Good News: Το βραβείο για το καταπληκτικό Κυκλαδικό σκίτσο του 10χρονου Χρήστου - Η αξιέπαινη δουλειά στη Νίκαια - Ρέντη

Το καλοκαίρι του 2006 ξεκίνησε στο Δήμο μας και συνεχίζει τη λειτουργία του  το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Βασική επιδίωξη του Κ.Δ.Α.Π. είναι η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών μας και η ενασχόλησή τους με τις τέχνες.
 

Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργούν τα εξής τμήματα
Θεατρικό Παχνίδι, Μουσικοκινητική Αγωγή (σύστημα Orff), Άσκηση και Χορός, Ζωγραφική- Κατασκευές, Τέχνες και Περιβάλλον, Λόγος και Τραγούδι στα  οποία διδάσκουν έμπειροι και καταρτισμένοι καθηγητές.
Στο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής «5000 ζωγραφιές, ένα κυκλαδικό κεφάλι» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης διακρίθηκε ο Χρήστος Ιωαννίδης, δεκάχρονος μαθητής του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη (ΚΔΑΠ). Ο Χρήστος Ιωαννίδης είναι μαθητής Δ’ Δημοτικού του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγ.Ι. Ρέντη και από τα νηπιακά του χρόνια παρακολουθεί μαθήματα στο ΚΔΑΠ. 
Μέσα από 5.000 συμμετοχές αναδείχθηκαν 30 νικητές για τα 30 χρόνια του Μουσείου. Τα 30 έργα που επιλέχθηκαν θα πρωταγωνιστούν στη φετινή αφίσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου που ξεκινούν τον Οκτώβριο. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν και μαθητές του Εργαστηρίου Παιδικής Εικαστικής Τέχνης της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη, έργα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο: «5000 ζωγραφιές, ένα κυκλαδικό κεφάλι» που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας –Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει:
«Όταν η φαντασία συνδυαστεί με τη γνώση μπορεί να ξεδιπλώσει τις δεξιότητες του παιδιού και να αναδείξει το ταλέντο του, γεγονός που αποδεικνύεται και με τη διάκριση του μαθητή Χρήστου Ιωαννίδη.
Για άλλη μια φορά μένουμε έκπληκτοι μπροστά στον πλούτο των αισθητικών αναζητήσεων και των καλλιτεχνικών εκφράσεων των παιδιών μας και προσπαθούμε να είμαστε πάντα αρωγοί στις προσπάθειες τους. Θέλουμε να παρέχουμε δυνατότητες δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου σε όλους τους δημότες μας γι’αυτό το λόγο και έχουμε δημιουργήσειπρονομιακά πεδία δημιουργικής έκφρασης στα τμήματα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου μας».       

 Τα εγκαίνια της έκθεσης παιδικής ζωγραφικής θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 18.00 όπου θα γίνει και η απονομή των βραβείων στους 30 νικητές.
Σας έχουμε επισυνάψει πληροφορίες για το Εργαστήρι Παιδικής Εικαστικής Τέχνης καθώς και για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου μας.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το Εργαστήριο Παιδικής Εικαστικής Τέχνης  Τέχνης της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη, συμβάλλει στη δημιουργική εξέλιξη των παιδιών μέσω της τέχνης. Τα παιδιά πειραματίζονται και εκφράζονται με ποικιλία υλικών, όπως μαρκαδόρους, νερομπογιές, λαδοπαστέλ, ανακυκλώσιμα υλικά, κολάζ κ.ά., μαθαίνουν καινούριους τρόπους να τα χρησιμοποιούν και ανακαλύπτουν προσωπικούς τρόπους έκφρασης. Δημιουργούν εικόνες για να επικοινωνήσουν, να εκφραστούν, να διαμαρτυρηθούν, να απελευθερωθούν και να συνειδητοποιήσουν τον κόσμο γύρω τους.


Παράλληλα, έρχονται σε επαφή με το έργο και την τεχνική σημαντικών μοντέρνων και σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως των Ματίς, Κλέε, Πικάσο, Μιρό, Ντυμπυφέ κ.ά., καθώς και με το στυλ και την τεχνική Ελλήνων ζωγράφων, όπως ο Ακριθάκης, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Μόραλης, ο Φασιανός κ.ά. 

Εφαρμόζοντας τα στοιχεία του έργου των καλλιτεχνών - υλικά, τεχνικές, σχήματα, θέματα - δημιουργούν το δικό τους έργο και ταυτόχρονα προσεγγίζουν και κατανοούν πιο ουσιαστικά τους ζωγράφους που μελετούν.
Το καθημερινό πρόγραμμα στο Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης πλαισιώνεται με σύντομο μάθημα Ιστορίας της Τέχνης. Μέσα από την προβολή και το σχολιασμό εικαστικών έργων, τα παιδιά εξοικειώνονται με την τέχνη παλαιότερων εποχών και την αισθητική αντίληψη μοντέρνων και σύγχρονων καλλιτεχνών.
Κάθε χρόνο, τα παιδιά του Εργαστηρίου παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Πομπιντού του Παρισιού, που φιλοξενεί στη χώρα μας το Μέγαρο Μουσικής, και επισκέπτονται εικαστικές εκθέσεις που απευθύνονται σε παιδιά.
Εκτός από το Παιδικό Τμήμα, που αφορά παιδιά 6-12 ετών, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και σε Δημοτικά σχολεία της πόλης, τα υπόλοιπα τμήματα του Εργαστηρίου είναι:

α) Εφηβικό Τμήμα, για παιδιά 12-15 ετών.
Εισάγει τα παιδιά που ολοκληρώνουν τον κύκλο των παιδικών εργαστηρίων, αλλά και αρχάρια, στο σχέδιο, το χρώμα και τη σύνθεση του ζωγραφικού έργου.

β) Σεμινάριο που απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων.
Το σεμινάριο είναι βιωματικό, και καλεί τους εκπαιδευτές να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν υλικά και τεχνικές της ζωγραφικής, να μεταφέρουν την εμπειρία τους  στα παιδιά και να οργανώσουν το δικό τους εικαστικό εργαστήριο στην τάξη. Τέλος, όλα τα τμήματα Παιδικής Ζωγραφικής συμμετέχουν σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς παιδικής ζωγραφικής, αποσπώντας πολλές διακρίσεις. 

 
ΈΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Αχιλλέως 15, Παιδική Στέγη, Νίκαια (πίσω από τον παλιό Ηράκλειτο)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:  210-4925118

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ