Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ξύπνησε την Αθήνα - Επιφυλακτικότητα για δυο 24ωρα

Από τα κρεβάτια τους πετάχτηκαν οι κάτοικοι της Χαλκίδας, της Φθιώτιδας και των γειτονικών περιοχών από τη σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή και στην Αθήνα τα ξημερώματα.

 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση σημειώθηκε στις 4:09 πμ, σε απόσταση 77 χλμ. βόρεια - βορειοδυτικά της Αθήνας και 26 χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδα, στο Βόρειο Ευβοϊκό. Ο σεισμός ήταν εντάσεως 5,3 βαθμών και είχε εστιακό βάθος μόλις 13 χιλιομέτρων.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι πρόκειται για γειτονικό του ρήγματος της Αταλάντης, τα δύο ρήγματα δεν έχουν μεταξύ τους γενετικής σχέση.

Μετά το σεισμό των 5,3 βαθμών ακολούθησε σειρά δονήσεων με τις μεγαλύτερες να φτάνουν τους 3,8 βαθμούς στις 4:13 πμ και 3,3 βαθμούς στις 5:31 πμ. Οι μικρότερες σεισμικές δονήσεις, προερχόμενες από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο καταδεικνύει μια λογική μετασεισμική ακολουθία, η οποία λειτουργεί καθησυχαστικά καθώς καταγράφει τάσεις εκτόνωσης του φαινομένου, σύμφωνα με τον κ. Ευθύμη Λέκκα.

Το eirinika.gr επικοινώνησε με τον κ. Ευθύμη Λέκκα ο οποίος και δήλωσε τα εξής:

''Ο χθεσινός σεισμός, δεν μπορεί να θεωρεί κύριος, αν δεν περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες. Ωστόσο, δεν περιμένουμε κάποια αρνητικη εξέλιξη και οδεύουμε μάλλον προν απόσβεση. Προς το παρόν, δεν έχουμε 100% εικόνα αλλά ούτε αρνητικές ενδείξεις. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ούτε πανικού. Το σημείο αυτό το παρακολουθούσαμε γιατί εκεί είχε γίνει και ο σεισμός τον Νοέμβρη, για επιστημονικούς λόγους. Από εκεί και πέρα έχουμε και κάποια μόνιμα όργανα που παρακολουθούν σεισμογόνα ρίγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει φόβος για έναν ισχυρότερο σεισμό.''

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν δέχτηκε κάποια κλήση για βοήθεια, τέθηκε πάντως σε ετοιμότητα για να επέμβει αν προέκυπτε ανάγκη. Αντίστοιχα, δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ούτε κλήσεις προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις σε Χαλκίδα και Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με κατοίκους της Χαλκίδας ο σεισμός ήταν μεγάλης διάρκειας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός, καθώς ήταν «ρηχός» και το επίκεντρό του βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, μόλις  26 χλμ. από την πόλη. Οι κάτοικοι δήλωσαν πως πετάχτηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ