Έκαναν με γενετική παρέμβαση 32 γουρουνάκια - μποντιμπίλντερς αλλά το τέλος τους τραγικό

Νέα μέθοδος των ερευνητών στην Νότια Κορέα, οι όποιοι πειραματίζονται πάνω σε χοίρους με σκοπό την παραγωγή περισσότερου κρέατος.

Χοίροι με αφύσικους, υπερτροφικούς μυς, οι οποίοι θα έδιναν μακράν περισσότερες μπριζόλες, δημιουργήθηκαν σε ασιατικό εργαστήριο με μια απλή γενετική παρέμβαση, η οποία δεν απαιτεί την εισαγωγή γονιδίων από άλλους οργανισμούς.

Ερευνητές στη Νότιο Κορέα και την Κίνα δημιούργησαν γουρούνια-μποντιμπίλντερ απενεργοποιώντας ένα γονίδιο που καταστέλλει την ανάπτυξη των μυών.

Δεδομένου ότι τα γενετικά τροποποιημένα γουρούνια δεν φέρουν ξένα γονίδια, οι δημιουργοί τους ελπίζουν ότι θα συναντήσουν μικρότερες αντιδράσεις σε σχέση με άλλα «μεταλλαγμένα» τρόφιμα.

Το συγκεκριμένο γονίδιο, τονίζουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να απενεργοποιηθεί και με τη συμβατική τεχνική των διασταυρώσεων ανάμεσα σε διαφορετικές ράτσες χοίρων. «Θα μπορούσαμε να το κάνουμε μέσω επιλεκτικών διασταυρώσεων, θα χρειαζόμασταν όμως δεκαετίες» λέει στον δικτυακό τόπο του Nature ο Τζιν-Σου Κιμ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, επικεφαλής της μελέτης.

Πράγματι, μια μετάλλαξη που εμφανίστηκε τυχαία χαρίζει υπερτροφικούς μύες στη γνωστή ράτσα αγελάδων «Μπέλτζιαν Μπλου», αποτέλεσμα δεκαετιών επιλεκτικής διασταύρωσης.

Νέα γενετικά εργαλεία μπορούν τώρα να επιταχύνουν εντυπωσιακά τη διαδικασία. Τα γουρούνια που δημιούργησε η ομάδα του Κιμ φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο της μυοστατίνης (MSTN), μιας πρωτεΐνης που καταστέλλει την υπερβολική ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων.

Το γονίδιο εξαλείφθηκε με την τεχνολογία TALEN, η οποία επιτρέπει την αποκοπή μιας συγκεκριμένης γενετικής αλληλουχίας από το γονιδίωμα των κυττάρων.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε εμβρυακά κύτταρα χοίρου, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε απύρηνα ωάρια χοίρου ώστε να δημιουργηθούν κλωνοποιημένα έμβρυα για εμφύτευση στη μήτρα.

Συνολικά 32 γουρουνάκια προέκυψαν από τη διαδικασία, όλα τους με αφύσικα μεγάλους μύες, λένε οι ερευνητές. Δεν έχουν υποβάλλουν ακόμα τη μελέτη για δημοσίευση, παρουσίασαν όμως φωτογραφίες που δείχνουν τα υπερμεγέθη καπούλια των ζώων.

Το εγχείρημα πέτυχε, ωστόσο πολλά από τα κλωνοποιημένα γουρουνάκια παρουσίασαν προβλήματα υγείας, και μόνο δύο επέζησαν. Από αυτά, μόνο το ένα θεωρείται υγιές, παραδέχεται ο Δρ Κιμ.

Τονίζει όμως ότι τα κλωνοποιημένα γουρουνάκια ούτως ή άλλως δεν προορίζονται για την παραγωγή κρέατος -μόνο το σπέρμα τους θα πωλείται στους εκτροφείς για επιλεκτικές διασταυρώσεις. Τα ζώα που θα προέκυπταν από τέτοιες διασταυρώσεις θα διέθεταν ένα λειτουργικό αντίγραφο του γονιδίου MSTN, και πάλι όμως θα ήταν πολύ πιο μυώδη από τα κανονικά γουρούνια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ