του 2013 συμμετείχε στο "Φεστιβάλ Νέων  Ολύμπου".

Δεκέμβριος 2013, FIAT USA BAND PRIX 2013 : 
Έχει ψηφιστεί ως ένας από τους Top 50 καλλιτέχνες (από 6000, επιλεγμένους συμμετέχοντες σε όλα τα είδη: Rock, Pop, Country, Urban, Alternative). 
Τελική κατάταξη, το τραγούδι του : "The Hippie" – No 3 στο ειδος  "Alternative". 
 

Καλοκαίρι 2014: 
Πρόσκληση για περιοδεία στις ΗΠΑ (Extreme Tour 2014)
Πρόσκληση σε συμμετοχή σε τηλεοπτικό σόου στο Hollywood.
Ιούλιος 2014: Συνέντευξη στο Indie Rock Magazine (ΗΠΑ).
  

Φθινόπωρο 2014. 
Πολλές προτάσεις για Lives στην Καλιφόρνια σε ιστορικά clubs του Λος Άντζελες : "Viper Room" , "House Of Blues" , "Lucky Strike" , "HoB foundation Room", "Moly Malone's" , “Dargonfly” κτλ. 
 

Νοέμβριος 2014. 
Η μεγαλύτερη διάκριση και αναγνώριση. 
Η συνομοσπονδία μουσικών των Ηνωμένων πολιτειών και του Καναδά 
(American Federation Of Musicians) με επιστολή της στην USCIS (υπηρεσία για τις βίζες στις ΗΠΑ)  δίνει το πράσινο φως για την έγκριση της τιμητικής visa O-1 ( Για καλλιτέχνες με εξαιρετική ικανότητα. Αυτή την VISA έχουν στην κατοχή τους διάσημοι καλλιτέχνες όπως , οι Βρετανοί : Beatles , Ozzy , U2 κτλ.).
"American Federation Of Musicians : .. Ορίζει σαφώς ότι ο Ιωάννης  Σαρχιανάκης  είναι ένας  τραγουδιστής  με  εξαιρετική ικανότητα, η οποία έχει αποδειχθεί από συνεχείς διεθνή  αναγνώριση.”

Φεβρουαριος 2015.

Βράβευση από τον όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων για την προσφορά του στον πολιτισμό & την μουσική.Τώρα είναι  το στούντιο για τις ηχογραφήσεις του επερχόμενου δίσκου του: "California Lover". Ζει στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ