Τουσκ: «Η Ευρώπη θα παραμείνει η πιο ανοικτή και ανεκτική κοινωνία του κόσμου»

Τη δέσμευσή του ότι η Ευρώπη θα παραμείνει η πιο ανοικτή και συνάμα η πιο ανεκτική κοινωνία στον κόσμο, προσφέροντας τη βοήθειά της στους πρόσφυγες, επανέλαβε την Τετάρτη (9/9) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Ευρώπη θα παραμείνει η πιο ανοικτή, η πιο ανεκτική κοινωνία στον κόσμο. Επίσης για τους πρόσφυγες», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα. Ο Τουσκ επαίνεσε τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σώσει ζωές μεταναστών και δεσμεύτηκε να «δράσει πιο σθεναρά από ποτέ».

Κάλεσε παράλληλα για επίδειξη αλληλεγγύης από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την κριτική κάποιων ανατολικών ευρωπαϊκών κρατών για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις, τονίζοντας πως «το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών δεν θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

Μιλώντας στα περιθώρια της συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε προτεραιότητα τη συνεργασία με την Τουρκία για το θέμα των μεταναστών. Σημείωσε πως η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο κλειδί στην διασφάλιση της σταθερότητας στην Συρία, όπου ο πόλεμος με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έχει προκαλέσει την μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Τουσκ παράλληλα καταδίκασε τις «στυγνές τρομοκρατικές επιθέσεις» που εξαπέλυσαν Κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), σχολιάζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί στην καταπολέμηση του PKK.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ