Mε πόσα όχι ξεκινάει στις 10 η κρίσιμη ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ για την βοήθεια στην Ελλάδα‏

Στις 10 το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει η γερμανική βουλή προκειμένου να εγκρίνει το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο όχι τόσο στο αν το πακέτο θα εγκριθεί όσο στον αριθμό των «ανταρτών» του κόμματος της Μέρκελ.

 

Η δοκιμαστική ψηφοφορία το βράδυ της Τρίτης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) έδειξε 56 διαρροές από βουλευτές που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «όχι» στην ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος, ενώ άλλοι τέσσερις δήλωσαν «αποχή».
 
Από την συνεδρίαση απουσίαζαν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, περίπου 20 βουλευτές και η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα. Τον λόγο πήραν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους-Πέτερ Βιλς, ο οποίος ασκεί από την αρχή της κρίσης κριτική στην πολιτική ευρω-διάσωσης.
 
Στην αντίστοιχη δοκιμαστική ψηφοφορία του Ιουλίου, πριν, δηλάδη, τη συνεδρίαση της Bundestag για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «όχι» είχαν ψηφίσει 47 βουλευτές και «αποχή» τρεις. Την επόμενη μέρα, στην Βουλή, υπέρ του «όχι» τάχθηκαν τελικά 60 βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης, ενώ πέντε απείχαν. 

Η Κ.Ο. της CDU/CSU κατέχει 311 από τις 631 έδρες του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Πράσινο φως για το νέο πρόγραμμα από Ισπανία, Αυστρία, Λετονία

«Πράσινο φως» για το νέο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα έδωσαν σήμερα τα Κοινοβούλια της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Λετονίας, ενώ το βλέμμα παραμένει στραμμένο στις ψηφοφορίες της Τετάρτης, όπου αναμένονται οι αποφάσεις του ολλανδικού και κυρίως του γερμανικού κοινοβουλίου, για το νέο ελληνικό πρόγραμμα που αναμένεται να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, στην Ισπανία το πρόγραμμα διάσωσης συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ εγκρίθηκε με 297 ψήφους «υπέρ», 20 «κατά» και πέντε απουσίες, ενώ αίσθηση προκάλεσαν τα πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης που εξαπέλυσε από το βήμα της ισπανικής Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Υπέρ του τρίτου προγράμματος τάχθηκαν και οι Αυστριακοί, ενώ όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών, η διαρκής υποεπιτροπή για τον ESM ενέκρινε επίσης το πρόγραμμα.

Επίσης, με 50 «ναι», 37 «όχι» και 6 αποχές, η Λετονία ενέκρινε το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Εξι βουλευτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ψήφισαν την συμφωνία, με έναν να καταψηφίζει και πέντε αποχές. Κατά τη συνεδρίαση η κυβέρνηση επανέλαβε ότι αντιτίθεται στις πρωτοβουλίες για κούρεμα του ελληνικού χρέους.Το νέο πρόγραμμα έχει ψηφίσει ήδη από χθες η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Λετονίας και η Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση της χώρας να εγκρίνει το πρόγραμμα.

Το υπουργικό συμβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε τη συμφωνία, ενώ οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν το πλαίσιο της συμφωνίας τον Ιούλιο.

Η ολλανδική Βουλή θα ψηφίσει το μεσημέρι, σε έκτακτη συνεδρίαση, για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ αύριο θα ψηφίσει και το γερμανικό κοινοβούλιο. Αν και η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ μπορεί να αντιμετωπίσει ανταρσία βουλευτών του κόμματός της, το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να υπερψηφισθεί. Ωστόσο, την συμφωνία αναμένεται να καταψηφίσει και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους όρους της σύμβασης. Θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και οι Πράσινοι.

Τα κοινοβούλια του Βελγίου, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας δεν είναι υποχρεωμένα να ψηφίσουν το πρόγραμμα.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια, το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) - των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης- θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνει ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει έγκαιρα το ποσό των 3,2 δις. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη (20 Αυγούστου).

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ