Τσίπρας: Είπα στον Σόιμπλε πως αν θέλει να πουλήσω την Ακρόπολη εγώ φεύγω - Έφυγα 3 φορές & με έφερε πίσω ο Ολάντ

Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με το βλέμμα φυσικά στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

 

Οι ισορροπίες είναι λεπτές, κάτι που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να "κονταροχτυπιούνται" για την πρώτη θέση, κάτι που σημαίνει πως όλα θα κριθούν στις μετεκλογικές συνεργασίες όποιου κόμματος καταφέρει να κόψει πρώτο το νήμα.

Με αυτό το σκεπτικό, ο πρώην πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα του skai, αναφερόμενος στον μεγάλο του αντίπαλο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε όλα τα "καυτά" ζητήματα του πολιτικού σκηνικού.

Σόιμπλε, Σαμαράς και... εσωκομματικά

Αρχικά ρωτήθηκε για το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις... αναταράξεις και την "φυγή" πολλών στελεχών του κόμματος. 

Απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας: "Έχουμε αέρα στα πανιά μας, αλλά όχι στα μυαλά μας. Περάσαμε μεγάλη φουρτούνα, όμως το σκαρί είναι γερό. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται με ένα συμπαγές πλαίσιο. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για σχέδια για δραχμή, κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει πως βάλαμε το κόμμα μας πάνω από την πατρίδα. Είμαστε πλέον πιο έμπειροι και τώρα θα κάνουμε πιο σταθερά βήματα".

Σχετικά με το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αυτό ήταν το αποκορύφωμα, ενώ επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως επίσπευσε την Προεδρική εκλογή με στόχο την "αριστερή παρένθεση". Αποκορύφωμα αυτής της εξέλιξης ήταν η πρόταση Σόιμπλε.

"Μας προτείνει ο Σόιμπλε να σταματήσει το έλειμμα ρευστότητας αν πάμε σε ένα δημοψήφισμα τον Σεπτέμβρη με δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Την επόμενη βδομάδα συνάντησα την κυρία Μέρκελ και την ρώτησα αν τα υιοθετεί αυτά. Απάντησε πως δεν τα υιοθετεί και πως τις αποφάσεις τις παίρνει η καγκελαρία", συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν ο Γιάνης Βαρουφάκης "αντιστάθηκε" στην πρόταση αυτή, τόνισε πως δεν θέλει να το συζητήσει επί του παρόντος.

"Καχυποψία" για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη!

"Όλοι γνωρίζουν ότι αυτός που θα βγει πρώτος θα φτιάξει κυβέρνηση. Έχουμε 15 - 20% αναποφάσιστους, άρα το πρώτο κόμμα, αν δεν έχει αυτοδυναμία θα μπορέσει να φτιάξει κυβέρνηση".

Έτσι ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την αναφορά του στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Και συνέχισε αναφερόμενος στον αρχηγό της "γαλάζιας" παράταξης: "Για ποιο λόγο με έχει αγαπήσει ξαφνικά ο κύριος Μεϊμαράκης; Όταν στην πρώτη συνέντευξη βγαίνει και με λέει ψευτράκο, πονηρούλη, πολιτικό αγύρτη, πως είναι δυνατόν να λέει για συνεργασία; Αυτό είναι υποκρισία! Αν είμαι όλα αυτά, ψευτράκος, πονηρούλης, πολιτικός αγύρτης, αν κατέστρεψα τη χώρα, γιατί θέλει να συνεργαστεί μαζί μου; Το λέει γιατί έχει ένα στόχο. Να περάσει ένα μήνυμα, μαζί με τα μέσα της διαπλοκής πως όλοι είναι το ίδιο. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να πετύχει".

Ακόμη, ήταν κατηγορηματικός για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, αποκλείοντας το συγκεκριμένο ενδεχόμενο και κάνοντας λόγο για αγεφύρωτες ιδεολογικές διαφορές. Όσο για το με ποιον τελικά θα συνεργαστεί, υπογράμμισε πως επιθυμία του είναι να πορευτεί με τους "αξιότερους".

Σχετικά με την Φώφη Γεννηματά, αρνήθηκε πως της... "έκλεισε το μάτι" για μετεκλογική συνεργασία και επανέλαβε: "Είπα ότι δεν θεωρώ ότι η ίδια φέρει στις πλάτες της όλες τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ, εντούτοις, τα βαρίδια που κουβαλά είναι πολύ μεγάλα".

Κεφάλαιο Λαφαζάνης και μνημόνιο

Όταν ρωτήθηκε για το πότε κατάλαβε ότι υπήρχε κόμμα μέσα στο... κόμμα, η απάντησή του ήταν: "Πριν το Πάσχα" και συμπλήρωσε πως θέλησε να περάσει το πρόγραμμα από τη Βουλή και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε συνέδριο.

Σχετικά με το μνημόνιο, επανέλαβε πως είναι ο τελευταίος που θα ωραιοποιήσει την συμφωνία, ωστόσο τόνισε πως συγκριτικά με τα δύο πρώτα μνημόνια, αυτό που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι λιγότερο επαχθές.

Σφοδρή επίθεση στον Σόιμπλε!

"Ο Σόιμπλε είχε την φαεινή ιδέα να προτείνει την δημιουργία ενός ταμείου με έδρα το εξωτερικό και στόχο την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τότε κατάλαβα ότι ο Σόιμπλε δεν ήθελε συμφωνία", είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας πως έδωσε σκληρή μάχη για 17 ώρες στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έφεραν τελικά την συμφωνία.

Και συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός: "Τότε είπα πως αν θέλετε την υπογραφή μου για να πουλήσω την Ακρόπολη εγώ φεύγω. Και έφυγα τρεις φορές από το τραπέζι. Και τις τρεις φορές με έφερε πίσω ο Ολάντ. Το είπε και ο Γιούνκερ μετά, πως αν η Ευρώπη δεν διαλύθηκε στις 12 Ιουλίου, τότε περάσαμε τον κίνδυνο".

Η αναφορά στην γυναίκα του &.... τον ΦΠΑ

«Τρώω ξύλο, μην νομίζετε», απάντησε… με γερή δόση χιούμορ ο Αλέξης Τσίπρας στον Γιώργο Αυτιά όταν ο τελευταίος τον ρώτησε τι του λέει η σύζυγός του Περιστέρα για την ακρίβεια. 

Αυτό ήταν και το μόνο σχόλιο που έκανε σχετικά ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ΦΠΑ λέγοντας ότι θεωρεί ότι ήταν λάθος η αύξησή του καθώς το πρόβλημα με το συγκεκριμένο φόρο είναι η εισπραξιμότητα.  «Είναι λάθος. Θα εισπραχθεί, αλλά είναι λάθος γιατί το μεγάλο πρόβλημα με τον ΦΠΑ δεν είναι ο συντελεστής, αλλά η εισπραξιμότητα. Τους είπαμε να δώσουμε μια μάχη να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα. 5% να την αυξήσουμε θα έχουμε τα έσοδα που χρειαζόμαστε, μην αυξάνετε τον συντελεστή στην εστίαση».

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνέντευξης ο κ. Τσίπρας δέχθηκε μια ακόμη ερώτηση για τη γυναίκα του από το δημοσιογράφο, με τον τελευταίο να του λέει «Ξέρω ότι  η σύζυγός σας ήταν συνέχεια στο τηλέφωνο».

Και αν και ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως, τόνισε ότι είναι τυχερός που έχει μια οικογένεια που τον στηρίζει. «Ακόμη και τα παιδιά που είναι μικρά η επαφή μαζί τους είναι σημαντική. Αυτό που με στηρίζει εμένα είναι η επιγνωση ότι όλα είναι εφήμερα, σημασία έχει να τα έχεις καλά με τη συνείδησή σου». 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ