Vintage: Όταν η Marie Laforet με τα ωραιότερα μάτια των 60΄ς μας έκανε να λιώνουμε με τα τραγούδια της - Σήμερα ρατσίστρια

H Γαλλίδα με τα ωραιότερα χρυσοπράσινα μάτια - σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής είναι η πρωταγωνίστρια του σημερινού μας αφιερώματος στο Vintage Story. 

H Marie Laforet κινείται στο χώρο της Γαλλικής τέχνης για περισσότερο από 40 χρόνια, σκορπώντας παντού εκείνη τη διακριτική γοητεία της χαμένης αθωότητας που δεν βιώσαμε, αλλά με ένα περίεργο τρόπο νοσταλγούμε. 

Ένα πανέμορφο θηλυκό, που στα ένδοξα 60'ς και 70'ς υπήρξε το απόλυτο fashion icon, μια εξαιρετική τραγουδίστρια και μια εκλεκτική ηθοποιός.
H Marie Lafοret γεννήθηκε το 1939 στην Γαλλία και έχει Αρμένικη καταγωγή. 16 χρόνια αργότερα θα είχε την πρώτη της επιτυχία, αντικαθιστώντας τυχαία την αδελφή της σε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα με τον τίτλο 'Η γέννηση ενός σταρ'. 

Η πρώτη της κινηματογραφική επιτυχία θα έλθει το 1959 όταν ο σκηνοθέτης René Clément την συμπεριέλαβε στο cast της ταινίας 'Plein Soleil', της πρώτης και ίσως καλύτερης διασκευής του διάσημου μυθιστορήματος της Patricia Highsmith 'The talented Mr. Ripley'-'Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλευ', δίπλα στον αγγελικό-διάβολο Alain Delon και τον γοητευτικότατο Maurice Ronet. 
Την ίδια χρονιά θα γνωρίσει και την προσωπική της ευτυχία με το γάμο της με τον σκηνοθέτη Jean-Gabriel Albicocco, ο οποίος θα την χρησιμοποίήσει ως μούσα και πρωταγωνίστρια σε σειρά ταινιών του με κορυφαία την κινηματογραφική απόδοση της ιστορίας του Balzac με τον τίτλο 'La fille aux yeux d'or'-'Η κοπέλα με τα χρυσά μάτια', τίτλος που θα της αποδοθεί προσωπικά και θα την ακολουθήσει για την υπόλοιπη καριέρα της.

Στη δεύτερη ταινία της για τις ανάγκες του ρόλου της θα ερμηνεύσει και ένα τραγούδι, αποδεικνύοντας και την εξαιρετική φωνή της. Οι δισκογραφικές εταιρείες θα βρουν στην νεαρή Μarie μια ερμηνεύτρια ικανή να αποδώσει ένα πιο προχωρημένο ρεπερτόριο. Το 1963 η νεαρή Μarie θα έχει τη πρώτη μεγάλη της επιτυχία το 'Les Vendanges de l'Amour'.

Τα τραγούδια της δεν θα ακολουθήσουν την μόδα των τινέιτζερς, δηλαδή την προκλητική αθωότητα του ye-ye, αλλά διακρίνονται για την λυρικότητα τους και την ωριμότητα των στίχων τους. Πολλές φορές θα ερμηνεύσει folk, αλλά και διασκευές Aμερικανών και Βρεττανών Ροκ επιτυχιών.
Μετά τις πρώτες μουσικές επιτυχίες, η Μarie Laforet θα επικεντρωθεί στη μουσική της καριέρα, σημειώνοντας επιτυχίες με τα 'Je voudrais tant que tu comprennes΄ του F.Lai, που συμπεριέλαβε στο ρεπερτόριο της και η Mylene Farmer, 'Viens, Viens' και 'Ιl a neige sur Yesterday'. 


Θα σημειώσει προσωπικές επιτυχίες με τις γαλλικές διασκευές των 'Paint it black', 'Summer wine' αλλά και με τραγούδια του Βοb Dylan. 
Kάπου εκεί θα ηχογραφήσει και την 'Rosalyne', μια μπαλάντα του δικού μας μεγάλου Γιάννη Σπανού, που αργότερα θα μεταφρασθεί με τον τίτλο 'Επεισόδιο' για τις κυρίες Γαλάνη και Κανελλίδου.
Στα μέσα της δεκαετίας του 70 η Μarie Laforet θα κουρασθεί από τις πιέσεις που της ασκεί η εταιρεία της CBS να συμπεριλάβει στο προσωπικό της ρεπερτόριο και πιο εμπορικά κομμάτια και αν αρχικά θα καμφεί, αργότερα, δηλαδή το 1978, θα αποφασίσει να αποσυρθεί στη Γενεύη για να επικεντρωθεί στην ανατροφή των παιδιών της, την κινηματογραφική της καριέρα και τη γκαλερί που θα διατηρήσει μέχρι και το 1981 στην περιοχή.


Η εκούσια σιωπή της θα διατηρηθεί μέχρι και το 1993, όπου θα εκδώσει τον δίσκο 'Reconnaissances' που θα τον αφιερώσει στους κατοίκους της Γενεύης.
Κάπου σε αυτό το διάστημα θα χωρίσει και από τον άνδρα της, μα τα στοιχεία για την προσωπική της ζωή είναι λιγοστά. Γνωρίζουμε ότι αγαπάει το διάβασμα και ότι διατηρεί ένα πολυτελές διαμέρισμα στην παλαιά πόλη κοντά στο γιό της, ότι σαν γνήσιο τέκνο της δεκαετίας του 60 μαζεύει φύλλα για την παραγωγή σπιτικών καλλυντικών,ότι κάνει παρέα με τον Alain Delon και τον Charles Aznavour, ότι συμμετείχε σε πολλές επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις στη Γαλλία και ότι το Σεπτέμβριο του 2005 τραγούδησε για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια στο Γαλλικό κοινό σε sold-out παραστάσεις. 


Α και ότι διατηρείται μοναδικά όμορφη και αριστοκρατική....Ίσως τα υπόλοιπα και να είναι περιττά. Οχι και τόσο περιττά...
Tόσο αριστοκρατική όμως που το δικαστήριο του Παρισιού της  επέβαλε πρόστιμο 500 ευρω γιατί ανάρτησε ρατσιστική  αγγελία  για να βρει καθαρίστρια που "να μην είναι μουσουλμάνα " 
Ε αυτό δεν την τιμά την ωραία του Viens Viens...

Πληροφορίες από το istosingreece.blogspot.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ