Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ - Θα στηρίξω το Μνημόνιο, είναι μονόδρομος - Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα από εμένα

«Διεκδικούμε ισχυρή εντολή από τον λαό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη», «για να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων σε Ελλάδα και Ευρώπη για "αριστερή παρένθεση"», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε τη Δευτέρα το απόγευμα.

Τόνισε ότι, από εκεί και πέρα, ο λαός θα κρίνει για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Υπογράμμισε ότι το δίλημμα είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ που φέρει όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως είπε. Είπε ότι ο λαός θα αποφασίσει αν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με απόλυτη πλειοψηφία είτε με συνεργασίες, προσθέτοντας ότι έχει αποδειχτεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και με δυνάμεις που έχουν αντίθετη ιδεολογία, όπως με τους ΑΝΕΛ, που υπήρξε μια έντιμη συνεργασία. 

«Ο Μεϊμαράκης να ζητήσει "συγγνώμη" για όσα έκανε η ΝΔ 40 χρόνια»

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, είπε ότι είναι καλό πράγμα να ζητάει κανείς "συγγνώμη" και πως όμως ο κ. Μεϊμαράκης θα έπρεπε να ζητήσει "συγγνώμη" για όσα έκανε το κόμμα του τα προηγούμενα 40 χρόνια, αλλά και για τα τελευταία 2,5 χρόνια συγκυβέρνησής του με το ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία διεκδίκηση, «γιατί όταν εμείς δίναμε τη μάχη μάς έλεγε ότι κωλυσιεργούμε και ότι έπρεπε να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν οι δανειστές». 

«Δεν ζητάω να μου πει συγγνώμη που με είπε "ψευτράκο", "πονηρούλη"», είπε και τόνισε ότι «είναι οξύμωρο να ζητάει συνεργασία και να θέλει να πείσει ότι δεν έχει διαφορές». 

Σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και τις δυνάμεις εκείνες που δοκιμάστηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας επί 40 χρόνια, όπου η ΝΔ είχε κομβικό ρόλο.

Απέκλεισε την συνεργασία με τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί ένα modus vivendi ανάμεσα σε δύο πολιτικές δυνάμεις που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Εγώ υπηρετώ ένα πολιτικό σχέδιο, κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Δεν θα τους κάνει την χάρη ο ελληνικός λαός, θα του δώσει την δύναμη να συνεχίσει αυτό που άρχισε τον Γενάρη του 2015. 

«Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση»

Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή Τύπου στη ΔΕΘ, σημειώνοντας πως ο μόνος δρόμος, τον οποίο και θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο δρόμος της σκληρής διαπραγμάτευσης που πετυχαίνεις νίκες. 

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς πρέπει να τηρηθεί, είπε στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι κυβέρνηση εκ νέου θα εφαρμόσει τη συμφωνία που επέτυχε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με αντισταθμιστικά μέτρα, με στόχο να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας, με την ελάφρυνση του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αλλαγή των κακώς κειμένων, με σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές. 

Εγινε μεγάλη προσπάθεια να σπάσουμε το θύλακα της διαπλοκής, απάντησε ερωτηθείς για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με κυβέρνηση ΝΔ θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση είπε για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, τονίζοντας ότι δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος και πως οι νόμοι θα εφαρμόζονται για όλους.

Σχετικά με το άνοιγμα της κυβέρνησης στη Μόσχα, είπε ότι δεν πήγε ποτέ στη Μόσχα για να ζητήσει οικονομική βοήθεια και επισήμανε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν.

Η ΝΔ προσπαθεί να πείσει ότι για όλα τα δεινά δεν φταίει εκείνη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, που για έξι μήνες μάτωσε για να βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ. 

Άσκησε κριτική στη ΝΔ ότι η στρατηγική της δεν είναι ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, Μεϊμαράκης κατά Τσίπρα, γιατί ξέρουν ότι έτσι θα έχαναν κατά κράτος. Αντίθετα, είπε, η ΝΔ δεν λέει να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας, αλλά να συγκρίνουμε τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη και τι κατάφερε να υλοποιήσει. Η ΝΔ απουσιάζει από την προεκλογική περίοδο, διαπίστωσε και τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να κρίνουν τη μάχη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί 6 μήνες. 

Ερωτηθείς για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος σε αυτές τις εκλογές, απάντησε λέγοντας ότι η στρατηγική της ΝΔ δεν είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ , ούτε ο Μεϊμαράκης απέναντι στο Τσίπρα και πρόσθεσε ότι δεν ξέρω αν ο ίδιος ο Μεϊμαράκης θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Δεν θα πάει άσχημα όμως ως υπηρεσιακός πρόεδρος, είπε.

«Ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει τι καταφέραμε, πόσο ματώσαμε αυτούς τους έξι μήνες. Έλεγαν ότι δεν θα αφήσουμε την τρόικα να μας πάρει τη δόξα», είπε και πρόσθεσε.

«Διεκδικούμε να έχουμε απόλυτη πλειοψηφία»

Για το θέμα των συνεργασιών, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει να έχει 151 βουλευτές, τονίζοντας γιατί δεν ρωτάτε και τα άλλα κόμματα τι θα κάνουν. «Διεκδικούμε να έχουμε απόλυτη πλειοψηφία. Κανείς δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη και πρόσθεσε ότι κανείς δεν δίνει μάχη για να βγει πρώτος, διότι είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτο».
 
«Εμείς σώσαμε τις τράπεζες, δεν τις χάσαμε», απάντησε σχολιάζοντας αναφορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι κατά την 17ωρη διαπραγμάτευση γνωρίζαμε ότι το εναλλακτικό σχέδιο που υπήρχε στο τραπέζι εμπεριείχε την κατάρρευση ενός μεγάλο μέρους του τραπεζικού συστήματος.

Εχω κάνει τόση αυτοκριτική που κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει για αυτό. Κοιτάμε μπροστά είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θεωρεί λογικό όπως είπε να υπάρχει αμηχανία στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως είπε μια μερίδα βουλευτών του όχι μόνο δεν στήριξε την κυβέρνηση αλλά την ίδια στιγμή δημιούργησε κόμμα.

Το ερώτημα είναι ποιοι θέλετε να σας κυβερνήσουν. Η ΝΔ έχει καταφέρει να συσπειρώσει το κόμμα του και μπράβο του. Η προοπτική της εξουσίας τους συνενώνει, αντίθετα με την Αριστερά που  η προοπτική της εξουσίας τους προκαλεί αναφυλαξία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ξεμπερδεύουμε με το παλιό.

Υπήρχε ένα κόμμα μέσα στο κόμμα, συνέχισε λέγοντας ότι αυτό το κόμμα μόλις υπήρξε συμφωνία, διαφοροποιήθηκε. Δύο τινά είχαμε ή μια συμφωνία ή την έξοδο από το ευρώ. Είμαστε ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό που σεβόμαστε την άποψη του βουλευτή αλλά κάπου υπάρχουν όρια. 

Δήλωσε  ότι είναι απολύτως σαφές ότι όσοι είναι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται από τις αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα λάβουν χώρα.

«Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα από εμένα»

«Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα από εμένα», απάντησε ερωτηθείς σχετικά για τον εάν θα παραιτηθεί μετά από μια ενδεχόμενη ήττα.

Συμπαθητικό είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι βρήκε το τηλεοπτικό σποτ των ΑΝΕΛ, όπως είχε βρει και το προηγούμενο, στις εκλογές του Γενάρη, όταν κλήθηκε να το σχολιάσει, στη συνέντευξη Τύπου, στη ΔΕΘ. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στους όρους επικοινωνίας των προεκλογικών περιόδων, η ευρηματικότητα είναι πάντα κάτι που πρέπει να βλέπει κανείς καλοπροαίρετα. Τόνισε ότι καλοπροαίρετα βλέπει και την προσπάθεια που κάνει ο Πάνος Καμμένος, με τον οποίο, παρά τις σοβαρές ιδεολογικές διαφορές τους συνεργάστηκαν με πολύ μεγάλη εντιμότητα και ειλικρίνεια. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος του στάθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές πιο έντονα απ' ό,τι άλλοι συνεργάτες του, με τους οποίους είχαν την ίδια ιδεολογική αφετηρία. 

Του ευχήθηκε "καλή επιτυχία" και πρόσθεσε χιουμοριστικά: «και να επισημάνω ότι το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά, δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ