Σώστε την Ελλάδα! Έκκληση με βαρυσήμαντο άρθρο στη Le Monde 3 κορυφαίων προσωπικοτήτων της Γαλλίας

«Ας σώσουμε την Ελλάδα με τη δημοκρατία» είναι ο τίτλος-σύνθημα που συνυπογράφουν μέσω της εφημερίδας «Le Monde», τρεις αναγνωρισμένες προσωπικότητες στη Γαλλία.

 

Πρόκειται για τον Μαξίμ Παροντί κοινωνιολόγο στο Παρατηρητήριο Οικονομικών Αλλαγών στη μεγάλη Σχολή των Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι, τον Τομά Πικετί, οικονομολόγο και Ξαβιέ Τιμπό, διευθυντή σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών.

Συγκεκριμένα γράφουν: «Για να τελειώνουμε με το μπλοκάρισμα και τα μπαλώματα, θα πρέπει να αναθέσουμε σε μια πραγματική Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρωζώνης την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους».

«Η θεσμική ατέλεια της Ευρωζώνης έχει διαγνωσθεί και προτείνουν την ενίσχυση της ανοικοδόμησής της. Αυτό όμως που διαφαίνεται, δεν είναι στο ύψος της ευρωπαϊκής ιδέας» και προσθέτουν: «Ας πάρουμε το πρόβλημα από άλλη κατεύθυνση, δίνοντας την ευκαιρία στην ευρωπαϊκή δημοκρατία να αναδειχθεί. Ας αναθέσουμε σε ένα αντιπροσωπευτικό όργανο των εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωζώνης, δηλαδή στην εμβρυακή μορφή μιας πραγματικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρωζώνης, τη λύση για το ελληνικό χρέος».

Υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη συνέλευση θα μπορούσε να παίξει διαιτητικό ρόλο στη σύγκρουση ανάμεσα στους πιστωτές και την ελληνική κυβέρνηση, και θα μπορούσε να μεταθέσει τις συζητήσεις και τις αποφάσεις γύρω από τα σημαντικά ερωτήματα όπως: «Ποια είναι η ευθύνη των νέων γενεών για τα χρέη των πρεσβύτερων; Τι γίνεται με το δικαίωμα των πιστωτών; Πως μειώθηκαν άλλα σημαντικά χρέη στην ιστορία στο παρελθόν και ποια διδάγματα αντλούμε για το μέλλον;»

Εκτιμούν ότι η συνέλευση μπορεί να παίξει το ρόλο του θεματοφύλακα και η συμφωνία που θα επιτευχθεί δεν θα κινδυνεύει να καταγγελθεί. «Εφ' όσον θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα χρέους και να αποφύγουμε να επιβάλουμε διά της βίας μια συμφωνία, θα πρέπει να αναστείλουμε τις οφειλές της Ελλάδας το χρόνο που απαιτείται. Αυτή η διαδικασία κοινής λογικής, εφαρμόζεται για όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικού χρέους, σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου» τονίζουν.

Και συμπληρώνουν ότι η συνέλευση θα μπορεί να εξετάζει περιοδικά την εφαρμογή της συμφωνίας, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα δρουν συμβουλευτικά. Στο άρθρο σημειώνεται ότι μια τέτοια λύση, προϋποθέτει απομόνωση του ΔΝΤ, άρα και αποπληρωμή του.

Οι συγγραφείς του άρθρου σημειώνουν ότι η συνέλευση εκτός από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, θα ασχολείται με τη διαχείριση κρίσεων και θα δημιουργήσει κοινό ταμείο χρεών της Ευρωζώνης, συνολικής αναδιάρθρωσης του χρέους και θα θέσει όρια για κοινό επίπεδο ελλείμματος και δημοσίων επενδύσεων.

in.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ