Volkswagen: Παραδέχθηκε ότι παραπλανούσε τις Αρχές των ΗΠΑ για τις εκπομπές ρύπων

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ζήτησε να γίνει εξωτερική έρευνα για την κατηγορία που της απηύθυναν οι Αμερικανικές Αρχές, ότι τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της έδιναν λανθασμένα στοιχεία εκπομπών ρύπων, δήλωσε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι «λυπάται βαθύτατα» για την παραβίαση των αμερικανικών κανόνων.

«Προσωπικά, λυπάμαι βαθύτατα για το ότι προδώσαμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας και του κοινού», σημειώνει ο Martin Winterkorn στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Αμερικανική Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) δήλωσε προχθές ότι το λογισμικό των αυτοκινήτων της Volkswagen έδινε παραπλανητικά στοιχεία όσον αφορά τους εκπεμπόμενους ρύπους, προσθέτοντας ότι η εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίσει για τον λόγο αυτό συνολικό πρόστιμο έως το ποσό – μαμούθ των 18 δις. δολαρίων.

Σύμφωνα με την EPA, τα αυτοκίνητα εξέπεμπαν στους δρόμους ρύπους 40 φορές υψηλότερους από τα επιτρεπόμενα όρια, ενώ στους ελέγχους των Αρχών συγκάλυπταν το γεγονός αυτό.

«Δεν ανεχόμαστε και δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίαση των εσωτερικών κανόνων μας ή της νομοθεσίας», δήλωσε ο Winterkorn, προσθέτοντας ότι η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες Αρχές.

"Βουτιά" 20% της μετοχής

Τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων επτά ετών καταγράφει η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen AG, έπειτα από την παραδοχή της εταιρείας ότι εξαπατούσε τους καταναλωτές στις δοκιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ΗΠΑ.
Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με δισεκατομμύρια σε πρόστιμα, ενώ κινδυνεύει και η θέση της ως η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Οι μετοχές βρέθηκαν να υποχωρούν έως και 22% σήμερα στα 126,40 ευρώ, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε ημερήσια βάση από τις 24 Οκτωβρίου του 2008 και οδηγώντας τις συνολικές απώλειες της μετοχής για το έτος στο 32%.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ