Σαπέν: ''Στόχος μας μια συμφωνία πριν το δημοψήφισμα για επιστροφή στην σταθερότητα''

Στόχος μας είναι η συμφωνία πριν το δημοψήφισμα «ει δυνατόν» δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προειδοποιώντας πάντως ότι η εξεύρεση λύσης είναι πλέον ιδιαιτέρως πολύπλοκη υπόθεση. 

Ο Μ. Σαπέν επαναλαμβάνει ότι στόχος της Γαλλίας εξακολουθεί να είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ωστόσο επισημαίνει ότι πιο μικρές χώρες που εφάρμοσαν επώδυνα μέτρα είναι αυτές που τηρούν και την πιο σκληρή στάση.

«Στόχος μας είναι να δούμε αν μέχρι το τελευταίο λεπτό αν είναι δυνατόν να έχουμε μια συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή στην σταθερότητα και θα καθησυχάσει την Ευρώπη και τον κόσμο» δήλωσε ο Σαπέν στο ραδιόφωνο RTL, ενώ και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν υποστήριξε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι ανοιχτοί στην επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα.

Ο Γάλλος υπουργός πάντως σημείωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι πλέον απίστευτα πολύπλοκη υπόθεση και ότι οι μικρότερες χώρες της ΕΕ που πέρασαν από επώδυνες μεταρρυθμίσεις ήταν αυτές που τήρησαν την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, την στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε περαιτέρω διαπραγματεύσεις πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο Σαπέν διέψευσε ότι θέλει να αποφευχθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας: «είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κοινοβουλίου. Δεν εναπόκειται σε εμάς να υπαγορεύσουμε έξωθεν αν πρέπει να διοργανωθεί δημοψήφισμα».

Προειδοποίησε πάντως ότι η επικράτηση του «όχι» θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη» αλλά πρόσθεσε ότι ακόμη και αν επικρατήσει το «όχι», ο ρόλος της Γαλλίας θα είναι να κάνει τα πάντα για να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την ένταση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ο Σαπέν αμφισβήτησε ότι η Γερμανία είναι ο πιο σκληρός από τους ευρωπαίους εταίρους απέναντι στην Αθήνα, λέγοντας ότι μικρότερες χώρες της ΕΕ που έχουν περάσει από τον επώδυνο δρόμο των μεταρρυθμίσεων έχουν υιοθετήσει την πιο σκληρή προσέγγιση απέναντι στην Ελλάδα.

«Οι πιο σκληρές είναι οι μικρές χώρες που έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια», δήλωσε, επικαλούμενος την Σλοβενία και την Σλοβακία.
Αυτές οι χώρες, όπως εξήγησε, λένε στην Ελλάδα: «εμείς έχουμε κάνει τις προσπάθειες μας, τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα στις χώρες μας, κάνε προσπάθειες και εσύ στην χώρα σου, αλλά μην ζητάς από τους λαούς μας να σε βοηθήσουν την ώρα που ο κατώτατος μισθός σου είναι υψηλότερος από τους δικούς μας, την ώρα που οι συντάξεις σας είναι υψηλότερες από τις δικές μας».

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ