Μερακλήδες: 30 χιλ. πακέτα τσιγάρων συλλέχθηκαν από τις ελληνικές ακτές

Χιλιάδες αποτσίγαρα, κομμάτια από πλαστικά και κουτάκια αλουμινίου «ξέβρασαν» οι ελληνικές ακτές στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, με τους εθελοντές να συλλέγουν συνολικά 565.000 αποτσίγαρα, που αντιστοιχούν σε 28.250 πακέτα τσιγάρων, και με διαφορά φιγουράρουν πρώτα στη λίστα του καταλόγου με τα δέκα πολυπληθέστερα απορρίμματα στην Ελλάδα.

Συνολικά, σχεδόν 1 εκατ. σκουπίδια συλλέχθηκαν από τις ελληνικές ακτές, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - Helmepa, στην καταγραφή της δεκαετίας 2004-2014, με τα καπάκια πλαστικών μπουκαλιών να βρίσκονται στη δεύτερη θέση εμφάνισης με 83.539 τεμάχια. Ακολουθούν τα πλαστικά καλαμάκια με συνολικά 68.689 τεμάχια και την τέταρτη θέση να καταλαμβάνει το πλήθος των 63.210 πλαστικών μπουκαλιών.

Από το 1991, συνολικά 68.500 εθελοντές έχουν καθαρίσει συμβολικά 1.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής, έκταση μεγαλύτερη από την ακτογραμμή της Πελοποννήσου! Έχουν δε συλλέξει και καταγράψει απορρίμματα συνολικού βάρους 300 τόνων, ενώ από το 2010, 20% των απορριμμάτων διαχωρίζεται και ανακυκλώνεται με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Μπλε Κάδοι).
Περίπου 30 χιλ. πακέτα τσιγάρων συλλέχθηκαν από τις ελληνικές ακτές 

Αισιόδοξο μήνυμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Helmepa, αποτελεί η τάση μείωσης ογκωδών απορριμμάτων, όπως οικοδομικά υλικά, εξαρτήματα αυτοκινήτων, άχρηστες οικιακές συσκευές κ.ά. που καταγράφεται στα στοιχεία της 25ετίας. Όμως, ανησυχητική είναι παράλληλα η ευρεία διασπορά ελαφρύτερων απορριμμάτων, κυρίως πλαστικών που, από το 2008, βρίσκονται σταθερά στην πρώτη εξάδα των απορριμμάτων και σχετίζονται αποκλειστικά με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι μία άλλη πτυχή του προβλήματος που αναδεικνύεται τα δύο τελευταία χρόνια: περίπου 30% των απορριμμάτων είναι διασπασμένα κομμάτια πλαστικού, φελιζόλ και γυαλιού, διαστάσεων μέχρι 2,5 εκατοστά. Ειδικά όσον αφορά τα πλαστικά, η σταδιακή διάσπασή τους σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και βιοσυσσωρεύονται, αποτελεί πηγή κινδύνου για θαλάσσιους οργανισμούς και τον ίδιο τον άνθρωπο.
 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ