Συγκλονιστικό story - Ο Αλί από τη Συρία εξομολογείται: ''Ζω με μία σφαίρα σφηνωμένη στο σώμα μου''

Η σφαίρα που έχει σφηνωθεί στη λεκάνη του 28χρονου Αλί από τη Συρία θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να βάλει τέλος στη ζωή του.

Είναι όμως και η αιτία που τον κάνει να μετακινείται και να αναζητά έναν γιατρό που θα μπορέσει να του σώσει τη ζωή.

Είναι μία από τις πολλές ιστορίες προσφύγων που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, όταν ο Αλί φοιτητής τότε, συμμετείχε σε μία διαδήλωση. Τότε άρχισαν οι πυροβολισμοί.

«Ένας άνδρας που στεκόταν δίπλα μου σκοτώθηκε. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι και εγώ δέχθηκα πέντε σφαίρες» στην κοιλιά, θυμάται. «Νόμιζα ότι ήρθε το τέλος μου. Ο πόνος ήταν απερίγραπτος».

Ο Αλί μεταφέρθηκε 80 χιλιόμετρα μέσα σε ασθενοφόρο που τον πήγε σε νοσοκομείο στην Τουρκία. Εκεί για 70 ημέρες έπεσε σε κώμα. Στο διάστημα αυτό, οι γιατροί του έκαναν τέσσερις εγχειρήσεις.

«Όταν ξύπνησα, ήρθε ο αδερφός μου ο Αχμέντ. Μου εξήγησε ότι μου αφαίρεσαν ένα κομμάτι από το κόλον. Τότε ήρθε ο γιατρός και μου έδειξε τις σφαίρες που μου έβγαλαν. Μου έδειξε τέσσερις σφαίρες. Μία ήταν ακόμα μέσα στο σώμα μου».

Ο γιατρός είπε επίσης στον Αλί ότι δεν μπορούσε να αφαιρέσει και την τελευταία σφαίρα, η οποία είχε σφηνωθεί επικίνδυνα στη βουβωνική χώρα και δεν διέθετε την ανάλογη εμπειρία για να την αφαιρέσει. 

Η καλύτερη ευκαιρία που θα είχε ο Αλί για ολοκληρωμένη αποκατάσταση θα ήταν να πάει σε εξειδικευμένο νοσοκομείο στο Βερολίνο. Θα χρειαζόταν, επίσης, εγχείρηση για να αποκαταστήσει το διαλυμένο του ισχίο. Το έντερο συγκρατείται στη θέση του με εσωτερική περίδεση.

Και έτσι άρχισε ο Αλί να σχεδιάζει το επικίνδυνο ταξίδι του. Αρχικά έπρεπε να ανακτήσει τις δυνάμεις του και έπειτα να βρει τα χρήματα που χρειαζόταν – πάνω από 1.000 δολάρια – για να πληρώσει διακινητές προκειμένου να εισέλθει στην Ευρώπη. Το σύντομο αυτό θαλάσσιο ταξίδι σχεδόν να του κοστίσει τη ζωή για μια ακόμη φορά.

Στο πρώην ξενοδοχείο Captain Elias στην Κω μοιράζεται ένα δωμάτιο με αρκετούς καινούριους φίλους, νεαρούς άνδρες που γνώρισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. «Οι φίλοι μου μού υποσχέθηκαν ότι θα με βοηθήσουν στη διάρκεια του ταξιδιού, εάν νιώσω ότι κουράζομαι ή αν πέσω», μας λέει. «Είναι πολύ μακρύς ο δρόμος και πολύ δύσκολος».

Το ταξίδι για το οποίο μιλάει αφορά τη διαδρομή κατά μήκος των Βαλκανίων, από την Αθήνα έως την Αυστρία και τη Γερμανία – με τα πόδια, οδηγούμενοι από διακινητές επ’ αμοιβή. Ο Αλί λέει ότι είναι αποφασισμένος να το δοκιμάσει, παρά τον οξύτατο πόνο στις αρθρώσεις του, που τον εξουθενώνει μετά από δυο ώρες όρθιος.

«Είμαι τόσο ευτυχισμένος που ο Θεός με βοήθησε και που οι Έλληνες με έσωσαν από τη θάλασσα

Ελπίζει ότι θα μπορέσει να ανακτήσει την υγεία του, να τελειώσει τις σπουδές του στα οικονομικά και να επιστρέψει στη Συρία μόλις υπάρξει ειρήνη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ