Οι Ρώσοι ομολογούν ότι δεν βομβαρδίζουν μόνο τους τζιχαντιστές - Δεύτερη ημέρα ρωσικών επιδρομών

Ρωσικά μαχητικά βομβαρδίζουν για δεύτερη ημέρα στόχους στη Συρία υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για στρατηγεία αλλά και αποθήκες πυρομαχικών του Ισλαμικού Κράτους, σε αντίθεση με τις καταγγελίες αντικαθεστωτικών οργανώσεων που ισχυρίζονται πως από τις επιδρομές πλήττονται ομάδες της αντιπολίτευσης.

Σε παραδοχή των… παράπλευρων απωλειών προχώρησε το Κρεμλίνο με τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ντμίτρι Πέσκοφ, να δηλώνει πως πέρα από τις θέσεις τζιχαντιστών υπάρχει και μία «λίστα γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων» που βρίσκονται στο στόχαστρο της ρωσικής επιχείρησης.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, τόνισε πως οι επιδρομές και η επιλογή των στόχων σημειώνεται έπειτα από συνεννόηση με τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας.

«Αυτές οι οργανώσεις (στη λίστα) είναι γνωστές και οι στόχοι επιλέγονται σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας», δήλωσε ο κ. Πέσκοφ.


Νωρίτερα, βέβαια, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που ήθελαν τα μαχητικά να πλήττουν στόχους πέρα από θέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι φήμες ότι οι στόχοι των αεροπορικών επιδρομών δεν είναι θέσεις του ΙΚ δεν έχουν βάση», είχε δηλώσει ο κ. Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας δε ότι δεν είχε «πληροφόρηση» για αμάχους ανάμεσα στα θύματα.

Την ίδια στιγμή, εξήγησε πως είναι πολύ νωρίς για να πει αν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, είναι ικανοποιημένος με την πορεία της επιχείρησης.
Στο μεταξύ, νέες επιδρομές πραγματοποιούνται σήμερα κατά τη δεύτερη ημέρα της επιχείρησης στη Συρία με το Russia Today να αναφέρει πως τα μαχητικά κατέστρεψαν ένα στρατηγείο του Ισλαμικού Κράτους έξω από το Ιντλίμπ, μία αποθήκη πυρομαχικών και ένα ακόμα στρατηγείο των τζιχαντιστών κοντά στη Χάμα.

Καταγγελίες Κρεμλίνου για ψευδή προπαγάνδα

Τη στιγμή που δεκάδες είναι οι αναφορές για αμάχους, εκ των οποίων και παιδιά, που έχουν τραυματιστεί και χάσει τη ζωή τους στις επιδρομές, το Κρεμλίνο κάνει λόγο για «ψευδή προπαγάνδα».

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, τόνισε πως οι πληροφορίες για νεκρούς αμάχους από τις ρωσικές επιδρομές στη Συρία αφορούν σε επιθέσεις πριν ξεκινήσει η ρωσική επιχείρηση.

Πράγματι, λίγη ώρα από την έναρξη των επιδρομών το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για τουλάχιστον 36 νεκρούς, δίχως παρ’όλα αυτά να διευκρινίζει αν οι άμαχοι, ανάμεσά τους και έξι παιδιά, είχαν σκοτωθεί από τις επιθέσεις ρωσικών αεροσκαφών.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε πως «ψευδείς και μεροληπτικές αναφορές έχουν κατακλύσει τα δυτικά και τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζοντας ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση προκαλεί θανάτους αμάχων ή ακόμα ότι στοχεύει κατά δημοκρατικών δυνάμεων. Πρόκειται για επίθεση πληροφοριών, για πόλεμο πληροφοριών που όλοι έχουμε ακουστά. Προφανώς κάποιος ήρθε καλά προετοιμασμένος».

Την ίδια ώρα, το Russia Today επισημαίνει πως φωτογραφία που απεικονίζει τραυματισμένο παιδί στην αγκαλιά ενός ενήλικα άνδρα αναρτήθηκε την πρώτη ημέρα της επιχείρησης, αλλά επισημαίνει ότι είχε αναρτηθεί και στις 25 Σεπτεμβρίου, πέντε ημέρες πριν ξεκινήσουν οι ρωσικές επιδρομές. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Λαβρόφ, απάντησε με νόημα στους δημοσιογράφους πως για να έχουν ακριβή πληροφόρηση γύρω από την επιχείρηση θα έπρεπε να ρωτούν τον ρωσικό στρατό και όχι το αμερικανικό Πεντάγωνο… 

Έτοιμη η Ρωσία και για επιδρομές στο Ιράκ

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για επιδρομές και στο Ιράκ με σκοπό την εξόντωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, μάλιστα, δήλωσε πως θα δεχόταν μία επιχείρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεω στη χώρα του ώστε να ηττηθεί το ΙΚ, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του από το αποτέλεσμα των επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ