Τρομοκρατική επίθεση από πάνοπλο Μαροκινό στο ΤGV Βρυξέλλες Παρίσι: 2 Τραυματίες

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Τσαρλς Μισέλ χαρακτήρισε την επίθεση ως «τρομοκρατική» λέγοντας συγκεκριμένα: «Καταδικάζω την τρομοκρατική επίθεση στο τρένο της εταιρείας Thalys και εκφράζω την συμπόνια μου στα θύματα», στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

 

 

Οι ανυποψίαστοι επιβάτες που επέβαιναν στο τρένο Thalys, αντίκρισαν τον τρόμο στα μάτια ενός 26χρονου Μαροκινού, όταν αυτός, οπλισμένος σαν αστακός, άνοιξε πυρ εναντίον τους, καταφέρνοντας να τραυματίσει δυο άτομα. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) το απόγευμα της Παρασκευής και σύμφωνα με την εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF) ο δράστης έφερε πάνω του ένα καλάσνικοφ, ένα μαχαίρι και άλλο ένα όπλο.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε ενώ έβγαινε από την τουαλέτα από δύο Αμερικανούς στρατιώτες που επέβαιναν στο τρένο και τον άκουσαν να γεμίζει το όπλο του. Δυστυχώς, όμως, κατάφερε να τραυματίσει δύο άτομα -και όχι τρία όπως αρχικά μετέδιδαν τα διεθνή ΜΜΕ. Από τους τραυματίες, ο ένας είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ ο δεύτερος δεν φέρει τόσο σοβαρά τραύματα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιερ Ανρί Μπραντέ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV. 

Ο πρώτος από τους τραυματίες είναι Βρετανός πολίτης, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στην επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ιγκ Ανγκλάντ, κάτι που επιβεβαίωσε η οικογένειά του. Ο 60χρονος ηθοποίος έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές γνωστές ταινίες όπως το «Killing Zoe», το «Betty Blue και το «Nikita».

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της εισαγγελίας του Παρισιού ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την έρευνα της υπόθεσης «λόγω του όπλου που χρησιμοποιήθηκε, των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν και του πλαισίου τους», ενώ όπως έγινε γνωστό ο δράστης τελούσε υπό παρακολούθηση από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών. Μέχρι στιγμής πάντως η ταυτότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μετέβη άμεσα στο Αράς, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι «γίνονται τα πάντα για να ρίξουμε φως στην υπόθεση».


«Οι ταξιδιώτες είναι ασφαλείς, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Το τρένο έχει σταματήσει και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται επί τόπου», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter η εταιρεία Thalys στην οποία ανήκει η αμαξοστοιχία.
Νωρίτερα, μια γαλλική αστυνομική πηγή ανέφερε ότι ο ύποπτος, που έχει συλληφθεί, είναι ένας 26χρονος άνδρας Μαροκινός ή μαροκινής καταγωγής σε βάρος του οποίου φέρεται ότι διεξαγόταν έρευνα από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Μέχρι στιγμής πάντως η ταυτότητα του άνδρα αυτού δεν έχει επιβεβαιωθεί.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες την ευγνωμοσύνη του για το "θάρρος και την γρήγορη σκέψη" των επιβατών της υπερταχείας αμαξοστοιχίας στην Γαλλία, ανάμεσα τους και Αμερικανοί στρατιώτες, που ακινητοποίησαν έναν ένοπλο που άνοιξε πυρ.
"Ο πρόεδρος εξέφρασε την βαθιά του ευγνωμοσύνη για το θάρρος και την γρήγορη σκέψη αρκετών επιβατών, περιλαμβανομένων και Αμερικανών στρατιωτών, που με αυταπάρνηση ακινητοποιήσαν τον ένοπλο", ανέφερε με ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος. "Είναι ξεκάθαρο πως οι ηρωικές τους ενέργειες απέτρεψαν μια μακράν χειρότερη τραγωδία".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ