Σωκράτης Αλαφούζος - Ο... Βασιλιάς των διεθνών βραβείων (11 συνολικά) μου μιλάει για τον «Μικρό του βασιλιά» & τα χτυποκάρδια χαράς που του έφερε η επιτυχία-Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 20&27-5, 10&17-6

"Ο "Μικρός Βασιλιάς" θα προβληθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Δευτέρα 20 & 27 Μαίου και 10 & 17 Ιουνίου" ! "O Σωκράτης Αλαφούζος μου μιλάει για την χαρά, την συγκίνηση, την υπερηφάνεια, το χτυποκάρδι, τη δικαίωση και την ταραχή που του έφεραν τα 11 διεθνή βραβεία του"! "Αισθάνομαι καλά στον απολογισμό μου ως πατέρας, η στενή σχέση με την κόρη μου μου έδωσε αναντικατάστατο εσωτερικό πλούτο'!"Υπάρχουν ευκαιρίες για μένα στο εξωτερικό - Σύντομα θα δείτε την συμμετοχή μου σε ξένη ταινία"! "Όταν πήρα το πρώτο βραβείο καλύτερου ηθοποιού στη Μαδρίτη, η καρδιά μου χτυπούσε γρήγορα"!

"Ο "Μικρός Βασιλιάς" θα προβληθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Δευτέρα 20 & 27 Μαίου και 10 & 17 Ιουνίου" !

"O Σωκράτης Αλαφούζος μου μιλάει για την χαρά, την συγκίνηση, την υπερηφάνεια, το χτυποκάρδι, τη δικαίωση και την ταραχή που του έφεραν τα 11 διεθνή βραβεία του"!
 
"Αισθάνομαι καλά στον απολογισμό μου ως πατέρας, η στενή σχέση με την κόρη μου μου έδωσε αναντικατάστατο εσωτερικό πλούτο'!

"Υπάρχουν ευκαιρίες για μένα στο εξωτερικό - Σύντομα θα δείτε την συμμετοχή μου σε ξένη ταινία"!

"Όταν πήρα το πρώτο βραβείο καλύτερου ηθοποιού στη Μαδρίτη, η καρδιά μου χτυπούσε γρήγορα"!



Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Σωκράτη Αλαφούζου στο Eirinika.gr και στην Ειρήνη Νικολοπούλου:

- Ο Μικρός σας Βασιλιάς αναδείχθηκε σε Βασιλιά των βραβείων: 11 διακρίσεις σε όλο τον κόσμο. Αφεθείτε να εκφράσετε  τα συναισθήματα αυτής της πρωτοφανούς ανταπόκρισης! 

- Όταν πήρα το 1ο βραβείο, στην Νορβηγία, ένιωσα ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα χαράς, ενθουσιασμού, ικανοποίησης, δικαίωσης, αλλά και ένα συναίσθημα όμορφης ταραχής που έρχεται με το νέο, το καινούργιο, το άγνωστο. Κάπως έτσι, αλλά λίγο πιο ψύχραιμα ίσως, αισθανόμουν και στις άλλες βραβεύσεις.



- Πως γεννήθηκε ο μικρός Βασιλιάς μέσα στο μυαλό σας;

- Ο Μικρός Βασιλιάς προέκυψε από την ανάγκη μου να εκφράσω, μέσα από την κινηματογραφική γλώσσα, καταστάσεις και πράγματα που με απασχόλησαν στην ζωή μου είτε βιώνοντας τα, είτε παρατηρώντας τα. Το να σκηνοθετήσω ήταν κάτι που ήθελα πολλά χρόνια και είχα προετοιμαστεί για να το κάνω. Έπρεπε όμως να ξεπεράσω προσωπικά μου εμπόδια και να μπω σε μια πορεία προσωπικής αλλαγής για να γίνει πραγματικότητα.



- Από το λίγο που καταλαβαίνω στο τρέιλερ  ανακύπτει το ερώτημα: Ο Σωκράτης δεν μου έδινε ποτέ την εντύπωση αυτού που είδα στο φιλμ . Αυτό το ξέσπασμα σας και ο ρόλος που φτιάξατε ήταν το αντίθετο από αυτό που είχαμε όλοι στο μυαλό μας για τον Σωκράτη Αλαφούζο... Που τον κρύβατε;

- Σε πόσους δεν συμβαίνει αυτό...; Στην ταινία θίγω το θέμα της εικόνας του καλού παιδιού... Πολλές φορές παρουσιάζουμε ένα πρόσωπο προς τα έξω, που νομίζουμε ότι θα μας κάνει αποδεκτούς. Πολλές φορές από φόβο η ανασφάλεια. Και μαζεύουμε και θυμό γιατί οι άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν... Σε όλους μας υπάρχει μέσα μας και το καλό παιδί και το κακό παιδί. Το ότι έγραψα εγώ το σενάριο, φυσικά βοήθησε στο να ¨φανερώσω¨ κάτι που οι άλλοι ίσως δεν έβλεπαν σε μένα. Το σημαντικό όμως είναι ότι εγώ αναγνώρισα και αποδέχτηκα αυτό το κομμάτι μου. Αυτά και άλλα, μέσω της βιωματικής μου εμπειρίας αλλά και της γνώσης που πήρα από δασκάλους, θα ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο που θα έρθει να δει την ταινία, με την προσδοκία να τους εμπνεύσει και ίσως να τους βοηθήσει.

- Η βία στην οικογένεια & μάλιστα μπροστά στα μικρά παιδιά είναι από τα κυρίαρχα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας διεθνώς, γιατί σας απασχόλησε εσάς;

Η παιδική κακοποίηση και η βια στα παιδιά είναι κάτι που πάντα με ενοχλούσε. Στο σενάριο μου έκανα μια υποθετική διερεύνηση του καταπιεσμένου θυμού και θέλησα να βρω την πηγή του. Και η πηγή, τις περισσότερες φορές αν όχι όλες, προέρχεται από την παιδική ηλικία και από αυτά που έχουμε βιώσει εκεί.



- Η κρίση έβγαλε την ευκαιρία για σας και μοιάζει σαν να απαγκιστρωθήκατε  από το κλασσικό μοντέλο: Τηλεόραση, θέατρο. Σωστά;

- Αυτό θα το έκανα είτε με την κρίση, είτε χωρίς αυτή. Η κρίση είναι πάντα μια καλή ευκαιρία και αφορμή για αλλαγή, σε πολλούς και αναγκαστική. Εγώ δεν περίμενα την οικονομική κρίση, αλλά θα έλεγα ότι εκμεταλλεύτηκα τις όποιες προσωπικές κρίσεις στην πορεία της ζωής μου. Το σημαντικότερο που συνειδητοποίησα σ' αυτές τις κρίσεις, είναι ότι έπρεπε να αλλάξω εγώ κι όχι οι άλλοι, για να μπορέσω να έχω άλλα αποτελέσματα στην ζωή μου.



- Επανέρχομαι στις βραβεύσεις και ζητάω λεπτομέρειες: Ποια μέτρησε μέσα σας περισσότερο, ποια σας έφερε μεγαλύτερο χτυποκάρδι ικανοποίηση;

- Το μεγαλύτερο χτυποκάρδι το έφερε, όπως είπα και πριν, η 1η βράβευση. Την μεγαλύτερη έκπληξη την πήρα στο Διεθνές Φεστιβάλ της Μαδρίτης, που κέρδισα το βραβείο Καλύτερου ηθοποιού σε ρόλο μη αγγλόφωνο. Ήταν μια κατηγορία που ήταν υποψήφιοι και ηθοποιοί από μεγάλου μήκους ταινίες και δεν περίμενα να κερδίσω εγώ, που ήμουν από μικρού μήκους ταινία. Όταν άκουσα το όνομα μου, πρέπει να έβγαλα κάποιο επιφώνημα και η καρδιά μου χτυπούσε πολύ γρήγορα. Η πιο ιδιαίτερη και χαρούμενη αλλά και ψύχραιμη ίσως βράβευση, ήταν στο Salento International film festival, στην Ιταλία, που η βράβευση έγινε σε ένα παλιό παλάτι, στην αίθουσα του θρόνου. Και μόνο η σκέψη ότι ο ¨Μικρός Βασιλιάς” βραβευόταν σε αίθουσα θρόνου, μου έδινε μεγάλη χαρά. Μεγάλη χαρά όμως πήρα και στην Κύπρο, που δεν περίμενα η ταινία να πάρει 3 βραβεία. Ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου έχει και το 1ο βραβείο που πήρα στις Ην. Πολιτείες, στο Manhattan film festival. Το ότι παίχτηκε η ταινία μου στην Νέα Υόρκη, αλλά και βραβεύτηκε κι όλας, ήταν κάτι που είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες μου,



- Τι ετοιμάζετε τώρα; Τι σας εμπνέει; Είχατε κάποια πρόταση από το εξωτερικό ή σκέφτεστε να πάτε εκτός Ελλάδας;

- Τώρα ετοιμάζω την επόμενη ταινία μου και είμαι στην διαδικασία της συγγραφής του σεναρίου. Αυτό είναι που με εμπνέει περισσότερο απ' όλα. Σε λίγο θα αρχίσω πρόβες για μια παράσταση που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβρη και θα ακούσετε σύντομα για αυτή. Έχω δουλέψει και σπουδάσει στο εξωτερικό και τώρα υπάρχουν σίγουρα μεγαλύτερες ευκαιρίες για μένα. Το σημαντικό είναι ότι γνώρισα ανθρώπους του κινηματογράφου από όλο τον κόσμο και με κάποιους από αυτούς θα συνεργαστούμε κάποια στιγμή, Τώρα δεν είναι η στιγμή να είμαι στο εξωτερικό. Οι επαφές και οι συνεργασίες μπορούν να γίνουν και από εδώ και προσβλέπω σε αυτές. Ίσως χρειαστεί σε διαστήματα να είμαι και έξω.

- Συμμετείχατε τελικά σε μία ξένη ταινία;

- Συμμετείχα στην ταινία “The two faces of January” σε σκηνοθεσία Hossein Amini, με τους Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, Oscar Isaac και άλλους. Θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στην χρονιά



- Είχατε μία δύσκολη σχέση με τον πατέρα σας, μεγαλώσατε στην ουσία χωρίς πατέρα. Τι κάνετε για να μην αισθανθεί η μικρή σας κόρη την ανασφάλεια και όλα τα άλλα σκληρά που συνοδεύουν έναν χωρισμό; Πως χτίζετε μαζί της την σχέση σας; Είστε εντάξει με τον απολογισμό σας ως πατέρας;

- Προσπαθώ να γίνω εγώ καλύτερος σαν άνθρωπος και το παιδί μου να έχει εικόνα από τις πράξεις μου και όχι από τα λόγια μου. Η σχέση μας πιστεύω χτίζεται πάνω στην αγάπη, την αποδοχή και την ειλικρίνεια. Το ότι ήμουν πολύ κοντά στο παιδί μου από τότε που γεννήθηκε, μου έδωσε ανεκτίμητο και αναντικατάστατο εσωτερικό πλούτο. Προσπάθησα να αντιμετωπίσω τις καταστάσεις όσο καλύτερα μπορούσα και φυσικά θα υπήρχαν και λάθος χειρισμοί, αλλά αισθάνομαι ειλικρινά εντάξει με τον απολογισμό μου ως πατέρας μέχρι τώρα.



- Θα θέλατε να επανέλθετε και αν ναι με τι στην τηλεόραση;

- Εγώ έχω αλλάξει και η τηλεόραση έχει αλλάξει κι η όποια, από δω και πέρα, σχέση μας θα ήταν σίγουρα διαφορετική. Αν η τηλεόραση ανακάμψει, θα προσπαθούσα να διεκδικήσω θέση σκηνοθέτη, σ' αυτή την νέα εποχή που θα ανατείλει, παρά ηθοποιού.


Ο “Μικρός Βασιλιάς” στο Ίδρυμα Κακογιάννης
Από Όνειρο σε Πράξη

Η πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους του Σωκρ. Αλαφούζου, για περιορισμένο αριθμό προβολών, στο Ίδρυμα Κακογιάννης. Μετά τις 11 διεθνείς διακρίσεις και την συμμετοχή, μέχρι τώρα, σε 24 Διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική, ο Μικρός Βασιλιάς, θα προβληθεί και στο Ελληνικό κοινό. Μετά την προβολή, θα ακολουθεί δημιουργική συζήτηση με τον σκηνοθέτη Σωκράτη Αλαφούζο. Στόχος της συζήτησης είναι να εμπνεύσει, αλλά και να δώσει κατευθύνσεις για το πως ένας στόχος μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Όπως λέει κι ο ίδιος: Η πραγματοποίηση της ταινίας μου ήταν ένας μεγάλος στόχος μου κι ένα σημαντικό ταξίδι αυτογνωσίας, όπως είναι και η κατάκτηση κάθε στόχου.Βασική μου επιθυμία είναι να δει ο κόσμος την ταινία, αλλά παράλληλα θα ήθελα, με όσους το θελήσουν, να μοιραστώ την βιωματική γνώση αλλά και την γνώση που έλαβα από δασκάλους, που συνάντησα στο δικό μου ταξίδι, με την προσδοκία να εμπνεύσει και να βοηθήσει ίσως κάποιους να πετύχουν τους δικούς τους στόχους. Στην ταινία, εκτός από τον Σωκράτη Αλαφούζο, συμμετέχουν γνωστοί και καταξιωμένοι Έλληνες ηθοποιοί: Ακύλας Καραζήσης, Βύρων Κολάσης, Άριελ Κωνσταντινίδη, Υρώ Λούπη, Χάρης Μαυρουδής, Άννα Μιχαήλου, Βάνα Πεφάνη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Προβολές: Δευτέρα 20 & 27 Μαΐου - Δευτέρα 10 & 17 Ιουνίου

Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Διεύθυνση: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος.

Ώρα έναρξης: 9μμ

Τηλ.: 210 341 8550

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ