Παρασκηνιακό όχι στις προτάσεις της Ελλάδος - Επίσημο "θα δούμε" από την Κομισιόν

Να στηρίξουν την κυβέρνηση στη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων, που μπορούν να δώσουν μια βιώσιμη λύση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα συμπλήρωσε πως «τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας». Παράλληλα ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η στήριξη της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση». Από την άλλη όμως, το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκρηκτικό, καθώς βουλευτές έχουν εξαπολύσει επιθέσεις όχι μόνον εναντίον του σχεδίου των δανειστών αλλά ακόμη και εναντίον του 47σέλιδου κειμένου που έχει υποβάλει η Αθήνα.

Το κείμενο της πρότασης

 

 

 

 

Τί περιέχει η πρόταση για ΦΠΑ και πρωτογενές πλεόνασμα

Η πρόταση αναμενόταν αρχικά την περασμένη Πέμπτη.

Η νέα ελληνική πρόταση που καταγράφεται σε κείμενο τριών σελίδων, έχει αναθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα πάνω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου (από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών.

Ως προς τον ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Παράλληλα η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια. Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.Ακόμη η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές.

Σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων της EKT του Ιουλίου και Αυγούστου. Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι, πάντως, η συμφωνία να περιλαμβάνει ρύθμιση ανάσα για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια.

 

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες μέσα στην ημέρα αναμένεται επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του υπουργού αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλαράκη.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, την πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι οι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν «τα περιθώρια» διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές.

Είχαν συνομιλίες με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

«Αναμάσημα» η νέα ελληνική πρόταση σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν που επικαλείται το Bloomberg

Η τρισέλιδη αντιπρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές στις Βρυξέλλες καλύπτει μόνο δημοσιονομικούς στόχους, δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ελλάδα υπέβαλε στους πιστωτές και ένα ξεχωριστό έγγραφο, επίσης τριών σελίδων, για το πώς να αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, στο οποίο η κυβέρνηση ζήτησε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο.

Ένας εξ αυτών υποστήριξε ότι το αναθεωρημένο ελληνικό σχέδιο είναι ένα ασαφές αναμάσημα των προηγούμενων προτάσεων και συνεχίζει να μην θεωρείται αξιόπιστο. Ο έτερος αξιωματούχος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αξιολογούν το σχέδιο, το οποίο παρελήφθη σήμερα το πρωί.

Αμφότεροι οι αξιωματούχοι, επισημαίνει το Bloomberg, ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς δεν εχουν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα αυτό.

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η ελληνική αντιπρόταση βασίζεται κυρίως στην αγορά από την πλευρά της Αθήνας των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ, μια ιδέα την οποία υποστηρίζει εδώ και καιρό ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που δεν κατονομάζεται.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ