Τελετή έναρξης -1οι Ευρωπαικοί Αγώνες : Πυροτεχνήματα, ιπτάμενα χαλιά, χορευτές με σφραγίδα Δ.Παπαϊωάννου

Με πυροτεχνήματα, ιπτάμενα χαλιά, χορευτές και παραδοσιακούς αζέρικους ήχους, αλλά και τη σφραγίδα του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η τελετή ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.

Με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης το Μπακού άνοιξε τις «πύλες» του και καλωσόρισε τους σχεδόν 6.000 αθλητές και αθλήτριες, που έως τις 28 Ιουνίου θα αγωνιστούν στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Ο Έλληνας καλλιτέχνης έριξε το βάρος του στην παράδοση του Αζερμπαϊτζάν, παίζοντας και πάλι πολύ με τη φωτιά και το νερό, δύο στοιχεία που δίνουν ξεχωριστό χρώμα σε τέτοιες εκδηλώσεις.
Ο ηγέτης της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ, είχε παραγγείλει μια τελετή έναρξης Ολυμπιακών προδιαγραφών και μάλλον αποζημιώθηκε όπως και οι χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού.

Η τελετή έναρξης είχε και μαγικά ιπτάμενα χαλιά, τον ιδιαίτερα αγαπητό καλλιτέχνη της χώρας, τον Αλίμ Κουασίμοφ που διασκέδασε το κοινό και τη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, την Lady Gaga που τραγούδησε το «Imagine» του Τζον Λένον. Η Ευρώπη, με τη μορφή του ταύρου, κατέβηκε από τον ουρανό, ενώ εντυπωσιακό ήταν το πύρινο στεφάνι που συμβολίζει τον ήλιο με το οποίο ουσιαστικά άναψε η φλόγα των αγώνων, που όμως δεν προέρχεται από την Αρχαία Ολυμπία, καθώς η ΔΟΕ δεν επέτρεψε να γίνει ανάλογη τελετή.

Οι Αζέροι άναψαν μόνοι τους τη φλόγα, σε ειδική τελετή που είχαν κάνει στα τέλη Απριλίου και έκαναν και μια λαμπαδηδρομία περνώντας από όλες τις σημαντικές πόλεις και σημεία του Αζερμπαϊτζάν. Τη φλόγα μετέφερε στο στάδιο, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, ο Ιλχάμ Ζακίγιεφ, τυφλός χρυσός παραολυμπιονίκης του Αζερμπαϊτζάν στο τζούντο
Η τελετή έναρξης, διεξήχθη παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ ο οποίος έδωσε  το σύνθημα «Να ξεκινήσουν οι αγώνες», με στόχο να καθιερωθούν κάθε τέσσερα χρόνια, παραμονές της Ολυμπιακής χρονιάς που ακολουθεί.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ