Γιούνκερ: Αν η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν σεβαστεί τους όρους του μνημονίου η αντίδραση της ΕΕ θα είναι διαφορετική

Με ένα πολύ φιλόδοξο και πολύπτυχο σχέδιο, η Επιτροπή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει και ει δυνατόν να ανασχέσει το μεταναστευτικό/προσφυγικό κύμα που σαρώνει την ΕΕ, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στα κράτη-μέλη που πρέπει να σταματήσουν να κωφεύουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής παρουσίασε ενώπιον του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου την Τετάρτη τις βασικές πτυχές του σχεδίου στο πλαίσιο της ομιλίας για την Κατάσταση της Ενωσης. Πλέον, ο αριθμός των ασυλούχων προς μετεγκατάσταση αυξάνεται από 40.000 σε 160.000. Θα αφορά σε 15.600 ανθρώπους από την Ιταλία, σε 50.400 από την Ελλάδα και σε 54.000 από την Ουγγαρία που προστίθεται στη λίστα. Οι βασικές εθνικότητες που θα επωφεληθούν είναι όσοι προέρχονται από Συρία, Ιράκ και Ερυθραία.

Η κατανομή τους θα γίνει βάσει τεσσάρων υποχρεωτικών κριτηρίων - κλειδών: το ΑΕΠ (40%), τον πληθυσμό (40%), την ανεργία (10%) και τον μέσο όρο παλαιότερων αιτήσεων ασύλου (10%). Για κάθε ασυλούχο, οι τρεις χώρες θα λαμβάνουν 6.000€ ενώ το συνολικό πρόγραμμα θα ανέλθει σε 780 εκατ. €. 

Στο σχέδιο θα συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη. Η Δανία έχει πλήρη εξαίρεση, ενώ η Βρετανία και η Ιρλανδία έχει δικαίωμα εξαίρεσης (opt out). Αν κάποια άλλη χώρα επιθυμεί να εξαιρεθεί από τη μετεγκατάσταση θα πρέπει να καταβάλλει ένα πρόστιμο που θα ισούται με 0,002% του ΑΕΠ της στον κοινοτικό προυπολογισμό. Τα ποσά αυτά θα δίνονται στις υπόλοιπες χώρες ως συνδρομή στις προσπάθειές τους.

Επιπλέον, η Κομισιόν ορίζει και λίστα ασφαλών χωρών προέλευσης στην οποία αρχικώς περιλαμβάνονται οι Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Σερβία, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Τουρκία. Με τη λίστα αυτή θα μπορούν να επισπεύδονται τόσο οι αιτήσεις ασύλου όσο και οι επιστροφές.

Το θέμα των επιστροφών παρανόμων μεταναστών θεωρείται κρισιμότατο. Διαμορφώνεται Σχέδιο Δράσης με έμφαση στην επανεισδοχή, στην ενίσχυση του ρόλου του Frontex και στη χορήγηση ποσού ύψους 800 εκατ. € την περίοδο 2014-2020. 

Τέλος, ιδρύεται ένα ταμείο για την παροχή βοήθειας στην Αφρική με κονδύλια ύψους 1,8 δις ευρώ. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί άλλο ένα ταμείο που έχει ήδη ιδρυθεί για τη Συρία σε μία προσπάθεια να ανασχεθεί η ανθρωπιστική κρίση και να διαφυλαχθεί όσο είναι εφικτό η κοινωνική συνοχή.
Η ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τους όρους του μνημονίου

Εν όψει των ελληνικών εκλογών, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τους όρους του μνημονίου, ειδάλλως η «αντίδραση της ΕΕ μπορεί να είναι διαφορετική». 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στην Ευρωβουλή, ο Γιούνκερ ανέφερε επίσης πως οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες το καλοκαίρι για την ελληνική κρίση «ήταν πολύ δύσκολες. Η Επιτροπή, είπε, δέχθηκε επιθέσεις από πολλές πλευρές για την στάση της.

Προσπαθούσα να εξηγήσω στο τότε πρωθυπουργό  Α. Τσίπρα ότι στην ευρωζώνη υπήρχαν 19 δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική. «Λέω όμως ότι καθήκον της Κομισιόν είναι να φροντίζει το γενικό συμφέρον. Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν απαράδεκτο λάθος και αδυναμία».

«Πληρώσαμε, και εγώ, προσωπικά ένα τίμημα αρκετά βαρύ, αλλά δεν ήθελα να τ'αφήσω όλα στα χέρια των τεχνοκρατών, χρειάσθηκε πάρα πολύ δουλειά ακόμα και στις διακοπές (...).Το να λέει κανείς ότι η Κομισιόν και ο πρόεδρός της θεωρούν ότι το Grexit δεν είναι επιλογή - μπορεί μεν να γίνει- αλλά για μας δεν είναι επιλογή, αλλοιώς θα είχε γίνει ήδη» πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

«Είπα στον Α. Τσίπρα ότι εγώ δεν είμαι μάγος και ταχυδακτυλουργός που βγάζει λαγούς από το καπέλο του. Οχι.
Ηξερε ότι το Grexit ήταν μια πιθανότητα, αλλά που δεν θα αναφερόταν δημόσια και επ'αυτού κάναμε ό,τι έπρεπε» επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν. 

Παράλληλα σημείωσε «ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας, δεν είναι μόνο δομικό,- αν και είναι σοβαρά όλα αυτά-  αλλά και πρόβλημα που αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Δεν μου άρεσαν τα σχόλια στην Ευρώπη που έλεγαν «δεν έχει παρά να βγεί η Ελλάδα από το ευρώ», σαν να μην είναι σοβαρή χώρα.Οι Ελληνες, και μάλιστα των χαμηλών εισοδημάτων, εργάζονται σκληρά και κάνουν ότι μπορούν για να προοδεύσει η χώρα τους. Πρέπει λοιπόν να τους σεβόμαστε περισσότερο».
 
Και κατέληξε: Θα ήθελα το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε να γίνει σεβαστό από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.
Εάν αυτή τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί,  τότε η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική. Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε».

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ