Νέο Eurogroup την Τετάρτη - Αναμένονται δηλώσεις Τσίπρα (LIVE)

«Είναι μόνο μια συμβουλευτική Σύνοδος» σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος - «Η Αθήνα ανέλαβε τις ευθύνες της» τόνισε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας: «Θα χρειαστούμε μερικές ημέρες ακόμα, αλλά θα φτάσουμε σε συμφωνία»

Την αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα δεν δείχνει να συμμερίζεται η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, η κυρία Μέρκελ είπε ότι η σημερινή Σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης θα είναι μόνο συμβουλευτική, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει βάση για να πάρουν οι πιστωτές της Ελλάδας μια απόφαση σήμερα.

«Μετά τη συνάντηση του Eurogroup δεν υπάρχει βάση για κάποια απόφαση, άρα αυτή θα είναι μια συμβουλευτική σύνοδος» είπε χαρακτηριστικά η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας.

Αντίθετα, αισιόδοξος για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας εμφανίστηκε κατά την άφιξή του στη σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση απόψε», εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση να χαράξει το δρόμο για μία συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

«Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, και τώρα πρέπει να δούμε τη νέα πρόταση» πρόσθεσε ο κ. Ολάντ. Μάλιστα, επισήμανε πως έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες δύο ημέρες και ώρες.

Βέβαια, πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά μια βιώσιμη λύση και συμπλήρωσε ότι η Γαλλία θέλει μία διαρκή και σφαρική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

«Θα χρειαστούμε μερικές ημέρες ακόμα, αλλά θα φτάσουμε σε συμφωνία» είπε με βεβαιότητα ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Οι πρώτες πληροφορίες από κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης επί της αρχής για ενα τετράμηνο η ενα εξάμηνο . Αυτό μεταδίδει με τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που διευκρινίζει ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε την επέκταση του προγράμματος που λήγει στις 30 Ιουνίου, με σκοπό αυτό να βρίσκεται σε ισχύ για όσο θα συνεχίζεται η συζήτηση για λύση για το χρέος. 

23:49
Εργαζόμαστε εντατικά για να υπάρξει μία ανακουφιστική συμφωνία, διαβεβαίωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μείνετε ήσυχοι, εργαζόμαστε εντατικά για να παράξουμε μία ανακουφιστική συμφωνία, η οποία θα επιλύει την κρίση και θα διατηρεί την Ευρώπη ανέπαφη» αναφέρει το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη να λάβουν υπ’ όψιν τους τους ανθρώπους που διαδήλωσαν σήμερα υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Ελλάδας.

23:48 Δείτε live την Συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν ο Ν. Τουσκ & ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

 

23:35 Οι προτάσεις της Ελλάδας θα τερματίσουν το πεντάμηνο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε ότι όποιος διαβάσει το έγγραφο το οποίο υποβάλαμε θα καταλάβει ότι έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε. «Και όποιος δημοσίως επιμένει ότι δεν έχουμε κάνει αυτό που μας αναλογούσε δεν λέει την αλήθεια» κατέληξε ο κ. Παππάς.

20:37 «Θα βρούμε μία λύση αν από όλες τις πλευρές κάνουν μια κίνηση. Ο Γιούνκερ και ο Ντράγκι έχουν κάνουν σημαντικές κινήσεις έχουν δείξει ότι η ευρωπαϊκή χείρα έχει προταθεί και ελπίζω οι Έλληνες να την δεχθούν. Αν υπάρχει καλή διάθεση και θέληση θα υπάρχει λύση.

Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

20:37 Ρέντσι: Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η Ευρώπη έχει ηθική υποχώρηση προς μία σπουδαία χώρα, όπως η Ελλάδα» εξήγησε χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για μία συζήτηση σχετικά με ποια Ευρώπη θέλουμε» κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι προτού ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, ο κ. Ρέντσι είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

20:34 Μ. Σουλτς: H ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τη χείρα που της έχουν τείνει οι θεσμοί. Θα βρούμε μια λύση, αν από όλες τις πλευρές υπάρχει μια κίνηση.

20:34 Varvitsiotis Milt.  @MVarvitsiotis
Σύνταγμα,τώρα.Οι Έλληνες ενώνουμε τις φωνές μας.Η Ελλάδα στέλνει ακόμα ισχυρότερο μήνυμα #MenoumeEvropi http://t.co/7DHoUnv0Qe

20:31 Όλες οι πλευρές πρέπει να σταματήσουν να ποντάρουν στα σενάρια τρόμου για την Ελλάδα, υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στο περιθώριο συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN. Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι όσοι βάζουν στοιχήματα για την Ελλάδα, πρέπει να σταματήσουν να ποντάρουν στα σενάρια τρόμου. Όπως εξήγησε εν συνεχεία, κανείς δεν θα πάρει το ρίσκο να θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα για μόλις 900 εκ. ευρώ, δηλαδή 0,5% του ΑΕΠ που «χωρίζει» Ελλάδα και δανειστές. «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος» συνέχισε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι «είναι η ώρα να αποδειχθεί η Ευρώπη ότι είναι μια ανεκτική ένωση κρατών, ότι μπορεί να είναι ανεκτική απέναντι και στην άσκηση διαφορετικής πολιτικής».

20:29 Φάιμαν: Ορισμένοι πιστεύουν ότι η έξοδος της Ελλάδας θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή ιδέα.

20:29 Συνάντηση Τσίπρα - Ρέντσι
Συνάντηση έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι.

20:25 Φάιμαν: Θέλω αν μη τι άλλο την Πέμπτη να έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν ορισμένοι που ιστεύουν ότι αν βγει η Ελλάδα θα βοηθήσουν την Ευρώπη.

Εγώ διαφωνώ. Κάθε κράτος διαλέγει την δική του κυβέρνηση, το θέμα δεν είναι ποιους θα αντιμετωπίζουμε με πιο θετικό τρόπο ή όχι.

Ναι θέλουμε τους Έλληνες στο ευρώ και το γεγονός ότι έχουμε κινητοποιηθεί στο πλαίσιο μιας συνόδου σημαίνει ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι. Θέλω η Ευρωζώνη να κινηθεί από κοινού.

20:20 ΜΑΤ έχουν παραταχθεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, προκειμένου να εμποδίσουν συγκεντρωμένους να ανέβουν στο περιστύλιο της Βουλής.

20:17 Αποχώρησαν οι αντιεξουσιαστές από το Σύνταγμα.

20:17 Ολάντ: Έγιναν πρόοδοι τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα έκανε πιο ισχυρές προτάσεις, πιο συγκεκριμένες - Απόψε λογικά θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για να υπάρξει μια συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα - Υπάρχουν ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά μια βιώσιμη λύση. 

19:50  Μετά το Eurogroup δεν έχουμε βάση για την επίλυση (σ.σ. του ελληνικού ζητήματος)

Θα δουμε συμβουλευτικά τι μπορουμε να πούμε, δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

19:50 Δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται στην Λεωφόρο Βασ. Αμαλίας, μπροστά από τη Βουλή.

Στο σημείο βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και νέα συγκέντρωση  με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη». Τα ΜΑΤ παρατάχθηκαν ανάμεσα στις δύο συγκεντρώσεις.

19:50 Πιο αισιόδοξος δηλώνει ο Βέλγος Πρωθυπουργός
Η χρησιμότητα της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης είναι να δοθεί μια «ισχυρή ώθηση» έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία πριν από το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου, ο Βέλγος πρωθυπουργός Λουί Μισέλ.

Όπως ανέφερε, είναι οι υπουργοί Οικονομικών και οι θεσμοί, οι αρμόδιοι να εξετάσουν λεπτομερώς τις ελληνικές προτάσεις έτσι ώστε να πιστοποιήσουν ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι αξιόπιστη, βιώσιμη και ρεαλιστική.

«Είμαι πιο αισιόδοξος γιατί τώρα υπάρχουν προτάσεις πάνω στο τραπέζι», είπε και πρόσθεσε ότι ευελπιστεί τα σημερινά θετικά σημάδια να μεταφραστούν τις επόμενες μέρες σε πράξεις και λύσεις.

19: 35  Δείτε live τις αφίξεις των ηγετών των χωρών της ΕΕ.

 

19:34 Σε εξέλιξη είναι η νέα συγκέντρωση με σύνθημα «Μένουμε Ελλάδα» στο Σύνταγμα.

19:16 Τουσκ: Δεν γίνεται να υπάρξει πια πολιτικό παιχνίδι 

Η τελευταία ελληνική πρόταση είναι μία πραγματική πρόταση ύστερα από πολλές εβδομάδες - Πρέπει να αξιολογηθεί η πρόταση από τους θεσμούς για να φτάσουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα.

19:21 Τουσκ:

Αν σεβαστούν το ένα μέρος το άλλο, θα βρούμε μία λύση. Είναι δική μου ευθύνη να διασφαλίσω ότι έχουμε κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα (σ.σ. το ελληνικό ζήτημα). Ζήτησα να υπάρξει αυτή η άτυπη Σύνοδος γιατί ο χρόνος μας πιέζει όλους, όχι μόνο την Ελλάδα.

19:14 Ασύμφορο χαρακτήρισε το Grexit

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Χαβιέρ Μπετέλ,προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20:00 ώρα Ελλάδας

19:11 Συνάντηση αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Toύσκ 

19:10 «Σοβαρές κινήσεις» από την Ελλάδα φέρεται να ζήτησε ο Λιου

Να προχωρήσει η Ελλάδα σε «σοβαρές κινήσεις» προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές της ζητεί ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου λέγοντας ότι χρειάζεται η άμεση κατάθεση προτάσεων. Ο κ. Λιου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ είχε προηγηθεί αντίστοιχη επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου, στο τηλεφώνημα με τον Πρωθυπουργό ο κ. Λιου «υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη η Ελλάδα να κάνει μία σοβαρή κίνηση για να επιττευχθεί ρεαλιστική συμβιβαστική λύση με τους δανειστές και ότι η μη επίτευξη συμφωνίας δημιουργεί άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία» είπε ο αξιωματούχος.

19:08 Συγκέντρωση απέναντι από τη Βουλή πραγματοποιούν αυτήν την ώρα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι για τις 19.30 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη».

18:38 Στο κτήριο όπου θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης εισήλθε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

18:36 Κρίσιμη συνάντηση έχουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες:

Οι Ντόναλτ Τουσκ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντέισεμπλουμ

18: 09 1 Στο +9% το Χ.Α. και στο +20% οι τράπεζες
Μια «ανάσα» από τις 750 μονάδες σταμάτησε ο γενικός δείκτης, μετά από τη σημερινή εκρηκτική άνοδο που υπήρξε με αφορμή τις εξελίξεις που δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πλέον πολύ κοντά σε μια συμφωνία με τους θεσμούς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 9% στις 749,17 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 754,99 μονάδες και η χαμηλότερη στις 691,21. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 0,42% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 135,69 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 1,19 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

 

18:02 Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα
Οι νέες προτάσεις της Ελλάδας συνιστούν ένα θετικό βήμα, εκτιμά σε ανακοίνωσή του το Eurogroup, κατόπιν της σημερινής έκτακτης συνεδρίασής του.
«Το Eurogroup καλωσορίζει τις νέες προτάσεις, που υποβλήθηκαν από τις ελληνικές αρχές σήμερα το πρωί» αναφέρει το ανακοινωθέν, ενώ προστίθεται ότι «αποτελούν θετικό βήμα για τη διαδικασία».

Όπως αναφέρει το Eurogroup, ζητήθηκε από τους θεσμούς να ξεκινήσουν την ανάλυση των νέων προτάσεων και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές να υπάρξουν οι κατάλληλες προεργασίες, ώστε να υπάρξει μία τελική συμφωνίας εντός της εβδομάδας.

«Το Eurogroup ίσως πραγματοποιήσει ακόμη μία συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα» καταλήγει το ανακοινωθέν.

17:23 Γιούνκερ: Στόχος η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας
Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας, εκτίμησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

O Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι είναι αισιόδοξος πως θα έχει υπάρξει σύντομα συμφωνία με την Ελλάδα. «Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας» εξήγησε χαρακτηριστικά.
Πάντως, διευκρίνισε ότι η αναζήτηση λύσης για το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι εύκολη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα παραμείνει αξιόπιστη

17:21: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 

16:55 Συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα έχει στις 19.00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης.

16:09 Βήμα προς μία θετική κατεύθυνση η ελληνική πρόταση και γι' αυτό πιθανό να υπάρξει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα, είπε ο Ντέισελμπλουμ.

16: 08 Ντέισελμπλουμ: Η γενική άποψη των πιστωτών είναι πως η ελληνική πρόταση είναι ευρέως περιεκτική. Κανονικά θα πραγματοποιηθεί το βράδυ η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών τις Ευρωζώνης 

16:07 Ντέισελμπλουμ: Θα δουλέψουν πολύ σκληρά οι θεσμοί με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα τις επόμενες δύο μέρες.

16:06  Ντέισελμπλουμ: Οι ελληνικές προτάσεις θα μπορουσαν να είναι βάση για συμφωνία αργότερα αυτήν την εβδομάδα - Οι θεσμοί πρέπει πρώτα να εξετάσουν τις προτάσεις.
Ευρείες και συνεκτικές χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ο οποίος ανέφερε ότι «αν όλα πάνε καλά και κριθεί απαραίτητο θα συγκληθεί Eurogroup εντός της εβδομαδας».

 

16:05 Μοσκοβισί: Οι θεσμοί θα ξεκινήσουν αμέσως εργασία σε συνεργασία με ελληνικές αρχές προκειμένου να υπάρξει λύση επί πολιτικής βάσης για να συζητηθεί σήμερα το βράδυ από τους αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης

 

15: 40 Οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ

15: 39 Οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί

15: 38 To βίντεο από την άφιξη του ΥΠΟΙΚ

 

15:25 Χωρίς συμγωνία ολοκληρώθηκε το Eurogoup

15: 18

 

Ο υπουργός Οικονομικών κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

 

15:07

 

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ (αριστερά), η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

14:28 Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος εκτίμησε ότι είναι «απίθανο» να υπάρξει συμφωνία σήμερα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «μένει λίγος χρόνος, όμως μένει [χρόνος]».

14:27 Πολύ λίγες προσδοκίες έχει ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν εξηγώντας πως «η προετοιμασία δεν ήταν ιδανική» και κρίνοντας ότι είναι πιθανό οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να ξανασυναντηθούν την Πέμπτη, πριν από μία νέα Σύνοδο Κορυφής, αυτή τη φορά των «28», στις Βρυξέλλες.

14:17 Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Δεν είμαι αισιόδοξος, δεν έχουμε τα έγγραφα - Χρειάζεται επαγγελματισμός

14:12 Μοσκοβισί: Σημαντική μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη η σημερινή - Είναι δυνατή και ευκταία μια συμφωνία, η τελευταία πρόταση της Ελλάδας αποτελεί βάση συζήτησης - Έχουμε δουλειά να κάνουμε ακόμη, και σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ. 

 

14: 01 «Έχω πολύ χαμηλές προσδοκίες για σήμερα», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

14: 01 Ντάισελμπλουμ: Οι θεσμοί θα αποφανθουν επί των προτάσεων - Θα δούμε αν θα αποτελέσουν βάση.

14: 00 Σόιμπλε: Δεν έχουμε λάβει ουσιαστικές προτάσεις από την Ελλάδα - Χωρίς ουσιαστικές προτάσεις δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε σοβαρά μια Σύνοδο για την Ελλάδα

13: 38

 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετά τους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

 

13:29 «Υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες στην εβδομάδα κατά τις οποίες μπορούν να ληφθούν αποφάσεις» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. 
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, χωρίς μια συμφωνία Ελλάδας - θεσμών, η σύνοδος το βράδυ δεν μπορεί να είναι τίποτα περισσότερο από ένα φόρουμ συζήτησης.

 

13: 21 Δείτε live τις αφίξεις στο Εurogroup

13:03 Ολάντ: Να έρθουμε όσο πιο κοντά γίνεται σε συμφωνία
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έρθουμε απόψε όσο πιο κοντά γίνεται σε συμφωνία με την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. 
Σε περίπτωση μη συμφωνίας σήμερα, κατά τον Ολάντ, πρέπει να γίνουν τα πάντα για να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. 
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η συμφωνία πρέπει να είναι all inclusive και μακράς διάρκειας και να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. 
Ακόμη, τόνισε ότι μια καλή συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει λύσεις για τον προϋπολογισμό και να κάνει ορατές τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας για τους επόμενους μήνες.

12:49 «Δεν θα υπάρξει καμία μείωση, είτε σε επικουρικές, είτε σε βασικές συντάξεις», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM».

12:30 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποδέχεται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

12:08 F.T.: Λάθος έγγραφο έστειλαν οι ελληνικές αρχές

Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε λάθος έγγραφα στους θεσμούς χθες το βράδυ, υποστηρίζει ο αρθρογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, επικαλούμενος τρεις ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης.
«Δεν είναι τόσο δραματικό, άλλα έστειλαν κατά λάθος άλλο έγγραφο», φέρεται να δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Σύμφωνα πάντα με τους F.T., οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ελληνική κυβέρνηση σκόπευε να στείλει νέα πρόταση σήμερα το πρωί, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν το έκανε τελικά. Συγκεκριμένα, οι δύο αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, είπαν πως εστάλη νωρίς το πρωί της Δευτέρας μια αναθεωρημένη πρόταση, ενώ ο τρίτος αξιωματούχος ανέφερε πως δεν έχουν λάβει ακόμα την αναθεωρημένη πρόταση.

Το δημοσίευμα των F.T. δεν επιβεβαιώνεται πάντως επισήμως, με τον Μάρτιν Ζέλμαϊερ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να γράφει στο λογαριασμό του στο Twitter λίγο πριν τις 2.00 π.μ. (ώρα Ελλάδος): «Νέα ελληνική πρόταση ελήφθη από τον κ. Γιούνκερ, την κ. Λαγκάρντ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Καλή βάση για πρόοδο κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής».

12: 04 Α. Τσίπρας κατά την υποδοχή του από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: ''Ερχόμαστε με στόχο να επιτύχουμε οικονομικά βιώσιμη συμφωνία''

12: 00  BILD : 88% των Γερμανών ψηφίζουν υπέρ του Grexit

Η Blid   δημοσιεύει δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 160 χιλιάδες Γερμανοί παραθέτοντας τις απόψεις τους σχετικά με το οικονομικά δράμα της Ελλάδας αλλά και τους δύο πρωταγωνιστές της: τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης  το 88% των Γερμανών υποστηρίζει ότι, με βάση τις υπάρχουσες εξελίξεις, οι Έλληνες πρέπει να βγουν από το ευρώ, το 93% θεωρεί ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να λάβουν άλλα χρήματα από τους δανειστές και το 87% ότι Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης τζογάρουν με τις κινήσεις τους στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. 

Grexit τώρα και όχι συνέχεια στο Ελληνικό δράμα 

«Οι Γερμανοί δαπανούν λεφτά χωρίς λόγο και μάλιστα κινδυνεύουν να τα χάσουν. Η πολιτική διάσωσης που ήδη εφαρμόζεται για την Ελλάδα ήταν χωρίς αποτέλεσμα πανάκριβη και πάνω απ΄όλα λανθασμένη», γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: 

«Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει και ούτε οι Έλληνες έχουν εμπιστοσύνη στις τράπεζες τους. Δεν υπάρχει κανείς παγκοσμίως που να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος, της ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχει έσοδα εξαιτίας της φορολογικής διαφθοράς. Για ένα επιπλέον πακέτο προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία κατανόηση στη Γερμανία ούτε και πλειοψηφία στο CDU (Χριστιανοδημοκράτες). Οι συντάξεις που οι Έλληνες δεν θέλουν να πειράξουν, δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς δισεκατομμύρια από τη Γερμανία». 

11: 56 Δείτε σε λίγο την άφιξη του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα 

11: 53 Express: Η Βρετανία θα κάνει αερομεταφορά 110.000 τουριστών αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα

«Μια μαζική αερογέφυρα θα στηθεί για να σωθούν δεκάδες χιλιάδες Βρετανών τουριστών, αν η Ελλάδα καταρρεύσει οικονομικά» γράφει σε κλίμα τρόμου η βρετανική εφημερίδα Express.

Οπως αναφέρει η δημοσιογράφος Anil Dawar, οι βρετανικές οικογένειες που επέλεξαν για τις φετινές τους διακοπές την Ελλάδα «είναι αντιμέτωπες με χάος» και αναφέρει ότι «κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι έτοιμοι να φέρουν στην πατρίδα περισσότερους από 110.000 τουρίστες αν η ήδη στεγνή από ρευστό χώρα βγει από το ευρώ».

Μάλιστα, τονίζει ότι αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, τότε «θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε καιρό ειρήνης εγκατάλειψης (χώρας) από Βρετανούς».

H ίδια επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει αναφέρει πως «ήδη υπουργοί και τουριστικά γραφεία έχουν προειδοποιήσει τους ταξιδιώτες στη χώρα (Ελλάδα) να φέρνουν μαζί τους μετρητά και πιστωτικές κάρτες ώστε να καλύψουν οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει», επειδή υπάρχουν «φόβοι ότι οι τοπικές τράπεζες θα ξεμείνουν από λεφτά, αναγκάζοντας τα ξενοδοχεία και τα αεροδρόμια να κλείσουν».

Επιπλέον, μεταδίδει ότι την Κυριακή το Φόριν Οφις παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Σύλλογο των βρετανικών ταξιδιωτικών πρακτορείων ώστε να εκπονήσουν σχέδια εκκένωσης της Ελλάδας.

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά σχέδια έκτακτης ανάγκης υπάρχουν. Αυτά τα σχέδια καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος σεναρίων» ανέφερε έπειτα από σχετική ερώτηση εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο ταξιδεύουν στην Ελλάδα περί τα 2 εκατομμύρια Βρετανοί και αυτή τη στιγμή βρίσκονται ήδη πάνω από 110.000 στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Από την πλευρά τους, οι tour operatos αναφέρουν πως οι καταναλωτές έχουν ήδη εξοπλιστεί με «τεράστιες ποσότητες μετρητών».

11:27 Νέα αύξηση του ELA αποφάσισε η ΕΚΤ
Νέα αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχε πριν από λίγο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό της αύξησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δ.σ. της ΕΚΤ δεσμεύτηκε να επανεξετάσει την κατάσταση όποτε κριθεί αναγκαίο.

 

11: 13 JP Morgan: Από τον Ιανουάριο του 2015 έφυγαν 44 δισ. ευρώ

Αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου 6 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, με τις συνολικές εκροές καταθέσεων να φτάνουν τα 44 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Όπως υπολογίζει η JP Morgan αυτά τα 44 δισ. που έχουν φύγει εκροές ευρώ έχουν επισκιάσει εντελώς τα 14 δισ. που είχαν εισρεύσει στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το Νοέμβριο του 2014. Συνολικά, οι αναλυτές της JPMorgan υπολογίζουν ότι τις εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα στα 117 δισ. από τα τέλη του 2009, όταν ξεκινούσαν οι ανησυχίες για χρέος της χώρας στις αγορές.

Αυτό σημαίνει πως ο λόγος καταθέσεων προς το ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα στο 66% - πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι στο 94%.

Οι υποχρεώσεις των ελληνικών τραπεζών σε μη εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - ή δάνεια repos σε ελληνικές τράπεζες - έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 30 δισ. από τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρει η JPMorgan, επικαλούμενη στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

10: 59  Νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη ρευστότητα στην Ελλάδα 

Θα πρόκειται για την τρίτη συνεδρίαση της ΕΚΤ σε διάστημα πέντε ημερών, αφότου την Τετάρτη και την Παρασκευή η Ευρωτράπεζα ενέκρινε συνολικά παροχή επιπλέον έκτακτης ρευστότητας (ELA) 2,9 δισ. ευρώ στα ελληνικά ιδρύματα.
Ο Μάριο Ντράγκι, έχει ξεκαθαρίσει ότι η ρευστότητα στην Ελλάδα θα εξασφαλίζεται όσο υπάρχει ελπίδα για συμφωνία με τους θεσμούς.

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο BBC αναφέρθηκε στο θέμα της ρευστότητας λέγοντας: «Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς συμφωνία αργά ή γρήγορα, η έλλειψη ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πάρει σοβαρές διαστάσεις. Δεν μπορεί να επικρατήσει η αβεβαιότητα. Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία και το ελληνικό κράτος χρεοκοπήσει αυτό θα έχει επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά νομίζω ότι η σύνεση θα επικρατήσει και θα υπάρξει συμφωνία».

10:11 Μοσκοβισί: Στη σωστή κατεύθυνση οι ελληνικές προτάσεις
Την πεποίθηση ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στο ραδιόφωνο Europe1, λίγο πριν αναχωρήσει από το Παρίσι για τις Βρυξέλλες.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτίμησε ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι «στη σωστή κατεύθυνση» και ότι μπορούν να αποτελέσουν «μία βάση συμφωνίας». Αυτό, όπως διευκρίνισε σημαίνει ότι ακόμη υπάρχουν θέματα προς συζήτηση.

09:40 Ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η κατάθεση νέων προτάσεων από την Ελλάδα στους θεσμούς ήγειρε ελπίδες ότι ίσως η χώρα καταφέρει εν τέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχυόταν το πρωί κατά 0,3% στα 1,1383 δολάρια, πλησιάζοντας πιο κοντά στο υψηλό ενός μηνός των 1,1440 δολαρίων στο οποίο είχε σκαρφαλώσει την προηγούμενη Πέμπτη.
 
09:38 Για ποιοτική δουλειά έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, αναφερόμενος στις ελληνικές προτάσεις και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό καλές συνθήκες.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις που παρουσιάσθηκαν λίγες ώρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Σαπέν απάντησε: «Γνωρίζω την κίνηση, βλέπω τη δουλειά που έχει γίνει. Η δουλειά είναι ποιοτική. Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό καλές συνθήκες».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ