Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο της Volkswagen: Ποια ΙΧ ελέγχονται

Η Volkswagen κατηγορείται ότι τοποθέτησε μια συσκευή-«κλέφτη» σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, προκειμένου να τους επιτρέπει να έχουν καλύτερη απόδοση στις δοκιμές καυσαερίων.

Ετσι περνούσε τα τεστ με πολύ καλές επιδόσεις, αλλά η αποδοτικότητά τους μειωνόταν στις κανονικές συνθήκες οδήγησης.

Η συσκευή ανιχνεύει ότι το αυτοκίνητο περνάει δοκιμές και ρυθμίζει στο μέγιστο τον έλεγχο των ρύπων, όχι όμως και στο δρόμο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω αυτοκίνητα εκπέμπουν οξείδια του αζώτου έως και 40 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, με το αέριο αυτό να προκαλεί άσθμα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού. Ηδη εχει ξεκινήσει η ανάκληση αυτοκινήτων.

Τα αυτοκίνητα που ελέγχονται είναι 4κύλινδρα μοντέλα, κυρίως Jetta, Beetle, Golf και Audi A3 του 2009-2014, καθώς και Passat του 2014-’15, όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα.

Υπολογίζεται ότι η ανάκληση θα κοστίσει στον κατασκευαστή έως και 16 δισ. ευρώ, με την ΕΡΑ να λέει ότι «Στη VW μπορεί να επιβληθούν αστικές ποινές και ασφαλιστικά μέτρα για τις παραβάσεις για τις οποίες κατηγορείται». Η ΕΡΑ δηλώνει ότι τα εν λόγω αυτοκίνητα δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και παραμένουν νομικά εντάξει για να πωλούνται και να κυκλοφορούν.

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν υπάρχει θέμα και για αυτοκίνητα που πωλούνται εκτός ΗΠΑ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ