Story: 'Eχασε 11 δις. μέσα στην κρίση - ο ζάπλουτος που δεν κάνει ποτέ διακοπές & ξεκίνησε με 3χιλ. δολ.

Ο  Αλίκο Ντανγκότε (Aliko Dangote) είναι ο άνθρωπος που μπορεί να παρέμεινε στην κορυφή, όμως έχασε τεράστιο μέρος της καθαρής του περιουσίας μέσα σε ελάχιστο χρόνο. 

 

 

Μια περιουσία 25 δισ. δολαρίων έπεσε στα 14 δισ. δολάρια μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Ο μεγάλος επιχειρηματίας, είδε να εξανεμίζεται μεγάλο μέρος της περιουσίας του εξαιτίας των κλυδωνισμών στο τοπικό νόμισμα της Νιγηρίας.

Παρόλα αυτά είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής με περιουσία 14 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, παγκοσμίως είναι στην 67η θέση. 
 

Η πορεία προς τη δόξα

«Οι πλούσιοι χρήματα εφευρίσκουν, τις μεγάλες ευκαιρίες δεν τις βλέπεις με τα μάτια, τις βλέπεις με το μυαλό.»  είναι μια γνωστή φράση του γνωστού  Αμερικανού επενδυτή και  επιχειρηματία, Ρόμπερτ Τόρου Κιγιοσάκι.

Πιστός σε αυτή τη φράση λοιπόν, είναι και ο Ντανκγότε. Είχε το προνόμιο να γεννηθεί σε μια πλούσια οικογένεια της Νιγηρίας, να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο Κάιρο και να εξασφαλίσει από το θείο του ένα δάνειο 3.000 δολαρίων για την πρώτη του δουλειά.

Από την οικογένεια της μητέρας του, Μαριάγιας Ζανουσί Νταντάτα, ανήκει στην πανίσχυρη οικογενειακή δυναστεία των Νταντάτα που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ ο ίδιος ο Αλίκο Ντανγκότε ισχυρίζεται πως στηρίχτηκε στις δικές του δυνάμεις για να κτίσει την αυτοκρατορία του. 

Το 1977 ξεκίνησε με δάνειο 3.000 δολαρίων που του έδωσε ο αδελφός της μητέρας του, το οποίο και αποπλήρωσε. Ίδρυσε τότε την Dangote Group, μία μικρή εταιρεία για να διαπραγματεύεται αλεύρι, ζάχαρη και τσιμέντο. Στη συνέχεια άρχισε να αγοράζει φορτηγά και να εισάγει τσιμέντο. 

Έχει παρουσία ακόμα στην επεξεργασία άλατος, την αλευροβιομηχανία, εισάγει τρόφιμα, ενώ εξάγει βαμβάκι, κακάο, τζίντζερ κ.ά. Κατασκευάζει δίκτυο 14.000 χλμ. οπτικών ινών για όλη τη Νιγηρία και έχει επενδύσεις σε ακίνητα, τράπεζες, κλωστοϋφαντουργία και μεταφορές. 


Δεν κάνει ποτέ διακοπές

Ο 58χρονος δισεκατομμυριούχος κοιμάται ελάχιστα και δεν κάνει διακοπές, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times η προσωπική του ζωή μένει κρυφή.

Τη μισή του ζωή διαμένει στη Νιγηρία και την υπόλοιπη ταξιδεύει παντού. Είναι παντρεμένος -έχει κάνει δύο γάμους- και έχει τρία μεγάλα παιδιά.

Στα σχέδια του είναι να εισαγάγει τον όμιλό του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE). Αποσκοπώντας να βελτιώσει τη ρευστότητα των εταιρειών του, αλλά και να προσελκύσει ξένους θεσμικούς επενδυτές, θα εισαγάγει στο LSE τον Dangote Group έως το τέλος του 2016.

Η αγάπη του για την Άρσεναλ

Έχει προσπαθήσει να αγοράσει την Άρσεναλ, αν και δεν τα κατάφερε.  Ξέρω τη στρατηγική μου. Έχουμε στα σκαριά επενδύσεις 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα χρόνια και τώρα θέλω να φτάσω τις επιχειρήσεις μου σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Όταν θα τελειώσω με αυτό, ίσως να ξανακάνω πρόταση για την Άρσεναλ», τόνισε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ