H Νένα Ισμυρνόγλου λέει "βάλτε μπύρες στο ψυγείο" & ετοιμάζει μπουκιές κοτόπουλου με γλυκόξινη σάλτσα

Υλικά
500 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους περίπου 2 - 3 εκ.
40 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας σουσάμι
Για τη μαρινάδα - σάλτσα
100 ml σόγια, κατά προτίμηση βιολογική
70 ml μέλι της αρεσκείας μας
1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο (εναλλακτικά, βάζουμε 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη)
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες
40 ml χυμός λεμονιού
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (αν βρούμε τρυφερά κρεμμυδάκια, αλλιώς το παραλείπουμε)
1/2 - 1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη (ή όσο μας αρέσει)
Μερίδες 8

Προετοιμασία 15΄    Αναμονή 3 ώρες Μαγείρεμα περίπου 25΄

Ευχαριστούμε τη Νένα Ισμυρνόγλου και το gastronomos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Διαδικασία

Μαρινάδα - σάλτσα: Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί με 120 ml νερό και τα βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να «δέσει». Αφαιρούμε και πετάμε το σκόρδο. Προσθέτουμε το σουσάμι, ανακατεύουμε να αναμειχθεί και αδειάζουμε τη μισή ποσότητα της μαρινάδας σε ένα μικρό μπολ σερβιρίσματος. Σε ένα μικρό ταψί ανακατεύουμε το κοτόπουλο με την υπόλοιπη μαρινάδα, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες (μπορούμε να τα αφήσουμε έως 10 ώρες, γι’ αυτό, αν θέλουμε, τα μαρινάρουμε από το προηγούμενο βράδυ).
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 12 - 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να καραμελώσει στην επιφάνεια. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με τη σάλτσα που έχουμε κρατήσει στο μπολ σερβιρίσματος.

Who is who

Η Νένα Ισμυρνόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, αλλά οι πρόγονοί της έχουν καταγωγή από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Σπούδασε ραδιοηλεκτρονικά, μικρογλυπτική και αργυροχρυσοχοΐα, αλλά γρήγορα την κέρδισε η τέχνη της μαγειρικής. Εργάστηκε ως μαγείρισσα στην Οία της Σαντορίνης από το 1983 ως το 1991 σε γνωστά εστιατόρια, όπως ο "Κουκούμαβλος" και το "1800". Το 1992 άνοιξε στην Αθήνα το εστιατόριο "Καλλίστη", στο οποίο ήταν υπεύθυνη σεφ αλλά και υπεύθυνη κουζίνας και προσωπικού. Ήταν το πρώτο εστιατόριο που ανέδειξε την περίφημη "δημιουργική ελληνική κουζίνα" και βραβεύτηκε πολλές συνεχόμενες χρονιές με "Χρυσό Σκούφο". Από το 2000 ως το 2002 εργάστηκε στο εστιατόριο "Milos" στη Νέα Υόρκη, ενώ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε ως υπεύθυνη σεφ το εστιατόριο "Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης" από το 2002 έως σήμερα, με μια διακοπή από το 2006 ως το 2008. Τη διετία αυτή συνεργάστηκε στο άνοιγμα αλλά και ως υπεύθυνη σεφ στο εστιατόριο "Pasaji", στο Σύνταγμα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τη μεσογειακή διατροφή στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Από το 2008 συνεργάζεται με την "Καθημερινή" και το περιοδικό "Γαστρονόμος". Αντλώντας άφθονο υλικό από την ελληνική παράδοση, συνθέτει συνταγές βασισμένες στα φρέσκα εποχικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ