Φθινόπωρο στην Τοσκάνη: Aξέχαστες γεύσεις, μαγευτικά τοπία & shopping μέχρι τελικής πτώσεως

Η Ιταλία είναι μία από τις πιο ωραίες χώρες του κόσμου και η Τοσκάνη ένα από τα μοναδικά της σημεία για το φθινόπωρο.

Οι περισσότεροι έρχονται αυτή την εποχή στην Τοσκάνη για το κρασί, αλλά δεν είναι μόνο οι αμπελουργοί που έχουν τόσο έντονο φόρτο εργασίας. Οι μελισσοκόμοι έχουν ήδη συσκευάσει τη φετινή σοδειά και περιμένουν τους εμπόρους, ενώ στις τρατορίες σερβίρονται τα καλύτερα ωριμασμένα τυριά και αλλαντικά.

Ακόμα και στα δάση επικρατεί κινητικότητα, ιδιαίτερα τις νύχτες. Πίσω από κάθε δέντρο και κάθε θάμνο βρίσκεται κάποιος ντόπιος με το εκπαιδευμένο γουρούνι του, που ανακαλύπτει πολύτιμες τρούφες και άγρια μανιτάρια. Το επόμενο κιόλας πρωί θα βρίσκονται σε κάποιο από τα deli του κοντινότερου χωριού για να ολοκληρώσουν μερικά από τα καλύτερα τραπέζια της ζωή μας. 

Πού να μείνετε

New Entry 2015 το Toscan Escape Resort Castlefalfi είναι το νέο στολίδι της Τοσκάνης. Πρόκειται για ένα πρώην εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό χωριό οι τοίχοι του οποίου στέκουν εκεί για πάνω από οχτώ αιώνες, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα γοητευτικό συγκρότημα για απαιτητικούς επισκέπτες της περιοχής που όμως αξίζει ο καθένας να γνωρίζει, να δει ή να προσπαθήσει να περάσει τουλάχιστον ένα βράδυ ή ένα απόγευμα του εδώ.

Η τοποθεσία του είναι εξαιρετική μιας και απέχει από όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Τοσκάνης (Σιένα, Πίζα, Φλωρεντία) περίπου μία ώρα. Εκτός από πολυτελείς επιλογές διαμονής σε ανεξάρτητα σπιτάκια ή δωμάτια περιλαμβάνει εκτάσεις με ελαιώνες, αμπέλια, δυο εξαιρετικής ποιότητας εστιατόρια, ένα κάστρο, φάρμες με ζώα, ποδηλατόδρομους, σπιτάκια όπου παραδίδονται μαθήματα μαγειρικής και άλλα σεμινάρια του τοσκανέζικου τρόπου ζωής. Μέσα στο 2016 αναμένεται να είναι έτοιμο και το spa του συγκροτήματος. Montaione, τηλ.: 0039 0571 891000, www.castelfalfi.co.uk

Eναλλακτικά για την διαμονή σας προτιμήσετε τα δωμάτια του VignaMaggo που συνδυάζουν παραδοσιακά ξύλινα έπιπλα με μοντέρνα φωτιστικά. Οι ιδιοκτήτες σας προσφέρουν ένα μπουκάλι από το βραβευμένο κρασί τους και διοργανώνουν εκπληκτικά προγράμματα οινογνωσίας και γευσιγνωσίας. Via Petriolo 5, Greve in Chianti, τηλ.: 0039 055 854661, www.vignamaggio.com, από €150 το δίκλινο με πρωινό.


Πού να φάτε σαν ντόπιοι

Osteria Baralla, Lucca, Τοσκάνη

 
Πάντοτε γεμάτη με κόσμο, η δημοφιλής osteria της Lucca σερβίρει εδώ και 150 χρόνια χορταστικές μερίδες από παραδοσιακά πιάτα, όπως tordelli γεμιστά με κρέας, τρυφερό ψητό αρνάκι και ελάφι με άγρια μούρα. Πανέμορφο το εσωτερικό με τις αψίδες και τα εκτεθειμένα τούβλα. Δοκιμάστε το χοιρινό με πατατούλες στο φούρνο. Προέρχεται από ντόπιες φάρμες και είναι λουκούμι (Via Anfiteatro 5, Lucca +39 0583 440240, www.osteriabaralla.it). 

Ristorante Anna, Piancastagnaio, Τοσκάνη

 

 
Έξω από τα τείχη της πόλης, στη μέση μιας κατοικημένης περιοχής, το απλό και οικογενειακό αυτό εστιατόριο είναι, σύμφωνα με τους γνώστες, ένα από τα καλύτερα της Τοσκάνης. Η κουζίνα αξιοποιεί τα πιο διάσημα προϊόντα της περιοχής, όπως τα μανιτάρια και τα κάστανα, σε πεντανόστιμα πιάτα (η σούπα με πορτσίνι και κάστανο είναι must). Η κράτηση είναι απαραίτητη- ειδικά τις Κυριακές που συρρέουν μεγάλες παρέες ντόπιων (Via Antonio Gramsci, 458, Piancastagnaio, +39 0577 786061,www.annaristorante.com).

La Buca Delle Fate, Pienza, Τοσκάνη

Εύκολα αγνοείς τη λιτή είσοδο αυτού του εστιατορίου που βρίσκεται ακριβώς πάνω στον κεντρικό δρόμο της πόλης Pienza. Το σκηνικό μέσα είναι ζεστό και παραδοσιακό και τα τραπέζια μονίμως γεμάτα με ντόπιους. Είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε ένα πιάτο pici (χειροποίητα ζυμαρικά) με αγριογούρουνο ή με ντομάτα και σκόρδο, καθώς και ντόπια λουκάνικα ψημένα στον ξυλόφουρνο (C.so Rossellino 38, Pienza, +39 0578 748448, www.ristorantelabucadellefatepienza.it).

Ristorante Da Mario, Buonconvento, Τοσκάνη

 
Μικροσκοπικό, ζεστό και οικογενειακό εστιατόριο πάνω στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Μην περιμένετε να δείτε μενού- το φιλικό προσωπικό θα σας ενημερώσει για τα πιάτα που μόλις μαγείρεψαν. Αγαπημένο μέρος των ντόπιων για γρήγορο, νόστιμο και οικονομικό μεσημεριανό. Σπεσιαλιτέ τα χειροποίητα ζυμαρικά με διάφορες σάλτσες, που θα συνοδέψετε με δικό τους κόκκινο κρασί, ενώ αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και καμιά λαχταριστή γλυκιά τάρτα που μόλις έψησε η χρυσοχέρα γιαγιά-μαγείρισσα ( Via Soccini 60, Buonconvento, +39 0577 806157).

Για καφέ

Οι ντόπιοι που μένουν κοντά στο Greve έρχονται στο Antica Enoteca Caffè le Logge για τον πρώτο καφέ της μέρας παρέα με γλυκό. Aπολαύστε crostini και bruschette για πρωινό ή πιατέλες με τυριά και αλλαντικά το βράδυ για να συνοδεύσετε τα  τοπικά κρασιά. Piazza Giacomo Matteotti 32, Greve, τηλ.: 0039 055 853038.

Για ποτό

Στη μικροσκοπική Enoteca Fuoripiazza θα βρείτε τραπέζια μετρημένα στα δάχτυλα αλλά αξίζει να την επισκεφτείτε για την μεγάλη ποικιλία κρασιών που συνοδεύετε από επίσης αμέτρητα affettati misti, δηλαδή πιατέλες αλλαντικών. Via 1 Maggio Piazza Trento, Greve, τηλ.: 0039 055 8546313.

Για ψώνια

Στο La Cantinetta del Chianti θα κάνετε ένα νοερό ταξίδι σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας που φημίζονται για το κρασί τους από την Τοσκάνη, το Βένετο και το Πιεμόντε μέχρι την Λομβαρδία και την Σικελία. Αν το επιθυμείτε θα στείλουν ταχυδρομικώς τα προϊόντα που επιλέξετε. Via B. Ricasoli 33, Gaiole, τηλ.: 0039 0577 749125.

Για τη θέα

 
Το γραφικό χωριουδάκι Montefioralle βρίσκεται περίπου 2χλμ δυτικά του Greve και απολαμβάνει την καλύτερη θέα στην πεδιάδα αφού είναι χτισμένο πάνω σε λόφο. Από εδώ κατάγεται ο θαλασσοπόρος Αμέριγκο Βεσπούκι.

Μην χάσετε

 
Επισκεφτείτε το Castello di Brolio, το φρούριο που ανήκει στην οικογένεια Ricasoli από τον 12ο αιώνα. Λέγεται ότι ο Βαρόνος Bettino Ricasoli εφηύρε την αυθεντική συνταγή του κρασιού Chianti τον 19ο αιώνα. Σήμερα, παρασκευάζονται δύο διάσημες ετικέτες, το Castello di Brolio Chianti Classico και το Brolio Chianti Classico ενώ τα κελάρια του είναι επισκέψιμα κατόπιν ραντεβού. Gaiole, τηλ.: 0039 0577 7301, www.ricasoli.it

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ