Η Σλοβενία είναι έτοιμη να δεχθεί έως και 10.000 πρόσφυγες δήλωσε η Mάρτα Κος Μάρκο

Η Σλοβενία είναι έτοιμη να δεχθεί έως και 10.000 πρόσφυγες, εφόσον υποβάλουν αίτηση για άσυλο στη χώρα, δήλωσε η Σλοβένα πρεσβευτής στη Γερμανία, Mάρτα Κος Μάρκο, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.
 

«Όταν οι πρόσφυγες κάνουν αίτηση ασύλου στη χώρα μας, τους δεχόμαστε και τους προστατεύουμε. Έχουμε τις δυνατότητες γι αυτό. Θα μπορούσαμε να δεχτούμε έως και 10.000», τόνισε η Μάρτα Κος Μάρκο.
Σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβούν τον αριθμό αυτό, η χώρα θα αναγκαστεί, ωστόσο, να ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης. «Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τους κανόνες των συμφωνιών του Σένγκεν και του Δουβλίνου. Ταυτόχρονα, παραμένουμε ανθρωπιστές», διαβεβαίωσε η πρεσβευτής της Σλοβενίας.«Και εμείς γνωρίσαμε την αλληλεγγύη, όταν ήμασταν σε πόλεμο το 1991. Εκείνη την εποχή, η Αυστρία και η Ιταλία βρίσκονταν σε άμεση ετοιμότητα για να μας βοηθήσουν. Συνεπώς, αισθανόμαστε ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες».


Οι δηλώσεις διατυπώνονται την ώρα που η Σλοβενία, μικρή πρώην γιουσκοσλαβική χώρα της κεντρικής Ευρώπης δύο εκατομμυρίων κατοίκων με σημαντική γεωγραφική θέση μεταξύ της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μαζική άφιξη μεταναστών στο έδαφός της.
Η χώρα προτίθεται να τηρήσει το απαραβίαστο των συνόρων του χώρου Σένγκεν, στον οποίο εντάχθηκε στα τέλη του 2007. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ δήλωσε, ωστόσο, ότι η Σλοβενία ενδέχεται να δημιουργήσει διαδρόμους διέλευσης για τους μετανάστες, αν αυτοί συνεχίσουν να συρρέουν μαζικά, προκειμένου να μπορέσουν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη σε καλές συνθήκες.


Η Σλοβενία ανέστειλε την Πέμπτη τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Κροατία, μετά την απόπειρα ομάδας 150 μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα με τραίνο που είχε προορισμό τη Ζυρίχη.
Οι σλοβενικές αρχές κατέγραψαν την Παρασκευή την είσοδο περισσότερων από 1.000 μεταναστών στη χώρα, ενώ 700 παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο μεθοριακό πέρασμα του Όμπρεζε, 20 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας της Κροατίας, Ζάγκρεμπ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ