Επίσημη πρώτη στις 11:00 για το υπουργικό Συμβούλιο - Τα 5 SOS Τσίπρα προς τους νέους υπουργούς του

Τους πρώτους μεγάλους και κύριους στόχους της νέας κυβέρνησης αναμένεται να θέσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του, κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (στις 11 το πρωί). Παράλληλα θα ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να αφοσιωθούν περισσότερο στην καθημερινή δουλειά και να περιορίσουν  τις δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Η συνεδρίαση θεωρείται σημαντική και για το λόγο ότι ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει σχεδόν όλη την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί πολύτιμος χρόνος, την ώρα που υπάρχει μία συμφωνία με τους δανειστές για να υλοποιηθεί και οι εταίροι άρχισαν ήδη να πιέζουν για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Οι στόχοι που θα περιγράψει ο κ. Τσίπρας είναι κατ’ αρχάς να αρχίσει η προετοιμασία για την εφαρμογή των μέτρων και των ρυθμίσεων, που προβλέπει ανά τομέα η συμφωνία, ώστε πολύ σύντομα να διαπιστωθεί η πρόοδος εκείνη, που θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος.

Δεύτερος στόχος είναι η αναζήτηση και εφαρμογή ισοδυνάμων μέτρων, που θα επιτρέψουν την αποφυγή της βαριάς φορολογίας στους αγρότες και την θεσμοθέτηση του 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια.

Τρίτος στόχος, που περιμένει να «τρέξει» άμεσα ο κ. Τσίπρας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς όλη η αρμοδιότητα πέρασε πλέον στο υπουργείο Δικαιοσύνης και γι’ αυτό αναμένει να ξεμπλοκαριστούν οι καυτές υποθέσεις που είχαν λιμνάσει τους προηγούμενους μήνες.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει επίσης να δοθεί βάρος στο κοινωνικό έργο, όπου υπάρχουν περιθώρια από τη συμφωνία με τους δανειστές και κυρίως σε παιδεία και υγεία.

Γρήγορες κινήσεις, οργανωμένη παρέμβαση και συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες άλλωστε θα χρηματοδοτήσουν ανάλογα, αναμένει ο πρωθυπουργός και στο το μεταναστευτικό, την αρμοδιότητα του οποίου άλλωστε την έδωσε στον Γ. Μουζάλα, «κόβοντας» την Τασία Χριστοδουλοπούλου από την κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας θα καθορίσει, όπως λένε συνεργάτες του, ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για τους υπουργούς και ανά τομέα, ώστε να αξιολογείται ο καθένας με βάση τις δράσεις και την αποτελεσματικότητα. Θα στείλει δε μήνυμα ότι θα «μετρά» ο ίδιος ανά τακτά χρονικά διαστήματα την απόδοση κάθε υπουργού.


 
Στις 10 το πρωί θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο η ορκωμοσία και των υπουργών που δεν είχαν ορκιστεί την Τετάρτη:  του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, αλλά και του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος αντικατέστησε τον Δημήτρη Καμμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ