Βάλτε τραπέζι με λιχουδιές από την Φολεγάνδρο ! Θα σας ενθουσιάσουν

Οι θεμωνιές της Άνω Μεριάς, αντικατοπτρίζουν την αυθεντική και συνάμα ηχηρή παράδοση του άγονου αυτού τόπου.

Δεντρολίβανο, ρίγανη, χαμομήλι, αλιφασκιά, βρίσκονται σε μία ανηλεή μάχη επικράτησης και δίνουν μοναδικά μείγματα αρωμάτων. Ένας άγονος βράχος ριγμένος στο Αιγαίο είναι η Φολέγανδρος κι αυτή είναι η ομορφιά της. Όπως κι άλλα κυκλαδονήσια, από τα λιγοστά αλλά πεντανόστιμα υλικά της, που θρέφονται από τον ήλιο και τη θαλασσινή αλμύρα βγαίνουν γεύσεις μοναδικές, που δεν χρειάζονται ιδιαίτερα φτιασίδια. Τα χόρτα της, τα βότανα και τα μυρωδικά, τα νόστιμα κατσίκια, το μέλι, τα λιτά χειροποίητα ζυμαρικά μετατρέπονται σε εδέσματα με τη γεύση του Αιγαίου. Οφείλει το όνομά της, στο γιό του κρητικού βασιλιά Μίνωα, τον Φολέγανδρο. Έχει μικρή έκταση και αποτελείται από 3 κύριους οικισμούς, τη Χώρα, την Άνω Μεριά και τον Καραβοστάση, που είναι και το λιμάνι του νησιού. Παρά τα άγονα εδάφη, οι κάτοικοι έχουν καταφέρει να εκμεταλλεύονται ακόμη και το πιο μικρό εύφορο έδαφος, δημιουργώντας αναβαθμίδες και συλλέγοντας τα νερά της βροχής, με τα οποία θα ποτίσουν τους κήπους τους. Οι νοικοκυρές δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο. Εκμεταλλεύονται εποικοδομητικά κάθε προϊόν του τόπου και το αναδεικνύουν με συνταγές που εμπεριέχουν την εκρηκτική δύναμη της ποιοτικής πρώτης ύλης.  

Ματσάτα


Παραδοσιακό ζυμαρικό της Φολεγάνδρου το οποίο φτιάχνεται στο χέρι. Μοιάζουν πολύ με τις χυλοπίτες, ωστόσο μαγειρεύονται φρέσκα και έχουν πολύ νόστιμη γεύση. Δεν πωλούνται στα καταστήματα αλλά μπορείτε να τα δοκιμάσετε στα μαγαζιά του νησιού, που τα σερβίρουν είτε με απλή κόκκινη σάλτσα είτε με κοκκινιστό κρέας, κόκορα ή κουνέλι. Το όνομά τους προκύπτει από την ιταλική λέξη mano (=χέρι) που με παράφραση και αλλοίωση περιγράφει τον τρόπο παρασκευής, δηλαδή φτιαγμένα στο χέρι.  

Σουρωτό
Όπου και αν βρεθείτε στο νησί, θα ακούσετε για το σουρωτό. Είναι φρέσκο, μαλακό και πιπεράτο λευκό τυρί, που συνοδεύει σαλάτες ή χρησιμοποιείται ως γέμιση σε μικρές πίτες και φτιάχνεται με οικιακή τυροκόμηση στο νησί.  
Πίτες

Στη Φολέγανδρο, τις πίτες τις ονομάζουν καλασούνες.  Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες εκδοχές, ανάλογα με τη γέμιση. 

Λίγες από τις πολλές γεύσεις που θα σας ξετρελάνουν, ένα νησί που το καλό φαγητό , οι φιλόξενοι άνθρωποι και η ζεστασιά του, θα σας κάνουν να το βάλετε στην καρδία σας. 

Πηγή: athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ