Αυτοδύναμη η Εθνική με ηγέτη τον Σπανούλη! Νίκησε την Σλοβενία με 83-72

Η Εθνική ομάδα με… μαέστρο τον Βασίλη Σπανούλη (19 πόντοι και 6 ασίστ) νίκησε την Σλοβενία με 83-72 και είναι οριστικά πρώτη στον Γ’ Όμιλο της πρώτης φάσης του Ευρωμπάσκετ, που φιλοξενείται στο Ζάγκρεμπ.

Η «επίσημη αγαπημένη» έβαλε τις βάσεις της επικράτησης στο πρώτο ημίχρονο, στο οποίο κυριάρχησε πλήρως με εξαιρετική εμφάνιση και στις δύο πλευρές του γηπέδου, στις εξέδρες του οποίου βρίσκονται πολλοί Σλοβένοι φίλαθλοι. Η Εθνική προηγήθηκε μέχρι και με 17 πόντους, αλλά στο δεύτερο μέρος χαλάρωσε στην άμυνα, έχασε τον ρυθμό της και επέτρεψε στην Σλοβενία να πλησιάσει μέχρι και στους δύο πόντους διαφορά. Στα τελευταία οκτώ λεπτά, ωστόσο, πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο Σπανούλης, ο οποίος με σκορ και δημιουργίες, οδήγησε την «επίσημη αγαπημένη» στην πολύτιμη βαθμολογικά νίκη.

Η Εθνική μπήκε στον αγώνα με πολύ καλή ομαδική λειτουργία και στις δύο πλευρές του γηπέδου και είχε τον έλεγχο σε όλη την διάρκεια της πρώτης περιόδου. Προηγήθηκε με 8-2 με τέσσερις πόντους του Νικ Καλάθη στα πρώτα δυόμιση λεπτά της συνάντησης και με εξαιρετική ισορροπία στην επίθεση, με 8 (23-15) 45’’ πριν την λήξη του πρώτου δεκάλεπτου με τρίποντο του Σπανούλη και καλάθι του Νίκου Ζήση.

Με νέο σερί 5-0 με λέι απ του Στράτου Περπέρογλου και γκολ φάουλ του Γιάννη Μπουρούση, η «επίσημη αγαπημένη» ανέβασε την διαφορά σε διψήφιο επίπεδο (28-17) λίγο μετά την συμπλήρωση του πρώτου λεπτού της δεύτερης περιόδου. Με την άμυνα να λειτουργεί πολύ καλά, τον Μπουρούση να αξιοποιεί τις ασίστ των συμπαικτών του και 10 σερί πόντους με δύο τρίποντα του Σπανούλη, η Εθνική ξέφυγε με διαφορά 17 πόντων (46-29) με 57’’ να απομένουν για την λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Η «επίσημη αγαπημένη» προηγήθηκε και πάλι με 17 (48-31) στα πρώτα δευτερόλεπτα του δεύτερου μέρους με καλάθι του Πρίντεζη, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η άμυνα χαλάρωσε και μαζί χάθηκε ο καλός ρυθμός στην επίθεση και η Σλοβενία με τρία τρίποντα και ένα καλάθι του Γιούρε Μπλάζιτς κατέβασε την διαφορά στους 5 (54-49) 3’ και 20’’ πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, μετά από επιμέρους σκορ 18-6. Η Εθνική αντέδρασε και με καλάθι του Καλάθη, τρίποντο του Πρίντεζη και βολή του Ζήση, ξέφυγε με 9 (60-51) με 1’ και 45’’ να απομένουν για την λήξη του τρίτου δεκάλεπτου.

Η Σλοβενία, ωστόσο, με τον Μπλάζιτς ασταμάτητο έκανε σερί 7-0 με πέντε πόντους με ένα τρίποντο του 25χρονου σούτινγκ γκαρντ στα πρώτα δύο λεπτά της τελευταίας περιόδου και πλησίασε στο καλάθι (62-60). Η «επίσημη αγαπημένη» απάντησε με σερί 5-0 με καλάθι του Πρίντεζη από ασίστ του Σπανούλη, καλάθι του Λαρισαίου γκαρντ και μια βολή του Πρίντεζη και… πήρε ανάσα (67-60) 6’ και 33’’ πριν το τέλος του αγώνα. Η Εθνική είχε επιστρέψει στην καλή άμυνα και με τον Σπανούλη να πετυχαίνει καλάθι με διείσδυση και να δίνει μια εξαιρετική ασίστ στον Μπουρούση, ανέβασε την διαφορά πάλι σε διψήφιο επίπεδο (71-61) με 5’ και 57’’ να απομένουν για την λήξη της συνάντησης.

Ο Ζήσης με τρίποντο… σφράγισε την νίκη της «επίσημης αγαπημένης» ανεβάζοντας την διαφορά στους 13 (80-67) 3’ και 2’’ πριν το τέλος της αναμέτρησης. 

Διαιτητές: ΛαΜόνικα (Ιταλία), Χιμένεθ (Ισπανία), Τσίτσι (Αλβανία)

Δεκάλεπτα: 23-17, 46-31, 62-53, 83-72

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 11 (8ρ), Ζήσης 10, Σπανούλης 19 (6 α), Καλάθης 12, Περπέρογλου 2, Σλούκας, Καϊμακόγλου, Κουφός 10, Πρίντεζης 16, Παπανικολάου,  Αντετοκούνμπο 3.

Σλοβενία (Ζντοβτς): Γιοκσίμοβιτς 2, Ρούπνικ, Πρέπελιτς 1, Μπλάζιτς 27, Νίκολιτς, Ντράγκιτς 22, Ζούπαν 5, Μπάλαζιτς 2, Ζάγκορατς, Όμιτς 4, Κλόμπουτσαρ 2, Σλόκαρ 7.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ