Ραγδαίες εξελίξεις: Το Μαξίμου διαψεύδει την άφιξη του Brussels Group στην Αθήνα

Οι εξελίξεις είναι πραγματικά καταιγιστικές. 

 

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι καταφθάνει το Brussels Group  στην Αθήνα ως αποκλειστική πληροφορία και λίγη ώρα μετά αυτό διαψεύστηκε από την κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι «προϊόν επιστημονικής φαντασίας». Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων είναι το επίσημο κρατικό πρακτορείο και δεν θα δημοσίευε μια τέτοια πληροφορία αν δεν είχε διασταυρωθεί.

Την ίδια ώρα, τη βεβαιότητά του ότι το ΔΝΤ δεν αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, παρά την αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων από τις συζητήσεις, εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το πρωί της Παρασκευής, από τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε χαρακτηριστικά ότι «Δεν νομίζω πως μπορεί να μεταφραστεί η κίνηση του ΔΝΤ ως αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι θα μιλήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ, κάτι που, όπως επεσήμανε, δεν είναι «ασυνήθιστο», μια και το κάνει συχνά.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε επίσης ότι αναμένει συνομιλία και με τον Αλέξη Τσίπρα «τις επόμενες μέρες».

Όλα όσα έγιναν νωρίτερα

Σε εμπλοκή φαίνεται πως έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μετά και την αποχώρηση χτες το βράδυ του ΔΝΤ, γιατί όπως είπαν δεν τα βρίσκουν με την Ελλάδα. 

Από την άλλη πλευρά, Κομισιόν, Ολάντ & Μέρκελ παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε τι συμφωνούν και σε τι διαφωνούν. Η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε χτες το βράδυ από τις Βρυξέλλες με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα & Νίκο Παππά, με ανοιχτά ακόμη πολλά θέματα. Τέλος, το Σκοτσέζικο ντους των δανειστών πάγωσε την ελληνική πλευρά που δείχνει πρόθυμη να κλείσει αυτή την συμφωνία per mare terra.

 

Όλα όσα έγιναν στη συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Τσίπρας και Γιούνκερ αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και την Πέμπτη. Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν στον «αέρα», μετά την απόρριψη της νέας ελληνικής πρότασης από την Κομισιόν και την έντονη δυσαρέσκεια Γιούνκερ αναφορικά με τη στάση της ελληνικής πλευράς. Νωρίτερα ο κ. Γιούνκερ είχε υποδεχθεί θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό όταν έφτασε στον χώρο της Συνόδου Κορυφής. «Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ.Γιούνκερ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι «η συνάντηση με τον κ.Τσίπρα ήταν σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική».
«Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα. Γι' αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ