Το νέο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής για 3 μήνες με την ελπίδα της επιβίωσης του & πολιτικών λύσεων

Με επίκεντρο την κλασική μουσική, πυλώνα του προγραμματισμού του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται να υποδεχτεί και φέτος μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής και υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις.

Η ανάδειξη της κλασικής και όλων των εκφάνσεων της μουσικής, ο χορός, το θέατρο, τα παιδικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, τα εικαστικά, ο λόγος και ο στοχασμός ήταν και παραμένουν η κύρια αποστολή του Μεγάρου, όπως τόνισε σήμερα ο πρόεδρός του Ιωάννης Μάνος που παρουσίασε ένα πρόγραμμα μόνο για το πρώτο τρίμηνο της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-2016 (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος) στο πλαίσιο, όπως είπε «των οριακών οικονομικών δυνατοτήτων του οργανισμού».
«Η παρουσίαση τριμηνιαίου προγράμματος είναι μια ηθελημένη επιλογή», σχολίασε ο κ. Μάνος, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «στο χρονικό αυτό διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου, κρίνεται το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής. Θέλουμε, λοιπόν, λίγες μέρες πριν από τη λαϊκή ετυμηγορία, να ζητήσουμε από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, να προωθήσουν άμεσα στη νέα Βουλή τη λύση για το μέλλον, όπως άλλωστε το έχουν διακηρύξει και αποφασίσει».


Σύμφωνα με τον κ. Μάνο το σχέδιο νόμου για την οριστική λύση είναι «προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, διότι το κράτος αποκτά την ιδιοκτησία του συνόλου του κτιριακού συγκροτήματος και την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου, αναδεχόμενο τα δάνεια τα οποία ούτως ή άλλως θα κατέβαλε ως εγγυητής, ακόμα και αν το Μέγαρο Μουσικής διέκοπτε τη λειτουργία του. Με τη λύση αυτή, κατοχυρώνονται οι θέσεις εργασίας του προσωπικού και εξασφαλίζεται η διαχρονική χρήση και λειτουργία, από το Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής, της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης που είναι δημιούργημά του».
Από την πλευρά της η υπηρεσιακή αν. υπουργός Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες του Μεγάρου Μουσικής, δήλωσε: «Όλα αυτά που προσφέρει 25 χρόνια τώρα το Μέγαρο Μουσικής είναι ένα συμπλήρωμα παιδείας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα πάψει να λειτουργεί το Μέγαρο από ολιγωρία της Πολιτείας, από ολιγωρία όλων μας».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Αυτό το τρίμηνο οι λάτρεις της συμφωνικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο μεγάλες ορχήστρες: τη Φιλαρμονική του Ισραήλ υπό τον Ζούμπιν Μέτα, με σολίστ τον βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο και τον βαρύτονο Άρη Αργύρη (18/10-19/10), καθώς και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης με τον Ιβάν Φίσερ στο πόντιουμ, τον Δημήτρη Σγούρο στο πιάνο και τον Τόμας Τσέετμαϊρ στο βιολί (15/11-16/11). Τον Νοέμβριο αρχίζει επίσης ο Κύκλος Σούμπερτ (24/11), που θα συνεχιστεί όλη τη χρονιά, με τη συναυλία-αφιέρωμα της Καμεράτας στον εμβληματικό συνθέτη του Ρομαντισμού. Ακολουθεί το ρεσιτάλ του κοντρατενόρου Νίκου Σπανού με λίντερ του Σούμπερτ (10/12).
Ακόμη, τον Νοέμβριο (4/11), η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου θα παρουσιάσει ένα από τα πιο σημαντικά έργα της νεότερης μουσικής μας ιστορίας, το «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου επετειακού κύκλου εκδηλώσεων «Μίκης 90», με αφορμή τα ενενηντάχρονα του συνθέτη.
Τα φετινά Χριστούγεννα στο Μέγαρο παρουσιάζεται μια νέα παραγωγή του, η οπερέτα «Εύθυμη χήρα» του Λέχαρ (18/12-28/12), αλλά και τα Μπαλέτα της Μόσχας με πρίμα μπαλαρίνα την Σβετλάνα Ζαχάροβα. Ο χορός έχει την τιμητική του τον Δεκέμβριο, καθώς, εκτός από μπαλέτο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μοντέρνο χορό. Το γεμάτο δυναμισμό Batsheva Young Ensemble, το νεανικό συγκρότημα της φημισμένης ομάδας Χορού του Οχάντ Ναχαρίν, έρχεται στην Αθήνα μόνο για δύο παραστάσεις (1/12-2/12) με μια εκρηκτική χορογραφία στις αποσκευές του.

Όσοι αγαπούν το φαντασμαγορικό θέαμα, θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να δουν τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο το περίφημο Cirque Éloize, την πολυβραβευμένη ομάδα από τον Καναδά που απαρτίζεται από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι ζωντανές μεταδόσεις παραστάσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (National Theatre Live) και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης (Μet Live), ενώ εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος απευθείας μεταδόσεων με τη σύμπραξη του περίφημου Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας. Έτσι, τους επόμενους μήνες, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Μέγαρο τρεις εξαιρετικές παραγωγές των Μπαλέτων Μπολσόι («Ζιζέλ», «Η κυρία με τις καμέλιες» και «Jewels»).


Κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης, της επιστήμης αλλά και του αθλητισμού θα δώσουν το «παρών» και στις εκδηλώσεις του Megaron Plus. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον πολυβραβευμένο Νορβηγό συγγραφέα Τζο Νέσμπο που θα μιλήσει (18/9) για τα βιβλία του, τον διάσημο ολυμπιονίκη στις καταδύσεις, Γκρεγκ Λουγκάνις, σε μια ομιλία του με θέμα την οροθετικότητα και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, τον διεθνούς φήμης Ιταλό καθηγητή φιλοσοφίας Νούτσο Όρντινε ο οποίος στη διάλεξή του θα εξετάσει τη χρησιμότητα της γνώσης που είναι αποκομμένη από κάθε ωφελιμιστικό σκοπό και τον αρχιτέκτονα και εικαστικό δημιουργό Χουάν Ναβάρο Μπάλντεβεγκ που θα εξηγήσει στο κοινό τους συσχετισμούς μεταξύ των δημιουργιών του, αντιμετωπίζοντάς τες ως μέρος ενός ζωδιακού κύκλου ή ενός δακτυλίου αστερισμών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ