Μπορούν οι γυναίκες να γίνουν επιστήμονες υψηλού επιπέδου; «Οχι», εκτιμά το 67% των Ευρωπαίων σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σχεδόν το ίδιο ποσοστό γυναικών (66%) και ανδρών (67%) έχει την άποψη αυτή, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Μόλις το 33% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν λείπει τίποτε από τις γυναίκες για να πετύχουν στις επιστήμες.

«Οι προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών επιμένουν», υπογράμμισε ο Ιγκ Καζνάβ, πρόεδρος του OpinionWay.

Οι Γερμανοί σε μεγαλύτερο ποσοστό (71%) πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν έχουν την ικανότητα να φθάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο στις θετικές επιστήμες, ακολουθούν οι Ιταλοί (70%), οι Γάλλοι και οι Βρετανοί (64%), ενώ στους Ισπανούς το ποσοστό είναι 63%.

Τι λείπει λοιπόν από τις γυναίκες για να επιτύχουν να γίνουν επιστήμονες υψηλού επιπέδου; Η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, σύμφωνα με το 25% των ερωτηθέντων, η επαγγελματική δικτύωση (21%), το πνεύμα ανταγωνισμού (19%), η φιλοδοξία (15%), το ενδιαφέρον για τις επιστήμες (12%).

Ωστόσο το 11% πιστεύει επίσης ότι οι γυναίκες δεν έχουν επιμονή, το 9% ορθολογική σκέψη, το 8% πρακτικό μυαλό, το 7% αυστηρότητα, το 7% επιστημονική ικανότητα...( οι ερωτηθέντες μπορούσαν να δώσουν αρκετές απαντήσεις).

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις το 10% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι θετικές επιστήμες είναι ο τομέας που οι γυναίκες έχουν τις περισσότερες ικανότητες.

Οι τομείς που ταιριάζουν καλύτερα στις γυναίκες είναι τα κοινωνικά επαγγέλματα για το 38% των ερωτηθέντων, η επικοινωνία (20%), οι γλώσσες (13%).

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι θέλουν να υπάρξει πρόοδος στην κατάσταση των γυναικών στις θετικές επιστήμες. «Έχουν τη βούληση να υπάρξει εξέλιξη», είπε ο Καζνάβ.

Το μόλις 3% των βραβείων Νόμπελ που έχει απονεμηθεί σε γυναίκες μετά τη καθιέρωση του θεσμού αυτού το 1901 θεωρείται «πολύ χαμηλό» για το 66% των Ευρωπαίων.

Το 63% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα ήταν καλό μελλοντικά ίσος αριθμός γυναικών και ανδρών να λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ.

Η μελέτη διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.032 ενηλίκων (περίπου 1.000 ανά χώρα), αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού των χωρών αυτών από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ