Αγιασμός: Έναρξη της σχολικής χρονιάς με χιλιάδες ελλείψεις δασκάλων - Το κουδούνι δεν θα χτυπήσει σε όλα τα σχολεία

Χθες Πέμπτη (10/9), μία μέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία, ο γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Τριαντάφυλλος Οικονόμου δήλωνε πως από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα λείψουν 27.000 εκπαιδευτικοί. Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες σχολεία δε θα ανοίξουν σήμερα ή θα γίνει ένας τυπικός Αγιασμός και από Δευτέρα κλειστά ή με πρόωρες αναχωρήσεις.

Προσωρινές μετακινήσεις!
Για ποιο λόγο μόλις δύο ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου αποστέλλει επείγον έγγραφο προς τους Διευθυντές Διευθύνσεων και τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης; Για να συντελέσουν στην προσπάθεια ώστε να ανοίξουν δέκα δημοτικά σχολεία και είκοσι νηπιαγωγεία τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή, τουλάχιστον, δεν είχαν δασκάλους!
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο έγγραφο το οποίο υπογράφει ο αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Δ. Σιδέρης: «Σε περίπτωση που υπάρχουν κλειστές σχολικές μονάδες ή σχολικές μονάδες με αριθμό μαθητών που δεν καλύπτει η αναλογία του υπηρετούντος προσωπικού, προτείνουμε να προβείτε σε προσωρινές μετακινήσεις διδακτικού προσωπικού, από όμορες σχολικές, με την παρακάτω διαδικασία.

 
 Θα αναζητηθεί από τις όμορες σχολικές μονάδες η εθελοντική μετακίνηση εκπαιδευτικών για την εξυπηρέτηση της υπηρεσίας.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικού, θα μετακινηθεί ο τελευταίος τοποθετηθείς.
Στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία και στις σχολικές μονάδες κάτω του εξαθεσίου, μπορούν να εξοικονομηθούν αρκετές ώρες από τη συνδιδασκαλία τάξεων (όπου το επιτρέπει ο αριθμός μαθητών) στην αισθητική αγωγή και στην ευέλικτη ζώνη. Οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν το διάστημα αυτό και μέχρι την τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την πλήρη στελέχωσή τους (με δασκάλους και ειδικότητες), με τις δυνατότητες του ωραρίου του υπηρετούντος προσωπικού. Σε περίπτωση που αυτό δεν επαρκεί, θα υπάρχουν πρόωρες αποχωρήσεις μαθητών, με έγκαιρη ενημέρωση των γονέων».


Σε ποια Δημοτικά Σχολεία, ποιων περιοχών αναφέρεται το έγγραφο; Στη Σελλασία (21 μαθητές, στις Αλικές ( 5 μαθητές), στο Βρονταμά 27 μαθητές), στον Πύργο Διρού (68), στο Φλομοχώρι-Κότρωνα (20 μαθητές), στην Ελαφόνησο (40 μαθητές), στο Κυπαρίσσι (6 μαθητές), στην Ελίκα (28 μαθητές), στα Νιάτα-Αγιο Δημήτριο (84 μαθητές), στη Ρειχέα (12 μαθητές).
Στα Νηπιαγωγεία της Πελοποννήσου είναι ακόμη πιο έντονο το πρόβλημα των «κενών». Είκοσι Προνήπια/Νηπιαγωγεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα ορθής λειτουργίας. Ανάμεσά τους τα Νηπιαγωγείο στο χωριό Βρονταμά, στο Κυπαρίσσι, στην Ελαφόννησο, στην Αρεόπολη και στο διθέσιο Ειδικό Σπάρτης.
Το Ειδικό Σχολείο Σπάρτης δε θα είναι το μόνο που θα έχει πρόβλημα. Ανάλογο θέμα έχουν τα ειδικά σχολεία Αχαρνών και Ωρωπού.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ