Μέρκελ - Σόιμπλε αφήνουν ''χαραμάδα'' για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Κάθε περιθώριο για το χρέος της Ελλάδας είναι μικρό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ΔΝΤ είχε δίκιο όταν είπε πως το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο χωρίς "κούρεμα". 

Είχε προηγηθεί δήλωση της Angela Merkel ότι "ένα κλασικό κούρεμα είναι για μένα εκτός συζήτησης". 

Η παραδοχή δια στόματος του "σκληρού" του Eurogroup Γερμανού ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schaeuble ότι υπάρχει –έστω και μικρό– περιθώριο ελιγμών στο χρέος, κάτι που ζητά διακαώς η ελληνική πλευρά για να υπάρξει βιώσιμη συμφωνία, ερμηνεύεται από αρμόδιους κύκλους ως ένα ακόμη  βήμα στην διαπραγματευτική διαδικασία. 

Ειδική σημασία δίδουν οι ίδιοι κύκλοι και στην αποδοχή εκ μέρους του Γερμανού ΥΠΟΙΚ της έκθεσης του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα και ομιλεί για ανάγκη παρεμβάσεων καθώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς "κούρεμα". Αν και, τόσο ο κ. Wolfgang Schaeuble όσο και η κα Merkel επιμένουν ότι δεν είναι αποδεκτό το "κούρεμα" με την "κλασική" του μορφή.

Προηγήθηκε o Donald Tusk  που ανέφερε ότι  "η ρεαλιστική πρόταση από την Αθήνα, πρέπει να 'δέσει' με μια ρεαλιστική πρόταση από τους πιστωτές για την βιωσιμότητα του χρέους, για να έχουμε μια win-win κατάσταση". Τόνισε ακόμη ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν δικαιολογεί την λανθασμένη οικονομική φιλοσοφία που προκάλεσε την κρίση, επικαλούμενος μια ρήση του Κικέρωνα στα λατινικά, "Magnum vectigal est parsimonia" (Η οικονομία, είναι μεγάλο έσοδο).

Δηλώσεις Wolfgang Schaeuble 
"Η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς ένα κούρεμα και πιστεύω ότι το ΔΝΤ είχε δίκιο λέγοντάς το αυτό" δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο συνεδρίου στη Φρανκφούρτη, πριν προσθέσει ότι "δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα γιατί θα παραβίαζε το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

Ωστόσο ο Schaeuble δήλωσε ότι η αναδιαμόρφωση του χρέους είναι μία άλλη δυνατότητα "αν δεν μπορείς να κάνεις 'κούρεμα' αλλά το περιθώριο γι' αυτό είναι μικρό".

"Τα περιθώρια ελιγμών που έχουμε είναι πολύ μικρά” είπε, προσθέτοντας ότι έχει αμφιβολίες ότι μπορούν να γίνουν πολλά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο κ. Schaeuble υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς "η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση".
 
Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νομισματική ένωση - τόνισε ο κ. Schaeuble - και αποκάλυψε ότι πρόσφατα είπε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Jack Lew ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. "Νόμιζε ότι αστειευόμουν" δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Για τον ρόλο του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και για αυτό η Καγκελάριος επέμενε για την συμμετοχή του ΔΝΤ - "και είχε δίκιο". Σε κάθε περίπτωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε το παράπονό του, για το ότι έχει στοχοποιηθεί ως πιο αυστηρός αν και προσπαθούσε πάντα να βοηθήσει, ενώ ήταν το ΔΝΤ που τον προειδοποιούσε πάντα να μην δείχνει τόση γενναιοδωρία προς την Ελλάδα.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη με τους εταίρους της στην ευρωζώνη λαμβάνοντας άμεσα μέτρα για μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της.

Σε συνέντευξη τύπου στην Φρανκφούρτη ανέφερε ότι "πάντα λέγαμε ότι χρειάζονται προαπαιτούμενες δράσεις για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και δεν έχω δει ακόμη τέτοιες δράσεις”, μεταδίδει το Associated Press.

Ο Schaeuble, ο οποίος ήταν δύσπιστος για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις παραδέχτηκε ότι η πιθανότητα να γίνουν πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Κυριακής είναι "μάλλον περιορισμένη”.

Ωστόσο είπε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν πιο συμβατικός από τον προκάτοχό του, τον συγκρουσιακό Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν μια πρόταση της τελευταίας στιγμής από την Ελλάδα για ένα δάνειο διάσωσης που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία και την έξοδό της από το ευρώ.

Αναφερόμενος στον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που έχει επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, επισήμανε ότι είναι άγνωστο πότε θα αρθεί. "Μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό", δήλωσε και πρόσθεσε ότι "δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το ρίσκο μιας κυβέρνησης στην κοινότητα", τονίζοντας ότι οι τραπεζικοί κίνδυνοι πρέπει να απομονωθούν από τους κυρίαρχους κινδύνους.

Merkel: Aποκλείει "κούρεμα" των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα στη διάρκεια επίσκεψής της στην πρωτεύουσα της Βοσνίας Σαράγεβο πως ένα "κούρεμα" των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα είναι εκτός συζήτησης.

"Το 2012 ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Επιμηκύναμε τις ωριμάνσεις, αναβάλαμε την απαίτηση αποπληρωμής για τα δάνεια του EFSF έως το 2020. Δεν αντιμετωπίζουμε λοιπόν το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για πρώτη φορά", δήλωσε η Μέρκελ όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις διαφορές με το ΔΝΤ για μια απομείωση του χρέους της Ελλάδας.

"Έχω δηλώσει πως ένα κλασικό κούρεμα είναι για μένα εκτός συζήτησης και αυτό δεν έχει αλλάξει από χθες μέχρι σήμερα", πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ