Σκουρλέτης στις προγραμματικές δηλώσεις: Θα διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, επανέλαβε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση και έπειτα από μεγάλη προετοιμασία αποκρούστηκε η άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης, που είναι σε εξέλιξη, εμείς θα διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τις Σκουριές, κάνοντας λόγο για «συστηματικά μέσα που θέλησαν να κάνουν τη μέρα νύχτα», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Σκουρλέτης υπεραμύνθηκε του τρόπου που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το ζήτημα, επικαλούμενος την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση δεν ήταν ένα προεκλογικό τέχνασμα και εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση προς κάποια μέσα ενημέρωσης και την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Μάλιστα, έδωσε σκληρή απάντηση στη  Χρυσή Αυγή, ο οποίος, μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, τόνισε «για λόγους τακτικής θα έπρεπε να είχατε χαμηλότερους τόνους», σχολιάζοντας σε έντονο ύφος την ομιλία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Γερμενή, κάνοντας αναφορά στο πρόσωπο του Φυσσα. «Η Δημοκρατία που θέλετε να καταλύσετε είναι αυτή που σας δίνει το δικαίωμα να μιλάτε», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και πρόσθεσε ότι «θα μιλάτε λοιπόν, για να δίνετε μία ευκαιρία στο λαό να σας έχει στο περιθώριο».

Για το θέμα της απόφασης του ΣτΕ για τα μεταλλεία, ο υπουργός ανέφερε στη Βουλή ότι κάποια συστημικά μέσα προσπάθησαν να παραπληροφορήσουν για το θέμα των Σκουριών και πρόσθεσε η απόφαση που ελήφθη στις 29 Αυγούστου δεν είχε προεκλογικό χαρακτήρα, ωστόσο θα πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον. Επίσης, ανέφερε: «Κάνετε λάθος- αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία- όταν λέτε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε τις Σκουριές δίνει λάθος σήμα για τις επενδύσεις στο εξωτερικό, η Ελλάδα είναι μία χώρα ευρωπαϊκή και η κυβέρνηση πρέπει να υπερασπίζεται τη νομιμότητα, το περιβάλλον και την ασφάλεια των κατοίκων».

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων ο κ. Σκουρλέτης εξήγγειλε τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας στο οποίο θα κληθούν, όπως είπε, να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς του Τομέα και όλες οι κατηγορίες των καταναλωτών. 

Δήλωσε ότι για τη συνολική οργάνωση του ενεργειακού πεδίου είναι απαραίτητη η χάραξη αλλά και η υλοποίηση Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής εναρμονισμένης και με τις γενικές πολιτικές της Ε.Ε. αλλά κυρίως προσαρμοσμένης στις οικονομικές, κοινωνικές, παραγωγικές, γεωφυσικές και γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και θα κινηθεί προς την κατεύθυνση να προστατεύσει το δημόσιο χαρακτήρα και του ΑΔΜΗΕ, με την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, τα οποία είναι μέρος της διαπραγμάτευσης  με τους δανειστές.   Προκρίνεται, όπως είπε, η διαμόρφωση ενός πλουραλιστικού στις μορφές του κοινωνικού / δημόσιου τομέα παραγωγής ενέργειας με πυρήνα την ΔΕΗ, που θα είναι προστατευμένη από πρακτικές ιδιωτικοποίησης.

Υπογράμμισε ότι απαιτείται η ανασυγκρότηση των «ανεξαρτήτων» αρχών ώστε να ενισχυθεί ο ανεξάρτητος και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ρόλος τους. Τόνισε ότι πρέπει να αναστραφεί η μέχρι τις μέρες μας επίκληση κανόνων απελευθέρωσης της αγοράς για την πριμοδότηση ιδιωτών, σε αυστηρό έλεγχο τιμών, λειτουργιών προσφοράς και παραγωγής με στόχο τη μείωση του γενικού κόστους και των τιμών. Στόχος είναι η ένταξή τους σε μια δημόσια ενεργειακή πολιτική, που θα κατευθύνει και ελέγχει την αγορά σε πρακτικές που θα είναι συμβατές με κοινωνικές ανάγκες έναντι της ενεργειακής φτώχειας και παραγωγικής αποδόμησης.  

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στρατηγικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου μακροπρόθεσμου ενεργειακού πλάνου και η υιοθέτηση μίας νέας δομής και ενός νέου μοντέλου λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς που θα έχει ως προτεραιότητα τα νοικοκυριά, τη στήριξη των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων μέσω εξασφάλισης ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας και την προώθηση ενεργειακών επενδύσεων με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία. Όπως τόνισε, η διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής πολιτικής, που να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, είναι άμεση προτεραιότητα αλλά και προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανταγωνιστικότητα, τη στήριξη της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Δήλωσε, επίσης, ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα είναι ένα νέο δημοκρατικό ενεργειακό μοντέλο με προτεραιότητα στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή προκρίνεται η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και ο κοινωνικά προσανατολισμένος σχεδιασμός της αύξησης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ώστε να ενταχθούν σε αυτή τη στρατηγική οι σχετικές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, με την κατάλληλη εφαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα και, όπου απαιτείται, με την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και επιλογών. Στη διαδικασία αυτή, θα επιμείνει ότι η οποιαδήποτε απελευθέρωση της αγοράς στη βάση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, δεν θα έχει πραγματικό όφελος εάν δεν εξασφαλίζει επενδύσεις για την ασφάλεια εφοδιασμού και εάν δεν παρέχει καλύτερες υπηρεσίες αλλά και φθηνότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας προς τους πολίτες και την οικονομία. Προς την κατεύθυνση αυτή, ανέφερε, η διαμόρφωση ενός ορθολογικού και δίκαιου θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αποδοτική λειτουργία της αγοράς ενέργειας και τη στήριξη της οικονομίας.

Άσκησε κριτική στη κυβέρνηση Σαμαρά, λέγοντας ότι η κρίση του προηγούμενου αναπτυξιακού προτύπου, που οδήγησε και στη κρίση χρέους, παροξύνθηκε την πενταετία του μνημονίου οδηγώντας στη μείωση της κατανάλωσης και της ενεργειακής ζήτησης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως είπε, μεθοδεύτηκαν πολιτικές ιδιωτικοποίησης με επίκεντρο τη ΔΕΗ και το Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Πιο αναλυτικά ο κ. Πάνος Σκουρλέτης παρουσίασε τα εξής βασικά σημεία της πολιτικής του:
- Προκρίνεται η διαμόρφωση ενός πλουραλιστικού στις μορφές του κοινωνικού / δημόσιου τομέα παραγωγής ενέργειας με πυρήνα την ΔΕΗ (προστατευμένη από πρακτικές ιδιωτικοποίησης).

- Στα επιβαλλόμενα πλαφόν παραγωγής και διανομής Η.Ε. που προβλέπονται από τη συμφωνία ώστε να δημιουργηθεί τεχνητά χώρος  σε ιδιώτες, οφείλουμε να σχεδιάσουμε τους θεσμικούς και χρηματοδοτικούς όρους για τη σύσταση βιώσιμων εταιρικών σχημάτων με κοινωνική συνεργατική συγκρότηση – συσχετισμένα πχ με την ενεργειακή αυτονομία επιλεγμένων νησιών, τις τεχνολογίες ΑΠΕ η υβριδικών συστημάτων. Ακόμα και μορφές συμπράξεων η και πραγματικών ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων, αυτοπαραγωγής βιομηχανικών μονάδων και συστάδων αγροτικής παραγωγής μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από τον επιβεβλημένο με ποσοστά «ανταγωνισμό».

- Καθοριστικός παράγοντας της ενεργειακής μας πολιτικής και στρατηγικής είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η ριζική αλλαγή του σημερινού ενεργειακού ισοζυγίου. Η δημόσια  κατάρτιση ενός προγράμματος επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας θα συντελέσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας με την επαναδραστηριοποίηση μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου. Απαιτείται η μεταρρύθμιση των συστημικών πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας σε κοινωνική πολιτική που αξιοποιεί το σε αργία επιστημονικό δυναμικό και τις γνώσεις του, δημιουργεί θέσεις ειδικευμένης εργασίας και προσανατολίζεται στη μικρή κλίμακα με εμβρυουλκό τις δημόσιες υποδομές. Στη μεγάλη κλίμακα απαιτείται η μεσοπρόθεσμη αντικατάσταση με οικονομοτεχνικά κριτήρια των παλαιών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων με σύγχρονες πολύ καλύτερου βαθμού απόδοσης και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

- Απαιτείται εκ των πραγμάτων η ανασυγκρότηση των «ανεξαρτήτων» αρχών ώστε να ενισχυθεί ο ανεξάρτητος και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ρόλος τους. Να αναστραφεί η μέχρι τις μέρες μας επίκληση κανόνων απελευθέρωσης της αγοράς για την πριμοδότηση ιδιωτών, σε αυστηρό έλεγχο τιμών, λειτουργιών προσφοράς και παραγωγής με στόχο τη μείωση του γενικού κόστους και των τιμών. Στόχος είναι η  ένταξη τους σε μια δημόσια ενεργειακή πολιτική, που θα κατευθύνει και ελέγχει την αγορά σε πρακτικές που θα είναι συμβατές με κοινωνικές ανάγκες έναντι της ενεργειακής φτώχειας και παραγωγικής αποδόμησης.   

- Η ανασύνταξη του ενεργειακού πεδίου μπορεί να απελευθερώσει το καθηλωμένο ερευνητικό δυναμικό της χώρας με δημόσιους όρους και κοινωνικά ωφέλιμα ερευνητικά αποτελέσματα. Μια συνεκτική στρατηγική παρέμβασης και σχεδιασμού στο ενεργειακό πεδίο οφείλει να αξιοποιήσει και να τροφοδοτήσει περαιτέρω τη δημόσια έρευνα σε κατευθύνσεις όπως: καθαρές τεχνολογίες άνθρακα, αποταμιευτήρες ενέργειας σε αυτόνομα συστήματα (νησιά / ΑΠΕ), υβριδικά συστήματα για την κάλυψη της  στοχαστικότητας των ΑΠΕ, τεχνολογίες  έξυπνων  δικτύων μετρητών. Μελέτες εφαρμογής δυνατοτήτων ανάπτυξης μονάδων μικρής έως μεσαίου μεγέθους ισχύος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

-Επιδίωξη και στόχος  της προτεινόμενης αναμόρφωσης της λιανικής αγοράς του ΦΑ, παραμένει η ταχύτερη δυνατή μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία και στην οικιακή κατανάλωση, η αύξηση της χρήσης του ΦΑ με άμεση καύση και η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Η αύξηση της διασύνδεσης σε  περιφερειακό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, η επαναδιαπραγμάτευση των υφισταμένων συμβάσεων με στόχο τη μείωση των τιμών. Η επέκταση της χρήσης του ΦΑ σε περισσότερες περιοχές της χώρας μαζί με τη  διασφάλιση  της δυνατότητας των καταναλωτών να επιλέγουν προμηθευτή, οδηγούν σε εκλογίκευση των τιμών με στόχο να προσεγγίσουν το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο και οι μειωμένες  τιμές του ΦΑ να φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές.

- Ολοκληρώνεται η διευθέτηση των ανοικτών θεμάτων σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ προκειμένου να διασφαλισθούν σε νέα βάση τα κατά το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη τόσο δημοσιονομικά όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

- Η διατήρηση της στρατηγικής θέσης του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ επιτρέπει διεθνείς συνεργασίες, τη μετεξέλιξη της εταιρείας σε διεθνή ενεργειακή εταιρεία με αυξημένο εξαγωγικό προσανατολισμό και τη συμβολή της εταιρείας στην Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική. Στη βάση της σημερινής διυλιστικής ικανότητας των ΕΛΠΕ, της τεχνολογικής υποδομής τους και της υψηλής τεχνογνωσίας του εργατικού δυναμικού τους μπορούν να προωθηθούν πολιτικές:

- Περαιτέρω αξιοποίησης επενδύσεων για τη μεγαλύτερη καθετοποίηση των δραστηριοτήτων λιανικής εμπορίας και πετροχημικών με κλάδο διύλισης, με τη προσέλκυση μεγάλων και φερέγγυων διεθνών εταίρων.

- Διαφοροποίησης διεθνών πηγών προμήθειας καυσίμων και πρώτων υλών.

- Βελτίωσης της παραγωγικότητας της εταιρείας μέσω του εξορθολογισμού λειτουργικών δαπανών, μείωσης του χρηματοδοτικού κόστους, ενσωμάτωσης της καινοτομίας.

- Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στα ζητήματα ασφάλειας, που έχει γίνει σημαντικό έργο.

Δίκτυα και τις διασυνδέσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ανάπτυξη των διασυνδέσεων είναι καθοριστικής σημασίας στο Ευρωπαϊκό σύστημα(Internal Energy Market, Target Model) και στην ευρύτερη περιφέρεια της Βαλκανικής. Στο Ελληνικό σύστημα οι υφιστάμενες διασυνδέσεις (αν και η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο καθοριζόμενο 10%) δεν είναι πολύ ισχυρές και απαιτούνται νέες διασυνδέσεις που πρέπει να προωθήσει ο ΑΔΜΗΕ με τα προγράμματά του στα πλαίσιο προώθησης έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος. Η διαθέσιμη μεταφορική ικανότητα είναι χαμηλή λόγω περιορισμών στα γειτονικά δίκτυα της Βαλκανικής.

Υπέρ του ελληνοτουρικού αγωγού φυσικού αερίου - «προίκα» από Παναγιωτη Λαφάζανη

Σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις δήλωσε ότι το κυοφορούμενο σχέδιο για το νέο αγωγό ΦΑ του λεγόμενου «Κεντρικού Διαδρόμου» που θα δημιουργηθεί με τη συμφωνία κρατών μελών της Ε.Ε της Νοτιοανατολικής Ευρώπης IGB (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία). «Η υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τη θέσπιση κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου για την προώθηση του Ανδριατικού αγωγού/ΤΑΡ, με τον οποίο θα αυξηθούν οι ποσότητες ΦΑ από την περιοχή της Κασπίας που θα φτάνουν στην Ε.Ε, αλλάζουν τα γεωενεργειακά δεδομένα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η νέα ελληνορωσική  πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, που θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της, ως χώρας  κόμβου και  διαμετακόμισης ενέργειας», τόνισε ο υπουργός. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ