Eικαστικά-Θέατρο-Μουσική-Τεχνολογία για τους μικρους μας φίλους στη Στέγη

5+1 προτάσεις για παιδιά και εφήβους, που θα τους ταξιδέψουν με έναν τρόπο μαγικό και μοναδικό σε πολλές περιπέτειες.  

 

Μία καλή επιλογή είναι το πρόγραμμα "Σχεδιάζοντας Φανταστικές Πόλεις Εργαστήριο εικονογράφησης & character design" για παιδιά 8-12 ετών, το οποίο γίνεται τη Τρίτη 16 Ιουνίου έως το Σάββατο 20 Ιουνίου, καθημερινά από τις 10:00-14:00. 

Με αφορμή την έκθεση Strange Cities, καλούνται τα παιδιά να αποτυπώσουν τις δικές τους φανταστικές πόλεις, τις οποίες δεν έχουν επισκεφθεί!

Αρχικά, τα παιδιά καλούνται να καταγράψουν και να εξερευνήσουν αγαπημένα σημεία του οικείου χώρου τους, όπως είναι το σπίτι τους, και να δώσουν ζωή σε άψυχα αντικείμενα. Να χτίσουν μαγικούς κόσμους χαρακτήρων όπου βασικό ρόλο έχουν οι φανταστικοί χαρακτήρες-βοηθοί, οι οποίοι βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα για εξερεύνηση! 

Θα συνεχίσουμε με το "Καλοκαιρινό εργαστήριο κατασκευής κουκλοθεατρικών χαρακτήρων" και θα γίνει την Τρίτη 16 Ιουνίου έως Παρασκευή 26 Ιουνίου, καθημερινά από τις 10:00-14:00, συμπεριλαμβανομένου του Σαββάτου 20 Ιουνίου (εκτός της Κυριακής 21 Ιουνίου). 

Με αφορμή την έκθεση Adhocracy, η οποία συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα έργων που παρουσιάζουν νέους τρόπους για την κατασκευή πραγμάτων, διοργανώνουμε φέτος το καλοκαίρι ένα εργαστήριο για την τέχνη του κουκλοθεάτρου.
Οι τεχνικές κατασκευής και τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός κουκλοθεατρικού χαρακτήρα είναι απεριόριστα. Πολύ συχνά πρόκειται για καθημερινά αντικείμενα, εγκλωβισμένα στην κλασική τους χρήση. Στο εργαστήριο, τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν ένα νέο τρόπο αντίληψης του αντικειμένου, καθώς και τις άπειρες δυνατότητες παρέμβασης που έχουν σε αυτό προκειμένου να εκφραστούν.

Έπειτα το "Ενας ταξιδιώτης σε παράξενες πόλεις" είναι ενα εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών. Διοργανώνεται την Τρίτη 16 Ιουνίου έως Παρασκευή 26 Ιουνίου | καθημερινά 10:00-14:00, συμπεριλαμβανομένου του Σαββάτου 20 Ιουνίου (εκτός της Κυριακής 21 Ιουνίου). 

Σε αυτό το δεκαήμερο πρόγραμμα, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα εργαλεία της δημιουργικότητας και της φαντασίας μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική και τα εικαστικά. Ένα ταξίδι γεμάτο από μυρωδιές, χρώματα και ήχους από όλο τον κόσμο. Και όλα αυτά μέσα από ένα κουτί, το δικό μας μαγικό «κουτί έμπνευσης»! Το ταξίδι μας ξεκινά με μια διαδραστική επίσκεψη στην έκθεση Strange Cities: Athens, όπου τα παιδιά επικεντρώνονται σε στοιχεία όπως η κίνηση, ο ήχος, τα συναισθήματα που γεννιούνται όταν παρατηρούν τα διάφορα έργα.

Ακόμη κάτι ενδιαφέρον είναι το "Καλοκαιρινό εργαστήριο για εφήβους: Σχεδιασμός αφηγηματικών πρωτοτύπων (Design Fiction Prototypes)", το οποίο γίνεται την Δευτέρα 22 Ιουνίου έως και Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015 | 10:00-14:00 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Οι έφηβοι δημιουργούν το δικό τους φαντασιακό περιβάλλον και σχεδιάζουν τις πιθανές αφηγηματικές εφευρέσεις τους, που λειτουργούν περιγράφοντας αυτό. Οι έφηβοι θα πειραματιστούν με ηλεκτρονικά κυκλώματα, τεχνολογίες έξυπνων υλικών καθώς και με μεθοδολογίες «Κάν’ το μόνος σου» και «Κάν’ το μαζί με άλλους».

Επίσης μια διαφορετική από τις άλλες προτάσεις είναι "Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό. Μουσικά εργαστήρια για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα & τους γονείς τους". Τα δύο αυτά εργαστήρια προσκαλούν τα παιδιά να έρθουν σε δημιουργική επαφή με τη μουσική, το ρυθμό και το παιχνίδι των ρόλων, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά διάφορα μουσικά όργανα. Η μουσική χρησιμοποιείται ως εργαλείο επικοινωνίας, ακόμα και όταν απουσιάζει ο λόγος. Μέσα από μια σειρά νέων μουσικών συνθέσεων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του εργαστηρίου, δουλεύονται έννοιες της σωματογνωσίας, του χώρου, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες, ρουτίνες της ζωής των παιδιών. Η ένταση του ήχου, το τονικό ύψος, η διάρκεια και το ηχόχρωμα δομούν μια σειρά μουσικών παιχνιδιών, όπου κάθε παιδί συμμετέχει με το δικό του τρόπο, με πρωταρχικό στόχο να αισθανθεί την ύπαρξή του, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να τραγουδήσει, να παίξει και να ακούσει πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Οι μουσικές δραστηριότητες είναι ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών που συμμετέχουν.

Τελευταίο αλλά εξίσου ωραίο είναι και το "ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ με stop στη Σύρο! Ένα καλοκαιρινό κινηματογραφικό εργαστήριο για τους εφήβους της Σύρου".  Το οποίο γίνεται στο Εργαστήριο, από την Πέμπτη 2 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015, με την
παρουσίαση και  προβολή των ταινιών του εργαστηρίου την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015. Η Στέγη ταξιδεύει και πάλι στην περιφέρεια με το ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ, ένα κινηματογραφικό εργαστήριο για εφήβους ηλικίας 14-17 χρονών που ζουν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, και επιθυμούν να εξερευνήσουν τη γλώσσα του σινεμά. Οι συμμετέχοντες εργάζονται πάνω σε ιδέες για ιστορίες, τις μετατρέπουν σε σενάρια και τις κινηματογραφούν, χρησιμοποιώντας κάμερες και εξοπλισμό που τους παρέχουμε εμείς! Τo εργαστήριo πραγματοποιείται από τους σκηνοθέτες Oliwia Twardowska και Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο

Επιμέλεια: Λίλη Αγγελοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ