ΟΗΕ: Αν η κυβέρνηση διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε την απόκριση, εμείς θα ήμασταν έτοιμοι να βοηθήσουμε

Με μια φρασεολογία που δεν θυμίζει σε τίποτα διπλωματικές διατυπώσεις ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ξεμπροστιάζει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να διαχειριστεί το τεράστιο πρόβλημα του μεταναστευτικού. 

Σε μια συγκυρία που το πρόβλημα της συνεχούς άφιξης μεταναστών και προσφύγων γίνεται εκρηκτικό, καθώς τα στοιχεία αποτυπώνουν δραματική επιδείνωση: 21.000 άνθρωποι έφτασαν στα ελληνικά νησιά μόνο την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου. Τον Ιούλιο καταγράφηκαν 50.000 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων ενώ όλη την περσινή χρονιά είχαν μπει στην ελληνική επικράτεια 47.000 άνθρωποι! 

Ο ΟΗΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και εξηγεί ότι η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι υπηρεσίες των Ηωμένων Εθνών δεν μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση της ωρολογιακής βόμβας των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνουν συνεχώς στην Ελλάδα. 

«Αν η (ελληνική) κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επιτόπου αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος» τόνισε ο κ. Σπίντλερ.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) επανέλαβε ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα στις ελληνικές ακτές έχουν φτάσει 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων.

Σχεδόν 250.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι τώρα φέτος και τουλάχιστον 2.349 έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

«Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι μένουν άλλες 135 ημέρες φέτος. Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε πως ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα ξεπεράσει τις 300.000», δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζόελ Μίλμαν.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ