Deutsche Welle: Ποιες δουλειές προσφέρει η Γερμανία στους πρόσφυγες;

Πρακτική εξάσκηση, συμβόλαια περιορισμένου χρόνου και σπανίως μόνιμες θέσεις – αυτά συνήθως προσφέρουν οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις στους πρόσφυγες που αναζητούν δουλειά.
 

Ακόμα όμως και κατά τη διάρκεια μια πρακτικής εξάσκησης, ο κίνδυνος της απέλασης είναι μεγάλος. Για τον λόγο αυτό γίνονται προσπάθειες να βελτιωθούν οι πολιτικοί όροι παραμονής των προσφύγων.
Η Siemens ξεκινάει το φθινόπωρο στο Ερλάνγκεν ένα πρόγραμμα με δέκα πληρωμένες θέσεις μαθητείας. Από τον Οκτώβριο, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί σε εννέα ακόμα σημεία. «Είναι ένα βήμα προς την καθημερινότητα», λέει ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, Μίχαελ Φρίντριχ. Μέχρι σήμερα κανένας πρόσφυγας δεν έχει ξεκινήσει πρακτική εξάσκηση στην εταιρεία, όπως λέει ο κ. Φρίντριχ, αλλά αυτό τώρα μπορεί να αλλάξει.


Και η γερμανική Telekom προσφέρει πληρωμένες θέσεις μαθητείας. Τα προσόντα που ζητούνται ωστόσο είναι υψηλά. Η επιχείρηση ψάχνει κυρίως μαθητές που σπουδάζουν οικονομικά και μιλάνε καλά γερμανικά και αγγλικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρει μαθητευόμενους αλλά έχει δεχθεί τις πρώτες αιτήσεις.
Γενικά πάντως το κλίμα είναι θετικό, ισχυρίζονται οι επιχειρήσεις. Υπάρχουν κάποια συμβόλαια που έχουν υπογραφεί σε κάποιες περιπτώσεις. Η Daimler προσφέρει θέσεις μαθητείας σε τέσσερα εργοστάσιά της. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει προσλάβει Σύρους και Ιρακινούς με άδεια παραμονής και συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα βοήθειας προς τους πρόσφυγες.
Πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί το νομικό καθεστώς των προσφύγων


Το να πάει κανείς απευθείας στα καταλύματα των προσφύγων και να αναζητήσει εργατικό δυναμικό, δεν το θεωρεί καλή ιδέα η Αριάνε Ράινχαρτ από την εταιρεία Continental. «Το σημαντικό είναι οι άνθρωποι κατ’ αρχάς να ησυχάσουν από όλες αυτές τις ταλαιπωρίες που έχουν περάσει», τονίζει.
Τη θέση αυτή υιοθετεί και η Telekom, η οποία υποστηρίζει ότι πρώτα θα πρέπει να διευκρινιστεί το νομικό καθεστώς των προσφύγων στη Γερμανία. Το μη ξεκαθαρισμένο νομικό καθεστώς για τους πρόσφυγες είναι ένας παράγοντας ανασφάλειας για τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση ωστόσο συμφώνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο να χαλαρώσει την απαγόρευση για την εργασία. Όσο διαρκεί η διαδικασία ασύλου παραμένει αδιευκρίνιστο για πόσο διάστημα μπορεί να παραμείνει ο αιτών άσυλο στη Γερμανία.
Για τις επιχειρήσεις πάντως η εκπαίδευση ενός εργαζόμενου είναι και μια επένδυση για το μέλλον και για το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο ισχύει ο κανόνας 3+2. Όποιος έχει μια τριετή εκπαίδευση δεν θα πρέπει να απελαύνεται και θα πρέπει να απασχολείται για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ