Σύνοδος Κορυφής: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση των μελλοντικών μαζικών μεταναστευτικών ροών

Σε δύο σημεία κατευθύνεται ο διάλογος των Ευρωπαίων αρχηγών στην Σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό. Πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως επιχειρείται μια συζήτηση για την αντιμετώπιση των μελλοντικών μαζικών μεταναστευτικών ροών και ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μακροπρόθεσμο.
 

 Το δεύτερο σημείο, είναι η εξέταση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις επόμενες τρείς εβδομάδες, μέχρι την Σύνοδο Κορυφής Οκτωβρίου, έτσι ώστε να γίνουν οι πρώτες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρά τις χθεσινές διχογνωμίες που οδήγησαν στο ψήφισμα της πρότασης της Επιτροπής για μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων από Ελλάδα-Ιταλία με ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι με καθολική, ως είθισται, δεν παρατηρούνται εντάσεις στη σημερινή Σύνοδο, κάτι όμως που πάντα μπορεί να αλλάξει.


 
Σημείο συζήτησης θα αποτελέσουν επίσης και οι παραβάσεις της Ελλάδας της συνθήκης του Δουβλίνου για την μετανάστευση, σε θέματα παροχής ασύλου, την υλικοτεχνική υποστήριξη των προσφύγων και τις συνθήκες διαβίωσης τους που δεν συμβαδίζουν με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Για αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
έστειλε προειδοποίηση στην Ελλάδα για συμμόρφωση με τα Ευρωπαϊκά επίπεδα παροχής ασύλου (και τις υποδομές υποδοχής και υποστήριξης) όμως όπως δηλώνουν Κοινοτικές πηγές δεν εξετάζεται η επιβολή κάποιου προστίμου, όπως σε άλλα κράτη μέλη. Αντί αυτού και κατ’ εξαίρεση θα δοθεί επιπλέον υποστήριξη στις ελληνικές αρχές, αναγνωρίζοντας την βεβαρυμμένη κατάσταση της χώρας.
 
Θα εξεταστεί επίσης και η δομή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ που πλέον ευρέως κατακρίνεται από Ευρωπαϊκούς παράγοντες και στόχος είναι να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη τροποποίηση του μέχρι τον Μάρτιο του 2016.


 
Συζητείταινέα πολύπλευρη χρηματοδότηση σε παραλήπτες εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως με στόχο την ελάττωση των μεταναστευτικών ροών. Αν και δεν έχουν συμφωνηθεί τα ακριβή μεγέθη τους ακόμα, απαρτίζονται από χρηματοδότηση μέχρι και 1 δις ευρώ στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών, αντίστοιχα κεφάλαια για στοχευόμενες δράσεις υποστήριξης των μεταναστών στην Τουρκία και βοήθεια σε Συρία και Αφρική.

«Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε απόψε είναι πώς θα ξαναβρούμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να μιλάμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε.

Οι συγκρούσεις που ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, κυρίως στη Συρία, «δεν θα σταματήσουν σύντομα», προέβλεψε ο Τουσκ. «Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για εκατομμύρια δυνητικούς πρόσφυγες, όχι για χιλιάδες», συνέχισε.

«Οι εταίροι μας χρειάζονται τη βοήθειά μας», εξήγησε εξάλλου ο πρόεδρος αναφερόμενος στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία, όπως είναι ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία, στις οποίες συρρέουν μαζικές πρόσφυγες.

Ο Τουσκ είπε ότι θα προτείνει στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ «βραχυπρόθεσμα μέτρα» στα οποία συμπεριλαμβάνεται η παροχή βοήθειας στην Τουρκία και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς. «Σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο» κατέληξε ο Πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τις χώρες-μέλη να σταματήσουν να επικρίνουν η μία την άλλη.

«Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει να μοιραζόμαστε τις ευθύνες, τα βάρη, τις δεξιότητες και το κοινό μας μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνει σεβαστή η χθεσινή απόφαση ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Tην ανάγκη δημιουργίας κέντρων καταγραφής προσφύγων (hotspots) στις χώρες πρώτης εισόδου στην Ε.Ε., όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίηση της Γαλλίας για τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., σχετικά με τη μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων, κυρίως από την Ιταλία και την Ελλάδα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από τη δημιουργία κέντρων καταγραφής προσφύγων (hotspots). Όπως εξήγησε, πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στους μετανάστες οι οποίοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου από την Ευρώπη και σε εκείνους που δεν το δικαιούνται.

 

 

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν πρότεινε την αποδέσμευση πρόσθετης βοήθειας ύψους 1,7 δισ. ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της ροής των προσφύγων. Οι πρόσθετοι αυτοί πόροι αυξάνουν σε 9,2 δισ. ευρώ για δύο χρόνια τα χρήματα που έχει αποδεσμεύσει η ΕΕ, διευκρίνισε η Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Από την άλλη, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε την άμεση εφαρμογή της χθεσινής απόφασης των υπουργών Εσωτερικών.

Ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Ρ. Φίτσο δήλωσε: «Θα προχωρήσουμε σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, η Σλοβακία θα κινηθεί νομικά κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου…Δεύτερον, δεν θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις των υπ. Εσωτερικών γιατί δεν έχουν νόημα.»

Οι προτάσεις Γιουνκέρ

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο Γιουνκέρ που θα τεθεί σήμερα επί τάπητος, κεντρικό ρόλο θα παίζει η Ελλάδα, όπου θα διατεθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται η αποστολή κλιμακίων στα σημεία αιχμής, υπό την εποπτεία της Frontex που θα συνδράμουν γρηγορότερη καταγραφή των προσφύγων. 

Ταυτόχρονα προβλέπεται η δημιουργία Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, αλλά και η στενότερη συνεργασία με χώρες της Αφρικής αλλά και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Στο προσχέδιο συμφωνίας αναφέρονται τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν να ληφθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο μέτρα ώστε να εκτονωθούν οι πιέσεις στις χώρες υποδοχής. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ