Made in Greece o Ορέστης Τερζίδης - Διδάσκει Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία τους Γερμανούς!

Πώς θα αντιδρούσατε αν σας έλεγε κάποιος πως η καινοτομία ως πρακτική μπορεί να διδαχθεί; Μπορεί ως θεωρία να σας φαινόταν αβάσιμη, αλλά σίγουρα θα αλλάζατε γνώμη αν την βλέπατε να εφαρμόζεται στη πράξη με απολύτως επιστημονικό και με πολύ …"έντεχνο" τρόπο.

Το όλο εγχείρημα, εδώ και τέσσερα χρόνια, λαμβάνει χώρα στο "EnTechnon" που είναι το τμήμα Επιχειρηματικότητας, Διαχείρισης Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης (ΚΙΤ), του οποίου εμπνευστής, ιδρυτής και διευθυντής είναι ο Έλληνας καθηγητής Ορέστης Τερζίδης. Ο ίδιος εξηγεί αποκλειστικά στην "Η": "Το όνομα EnTechnon έχει σαφή αναφορά στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία όπου υπήρχε διαχωρισμός του κόσμου σε φυσικό και σε έντεχνο, έτσι όταν το 2011 με κάλεσαν στο ΚΙΤ είχα ήδη καταλήξει σε αυτό.

Οι συνάδελφοί μου βέβαια δεν αντιλαμβάνονται με την πρώτη τη σημειολογία, όταν όμως τους το εξηγώ εκπλήσσονται και χαίρονται". Ο καθηγητής μέσα από το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό τμήμα παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία (από κοινού με τους εταίρους στο ΚΙΤ) που συμβάλλει στο να μετατραπούν οι νέες τεχνολογικές και οι επιχειρηματικές δυνατότητες σε καινοτόμες πρακτικές μέσω της επιχειρηματικότητας. Αυτή η τεχνογνωσία σε πρώτο στάδιο τεκμηριώνεται επιστημονικά και στη συνέχεια εφαρμόζεται στην επιχειρηματική πρακτική.

" Η καινοτομία δεν είναι αυτή καθεαυτή ο στόχος. Ο στόχος είναι η δημιουργία αξίας για ανθρώπινες ανάγκες. Ο κύριος παράγοντας σήμερα είναι να βρεις το πρωτότυπο, αυτό που θα σε καταστήσει περιζήτητο στο χώρο και θα προσφέρει πραγματική αξία στους πελάτες σου, το οποίο μπορεί να είναι απλά και μια λεπτομέρεια. Η καινοτομία διδάσκεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που διδάσκεται και μια τέχνη ή μια επιστήμη και ακριβώς όπως σε αυτές χρειάζεται και το ταλέντο.
Ταλέντο να σκέφτεσαι, να "γεννάς" ιδέες, να τις τοποθετείς σε ένα σωστό πλαίσιο και κατόπιν μέσω της εκπαίδευσης που λαμβάνεις να μπορείς να τις υποστηρίξεις με δημιουργικό τρόπο. Ιδέες και πολλή δουλειά - ο ιδρώτας και η έμπνευση στην αναλογία που έδινε ο Αϊνστάιν, 99% προς 1%. ", συμπληρώνει ο Ορέστης Τερζίδης.

Ο επιτυχημένος συνδυασμός μιας νέας ιδέας με μια διαγνωσμένη ανάγκη που υπάρχει στην αγορά είναι ο ορισμός της καινοτομίας και σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της καινοτομίας είναι ο μονόδρομος που οδηγεί στη διασφάλιση της επιχειρηματικής επιβίωσης και στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την εν γένει ανάκαμψη της οικονομίας.

Όλη η συνέχεια εδώ - imerisia.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ