Η θρυλική φιλία Μ. Αλεξάνδρου & Ηφαιστίωνα: ο διάσημος στρατηλάτης με τον κολλητό του

Συνομήλικος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αδελφικός του φίλος, ο Ηφαιστίωνας είναι από τους κεντρικούς χαρακτήρες της ιστορικής διαδρομής αλλά και του μετέπειτα «μύθου» που συνόδευσε τον σπουδαίο στρατηλάτη.

Ο γιος του Αμύντορα γνωρίστηκε με τον Αλέξανδρο στην Αυλή του Φιλίππου, όπου, μαζί με τους υπόλοιπους «βασιλικούς παίδες», τα δύο αγόρια εκπαιδεύτηκαν τόσο στο πνεύμα όσο και στα όπλα, προκειμένου να γίνουν οι επόμενοι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες του συνεχώς ανερχόμενου Μακεδονικού Βασιλείου.

Ενα πρώιμο δείγμα της αφοσίωσης του Ηφαιστίωνα φάνηκε όταν μαζί με μερικούς ακόμα πιστούς συντρόφους ακολούθησε τον νεαρό Αλέξανδρο στην εξορία και τις κακουχίες στα βουνά της Μακεδονίας και της Ηπείρου, την εποχή που εκείνος, ύστερα από διαμάχη με τον πατέρα του, εγκατέλειψε έξαλλος το παλάτι. Ολες οι ιστορικές μαρτυρίες συνηγορούν στην άποψη της πιο στενής φιλίας και της τυφλής εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο, παραλληλίζοντας μάλιστα τη σχέση τους με εκείνη ανάμεσα στους ομηρικούς ήρωες Αχιλλέα και Πάτροκλο.

Κατά την εκστρατεία στην Ασία, ο Ηφαιστίων συνέχισε να βρίσκεται ως φίλος και συμβουλάτορας στο πλευρό του Αλέξανδρου· στις σημαντικές μάχες αναφέρεται πως οι δυο τους πολεμούσαν σχεδόν πλάι πλάι, με τον Ηφαιστίωνα επικεφαλής της επίλεκτης μονάδας σωματοφυλακής του βασιλιά. Σταδιακά και ενώ τα μέτωπα γίνονταν ευρύτερα, ο Ηφαιστίωνας εξελίχθηκε σε έναν από τους βασικούς στρατηγούς ενώ εκτιμάται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο «ξεκαθάρισμα» του στρατεύματος μετά τη συνωμοσία του Φιλώτα. Οι εκτεταμένες καταχρήσεις, που -σύμφωνα με μία από τις θεωρίες- πήραν τη ζωή του Αλέξανδρου, κόστισαν πρώτα εκείνη του φίλου του ένα χρόνο νωρίτερα. Ο Αλέξανδρος, συντετριμμένος, τον τίμησε, πάλι σύμφωνα με το ομηρικό πρότυπο, με μια μεγάλη πυρά και πολυήμερους νεκρικούς αγώνες στη Βαβυλώνα.

Οσο για το πολυσυζητημένο θέμα της σεξουαλικής σχέσης μεταξύ των δύο ανδρών, το οποίο είχε ανακινηθεί και το 2004 με αφορμή την πολύ καλή (αλλά αδικημένη) ταινία του Ολιβερ Στόουν, τα πράγματα είναι κάπως θολά. Το πιθανότερο είναι πως οι δύο φίλοι είχαν και τέτοιου είδους σχέσεις, κάτι το οποίο άλλωστε αποτελούσε αρκετά κοινή πρακτική εκείνη την εποχή· σε κάθε περίπτωση αυτό μικρή σημασία έχει μπροστά στη δύναμη μιας φιλίας που έμεινε θρυλική στους αιώνες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ