Αυτά είναι Τα τρία βασικά σενάρια για τράπεζες και καταθέσεις - Θα μπουν μπροστά από Δευτέρα

Ιδού λοιπόν τα τρία σενάρια για τράπεζες και καταθέσεις.
 

1) Τη Δευτέρα η ΕΚΤ δεν μειώνει τον ELA και δεν αυξάνει το κούρεμα στις εγγυήσεις που δίνουν οι τράπεζες.
Κάτω υπό αυτό το πρίσμα οι ελληνικές τράπεζες μένουν όπως είναι και σήμερα, αλλά με τεράστια αγωνία για το αν θα έχουν έστω και 50ευρα να δίνουν από τα ΑΤΜ. Για πόσο χρονικό διάστημα θα μείνουν όπως είναι σήμερα εξαρτάται από την προοπτική συμφωνίας.


2) Αν υπάρχει κίνηση που δείχνει συμφωνία η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τον ELA. Μπορεί ακόμη να στείλει και χαρτονομίσματα στις ελληνικές τράπεζες.
Σταδιακά οι τράπεζες θα ανοίξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ταυτόχρονα  η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπει στο τραπέζι με ξεκάθαρο ερώτημα από πού θα βρεθούν τα λεφτά. Η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά περίπλοκη και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα, αν δηλαδή τελικά θα περιλαμβάνει ένα συμβολικό κούρεμα καταθέσεων ή όχι.


3) Αν η ΕΚΤ αυξήσει το κούρεμα στα collaterals και αποσύρει τη στήριξη μέσω του ELA τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Οι τράπεζες θα κληθούν να επιστρέψουν άμεσα στην ΕΚΤ τη ρευστότητα που έχουν αντλήσει. Έτσι, θα παραμείνουν κλειστές επ’ αόριστον και μαζί τα ATM.
Η διαδικασία bail in, δηλαδή η διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα ξεκινήσει. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι μέτοχοι των τραπεζών, οι κάτοχοι ομολόγων και στη συνέχεια ακόμη και όλοι οι καταθέτες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ