Χρ. Πισσαρίδης: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει απόκληρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Το ΝΑΙ είναι η μόνη λύση

Ο βραβεύμένος με το Νόμπελ Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης σε ένα άρθρο για τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η Ελλάδα και την κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη από την δημιουργία της.

Η Ελλάδα βιώνει δύσκολες στιγμές και η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της, από τότε που δημιουργήθηκε πριν 15 χρόνια.

Και οι δύο πλευρές έχουν ευθύνη για το υφιστάμενο αδιέξοδο.

Από τη μια, η ελληνική οικονομία είχε μεγάλα ελλείμματα, πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, που δημιουργήθηκαν για την χρηματοδότηση κατανάλωσης, στην οποία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί οικονομικά η Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά δεν προώθησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού της και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε διεθνές επίπεδο. Από την πλευρά της, η ευρωζώνη έκανε λάθος όταν αποφάσισε να επιβάλει δημοσιονομική λιτότητα στα μέλη της σε περίοδο ύφεσης. Η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν καταστροφική και πιθανότατα ο κυριότερος παράγοντας που επηρέασε τα επίμονα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άργησε να λάβει δράση ενάντια στις αποπληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, ενώ στις συνεδριάσεις του Eurogroup φαινόταν πως αγνοούσαν εντελώς την κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει εκατομμύρια άνεργοι Ευρωπαίοι. Οι Joseph Stiglitz και Paul Krugman εξέφρασαν την στήριξή τους στο ΟΧΙ, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου, λόγω της ζημιάς που έχει προκαλέσει η λιτότητα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, είναι αυτή η σωστή συμβουλή; Πιστεύω πως όχι. Πιστεύω πως το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, είναι ακόμα μακράν η καλύτερη επιλογή.

Πιστεύω ακράδαντα πως η λιτότητα στην ύφεση είναι λανθασμένη πολιτική, ανεξάρτητα από το επίπεδο του εθνικού χρέους. Εξέφρασα τη θέση μου αυτή σε διάφορες συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, αλλά και στην ετήσια συνάντηση που είχαν κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης στη Σίντρα, η οποία έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα. Η λιτότητα βλάπτει το μέλλον της ευρωζώνης, όχι μόνο της Ελλάδας.

Μοναδική λύση είναι μεταρρυθμίσεις από μέσα, και όχι αποφυγή του προβλήματος. Ήδη είχαμε σημάδια μεταστροφής της κυρίαρχης τάσης. Τα «μη συμβατικά» μέτρα της ΕΚΤ, του προηγούμενου Ιανουαρίου, είναι ενάντια στη λιτότητα και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Με υπομονή, θα ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές. Είναι σαφές για τους περισσότερους πολιτικούς στην Ευρώπη πως η λιτότητα διχάζει την ήπειρο, καταστρέφοντας το όραμα της Ευρώπης. Θα έρθουν μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένο ρόλο να διαδραματίσει στην ατζέντα, αλλά θα το κάνει μόνο εάν παραμείνει στο ευρώ.

Ένα ΟΧΙ την Κυριακή, θα σημαίνει ακόμα περισσότερες κακουχίες για τον ελληνικό λαό. Σκεφτείτε μόνο τι θα ακολουθήσει την επομένη του ΟΧΙ. Εάν οι τράπεζες ανοίξουν, κάθε λογικός Έλληνας θα αποσύρει τις καταθέσεις του από τις ελληνικές τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παράσχει ρευστότητα για να καλύψει τα κενά και η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εκδώσει τα δικά της ρευστά περιουσιακά στοιχεία, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει ένα παράλληλο νόμισμα. Σύντομα το νόμισμα αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή συμβάσεων του δημοσίου, αλλά και τις πληρωμές των μισθών. Ποια θα είναι η αξία του νομίσματος αυτού; Αυτό εναπόκειται στην εικασία του καθενός. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το «ευρώ που θα έχει εκδοθεί από την ελληνική κυβέρνηση» θα αντιστοιχεί στο ένα δεύτερο της αξίας του αντίστοιχου ευρώ, που θα φέρει την υπογραφή του Mario Draghi. Αυτό είναι μια εύλογη πιθανότητα.

Έτσι, σταδιακά, οι Έλληνες των οποίων το εισόδημα εξαρτάται από το δημόσιο τομέα θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται στο μισό. Αργά η γρήγορα, όλοι θα βρεθούν στην ίδια θέση, καθώς τα υπογεγραμμένα από την ΕΚΤ ευρώ βρεθούν αναπόφευκτα εκτός των ελληνικών συνόρων.

Το πιο πιθανό είναι ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα του δημοψηφίσματος. Οι Έλληνες θα είναι σε θέση να κάνουν αναλήψεις πολύ μικρών ποσών, ακόμα μικρότερων ποσών σε σχέση με τις αντίστοιχες αναλήψεις που μπορούσαν να κάνουν οι Κύπριοι. Οι τράπεζες θα χρειάζονται ακόμα ρευστότητα και η κυβέρνηση θα την εξασφαλίσει με τα νέα ευρώ που θα εκδώσει η ίδια. Το ίδιο, λοιπόν, σενάριο θα επαναληφθεί.

Αλλά, προκύπτει ακόμα μια εναλλακτική. Η χρήση των καταθέσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως συνέβη και στην Κύπρο πριν από δυο χρόνια. Αυτό θέλουν οι Έλληνες; έζησα την κρίση στην Κύπρο και είναι σίγουρος πως δεν θα θελήσουν οι Έλληνες να ψηφίσουν για κάτι τέτοιο.

Θα βελτιωθεί η κατάσταση όταν ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα; Δυστυχώς όχι. Η Ελλάδα θα έχει κηρύξει στάση πληρωμών και δεν θα έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για πολλά χρόνια. Θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα θα είναι απόκληρη της Ευρώπης, και η θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι υπό διαρκή αμφισβήτηση.

Η εύκολη επιλογή των πολιτικών θα είναι να τυπώσουν χρήμα και να επεκτείνουν το δημόσιο τομέα, με μια σειρά νέων αντιπαραγωγικών θέσεων εργασίας και περαιτέρω αυξήσεις που θα διαβρώνονται από το νέο πληθωρισμό. Αυτό το πεπρωμένο θέλουν οι Έλληνες; Το δοκίμασαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οδηγήθηκαν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Ένα ΝΑΙ στο δημοψήφισμα είναι αυτό που θα μας εγγυηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ