Μαργαρίτης Σχοινάς: Η φωνή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - Ένας Έλληνας στη μέση της πιο hot διαπραγμάτευσης

Για τη θέση που έχει ο λαός θα εκφραζόταν με τη φράση «ούτε ψύλλος στον κόρφο του». Εκείνος όμως δεν έχει πτοηθεί ούτε μία στιγμή, αν και βρίσκεται μεταξύ των δύο πυλών της κολάσεως κάθε φορά που ανεβαίνει στο βήμα.

Ο Ελληνας εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς... σχοινοβατεί με χειρουργική ακρίβεια μεταξύ συναισθήματος και λογικής. Από τη μια οι ελληνικές θέσεις και το πατριωτικό δίκαιο κι από την άλλη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και όλο το κολέγιο των επιτρόπων!

Μπρος γκρεμός, λοιπόν, και πίσω ο Γιούνκερ για τον Βορειοελλαδίτη porte-parole της ΕΕ, που περνά ίσως την πιο δύσκολη περίοδο της καριέρας του, στη διάρκεια της μακράς διαπραγμάτευσης της χώρας. Ανέκαθεν αυτός ο ρόλος συνιστούσε, για όποιον τον αναλάμβανε, μια υψηλότατη τιμητική διάκριση, αλλά σήμερα και ιδιαίτερα για την Ελλάδα έχει μεγεθυνθεί η σημασία του. «Δεν κάνω πολιτική ενημέρωση. Κάνω θεσμική ενημέρωση για όλο το κολέγιο των επιτρόπων», συνηθίζει να λέει ο ίδιος στους φίλους του, που επιμένουν να τον ρωτούν πώς νιώθει στο «καυτό» αυτό πόστο που κατέχει.

Βεβαίως όλοι ξέρουν ότι από τότε που ανέλαβε δεν δίνει συνεντεύξεις, παρά εκφράζεται μόνο από το βήμα της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν εκείνος που τον διάλεξε για αυτήν τη θέση, αν και τότε δεν τον ήξερε. Μάλιστα για όσους γνωρίζουν το γραφείο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επιμένουν ότι «το δίδυμο των επικεφαλής» μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο διευθυντής του είναι ο Γερμανός Μάρτιν Σελμάγερ και ο εκπρόσωπός του, ο Ελληνας Μαργαρίτης Σχοινάς. Το γεγονός ότι διάλεξε οι βασικοί του συνεργάτες να είναι αυτοί, σηματοδοτεί τη θέλησή του να δουλέψει για το καλό όλων, λένε με ένα στόμα οι άνθρωποι του Γιούνκερ.


Εναν Αύγουστο στην Κασσάνδρα, μαζί με τον «κολλητό του φίλο» Παναγιώτη Σάκκουλα, των γνωστών νομικών εκδόσεων. Ο Παναγιώτης είναι νονός και του μικρού του γιου Γιάννη.

Συντονιστής
Οσοι είναι κοντά όμως στον εκπρόσωπο Τύπου είναι βέβαιοι ότι αυτή η επιλογή μπορεί μεν να διευκόλυνε τον πρόεδρο, έβαλε όμως σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον κ. Σχοινά, στον οποίο πέρασε αυτομάτως όλο το βάρος της επικοινωνιακής στρατηγικής στις πιο δύσκολες στιγμές της Κομισιόν. «Η κρισιμότερη στιγμή του ελληνικού προγράμματος συνέπεσε με την αλλαγή της κυβέρνησης, κι όλο αυτό έπρεπε να το διαχειριστεί με ικανό τρόπο ο ίδιος», μας λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, τονίζοντας «ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς συντονίζει μια πολιτική επιτροπή που έχει ανάγκη το σωστό μείγμα πολιτικότητας και τεχνοκρατισμού, που διαθέτει εκείνος».


Με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι εκτός από συνεργάτες και στενοί φίλοι πια. Ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι φιλέλληνας και έχει κλασική ελληνική παιδεία (εδώ απεικονίζονται οι δυο τους στο Στρασβούργο).

Είναι ψύχραιμος και παίρνει τις αποστάσεις που χρειάζονται και που επιβάλλει ο ρόλος του. Ομως δεν παύει να νιώθει κάθε λεπτό ότι πρέπει να ισορροπεί μεταξύ του θεσμικού του ρόλου και των καθηκόντων του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία ο εκπρόσωπος Τύπου τη θεωρεί φίλη και όχι αντίπαλο της Ελλάδας. Επίσης, ως γνώστης των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων είναι εξαιρετικά προσεκτικός. Αυτά τα προσόντα του διέκρινε πρώτος ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, που γνώρισε τον Μαργαρίτη Σχοινά, όταν ήταν ευρωβουλευτής μεταξύ 2007 - 2009 και με αυτή του την ιδιότητα του ασκούσε κοινοβουλευτικό έλεγχο όταν ο Γιούνκερ ήταν πρόεδρος του Eurogroup. Τον θυμήθηκε και τον βρήκε στην Αθήνα όπου ο Ζοζέ Μπαρόζο τον είχε στείλει επικεφαλής της task force στην Ελλάδα.

«Δεν ήταν φίλος του Γιούνκερ. Εγινε μετά τη συνεργασία τους», λέει το περιβάλλον του. Η αίθουσα Τύπου στην Κομισιόν έχει τεράστιες απαιτήσεις τεχνικότητας και πολιτικής αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Είναι το μόνο ημερήσιο μπρίφινγκ, μετά από αυτό που κάνει καθημερινά επίσης ο Λευκός Οίκος.


Με τη σύζυγό του Μερσέντες Αλβαργκονσάλεζ, στην τελετή αποφοίτησης του γιου τους Στέργιου, που ζει και συνεχίζει τις σπουδές του στο Λονδίνο.

Η θέση Σχοινά είναι υπερβολικά απαιτητική, καθώς περισσότεροι από 500 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από όλο τον πλανήτη κρέμονται κάθε μέρα από το στόμα του! Αυτό τον χειρισμό του συνόλου της κοινοτικής ύλης που απαιτεί ειδικές προδιαγραφές τον κάνει με επιτυχία ο ίδιος. Συνάμα διοικεί και 70 ανθρώπους της υπηρεσίας του. Ο 53χρονος Ελληνας είναι παιδί δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων σήμερα, που ζουν στη Θεσσαλονίκη. Συνηθίζει να λέει ότι κατάγεται από τη μη προνομιακή Ελλάδα και όχι την Ελλάδα των ελίτ!

Η επιθυμία του για ευρωπαϊκή καριέρα ξεκινάει στα χρόνια που σπουδάζει στο Κολέγιο της Ευρώπης, γνωστό και ως το «φυτώριο των ευρωκρατών», στην Μπριζ του Βελγίου.

Όλη η συνέχεια εδώ - Ethnos.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ