Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Άμεση δράση ζητεί από την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σπύρος Φλογαΐτης

Στις «τεράστιες διαστάσεις» που έχει λάβει η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση επικεντρώθηκε κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Φλογαΐτης.
 

Ο κ. Φλογαΐτης τόνισε πως είναι απαράδεκτο να χάνονται ανθρώπινες ζωές και ιδίως ζωές μικρών παιδιών στα σύνορα της Ελλάδας, τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα απτά και οριστικά αποτελέσματα.
Αν δεν αντιμετωπιστούν οι «επείγουσες εκκρεμότητες», σημείωσε, τότε θα μπορούσε να συγκληθεί άμεσα μια κοινή συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Παράλληλα, διατύπωσε την ελληνική θέση για την ανάγκη άμεσης σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να τεθούν κανόνες σε σχέση με την έκτακτη κατάσταση που έχει ανακύψει.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επιπλέον ότι ένα ζήτημα τέτοιων διαστάσεων είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί από μεμονωμένα κράτη-μέλη και προσέθεσε ότι χρειάζεται μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Επίσης, ο κ. Φλογαΐτης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιφρουρήσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο θέμα της φύλαξης των συνόρων «μπορούμε, εάν εργαστούμε από κοινού, να είμαστε όλοι πιο αποτελεσματικοί». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει πάντοτε με εποικοδομητικό τρόπο σε οποιαδήποτε απόφαση και διαδικασία που ανταποκρίνεται στις αρχές που έχουν διαμορφωθεί από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο σεβασμό του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μία έκτακτη κατάσταση και με ένα άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα.
Μετά την παρέμβαση του κ. Φλογαΐτη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, απευθυνόμενος στον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, τόνισε ότι σύσσωμη η Ε.Ε. είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να στηριχθεί η χώρα μας.


Στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Φλογαΐτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Α΄ αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών, Bert Koenders, και με τους Υφυπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, Michael Roth, της Γαλλίας, Harlem Desir, και της Ρουμανίας, George Ciamba.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ