Επίσκοπος του 17ου αιώνα έκρυβε στο φέρετρό του ένα έμβρυο 5 μηνών - Ανακαλύφθηκε 33... χρόνια μετά‏

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό είχε φυλάξει στο φέρετρό του, για περισσότερα από 336 χρόνια, ο Επίσκοπος της Σουηδίας, Peder Winstrup.

Εκτός από το καλοδιατηρημένο σκήνωμά του, οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι και για έναν ακόμα λόγο: Στα πόδια του επισκόπου Peder Winstrup, στο κάτω μέρος της σαρκοφάγου, κρυμμένο από τα ράσα του, εντοπίστηκε ένα έμβρυο.

Το μωρό, το οποίο θεωρείται ότι γεννήθηκε πρόωρα, ίσως στον 5ο μήνα της κύησης, ανακαλύφθηκε όταν οι επιστήμονες θέλησαν να μάθουν τα αίτια θανάτου του Peder Winstrup, πραγματοποιώντας στο σώμα του αξονική.

Το φέρετρό του είχε ανοιχθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν, καθώς βρισκόταν σε ειδική κρύπτη στον καθεδρικό ναό της περιοχής Lund της Σουηδίας. Ωστόσο, το βρέφος δεν είχε γίνει ποτέ αντιληπτό, καθώς ήταν επιμελώς κρυμμένο κάτω από τα ρούχα του Επισκόπου.

Η σχέση του βρέφους με τον Peder Winstrup παραμένει άγνωστη, γι αυτό και το μυστήριο μεγαλώνει. Οι πρώτες σκέψεις οδηγούν στο ότι το παιδί ήταν καρπός ενός απαγορευμένου έρωτα και γι αυτό δεν θα μπορούσε να ενταφιαστεί κανονικά. Έτσι, φαίνεται ότι κάποιος βρήκε την ευκαιρία, λίγο πριν το τελευταίο αντίο στον Επίσκοπο, να κρύψει το παιδί εκεί, προκειμένου να διαβαστεί και να ενταφιαστεί όπως κάθε πιστός θνητός.

Περισσότερες απαντήσεις ίσως δώσει το τεστ DNA από δείγματα που ελήφθησαν τόσο από το έμβρυο, όσο και από τον Peder Winstrup, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια μεταξύ τους σχέση.

Όσον αφορά στον ίδιο τον Επίσκοπο, ο οποίος έζησε τον 17ο αιώνα, η εξέταση έδειξε ότι έπασχε από πολλά προβλήματα υγείας, όπως ουρική αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, ιγμόρειο, φυματίωση και πνευμονία. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να έμεινε για αρκετό καιρό στο κρεβάτι προτού πεθάνει στα 74 του χρόνια.

Αίσθηση προκαλεί και το πόσο καλά είναι διατηρημένο το σώμα του, καθώς τα περισσότερα από τα όργανά του είναι ανέγγιχτα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του σχεδόν αναλλοίωτα. Ο ίδιος φέρει ακόμα την πλούσια γενειάδα του, ενώ μπορεί εύκολα κανείς να τον αναγνωρίσει βλέποντας το πορτρέτο που είχε φιλοτεχνηθεί όσο εκείνος ήταν ακόμα στη ζωή.

Πηγή: theguardian.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ