Μάχη Αλβανίας – Σερβίας για τα προκριματικά του Euro 2016: Με πέτρες υποδέχτηκαν το πούλμαν της Εθνικής Σερβίας στα Τίρανα

Ο αθλητισμός ενώνει είπατε;  Μπορεί αυτός να είναι ο ''κανόνας'' αλλά δεν ισχύει πάντα.

Κι αν δεν το είχαμε καταλάβει απ’ όσα κατά καιρούς γίνονται στα ελληνικά γήπεδα, ας ρίξουμε μια ματιά στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, που φλέγονται ξανά γιατί αναμετρώνται σήμερα (08.10.2015) Αλβανία και Σερβία στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2016.

Ήταν 14 Οκτωβρίου 2014 όταν οι δυο ομάδες επρόκειτο να αναμετρηθούν στο Βελιγράδι, στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τον 9ο όμιλο των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2016. Ήταν το 41ο λεπτό του αγώνα όταν ένα drone με τη σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας" πέταξε πάνω από τον αγωνιστικό χώρο, ο Σέρβος διεθνής Στέφαν Μίτροβιτς "κατέβασε" τη σημαία και το γήπεδο μετατράπηκε σε ρινγκ και ο αγώνας δεν τελείωσε ποτέ, αφού οι Αλβανοί παίκτες αρνήθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα. Το αθλητικό δικαστήριο στη Λωζάνη, αναιρώντας απόφαση της UEFA, καταχώρησε τον αγώνα ως νίκη της Αλβανίας.

Και τώρα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, κανείς δεν έχει γίνει σοφότερος. Το βράδυ της Τετάρτης (07.10.2015) η αποστολή της Εθνικής Σερβίας έφτασε στα Τίρανα για το παιχνίδι στο Ελμπασάν. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν... δρακόντεια, το πούλμαν παρέλαβε τους Σέρβους διεθνείς από την πίστα του αεροδρομίου για να τους μεταφέρει στο ξενοδοχείο τους.

Αλλά ακόμη κι έτσι, κάποιοι βρήκαν τον τρόπο να πετάξουν πέτρες στο πούλμαν της Σερβίας. Όταν το πούλμαν στο κέντρο των Τιράνων, στις άκρες του δρόμου ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες, που σφύριζαν, φώναζαν και έκαναν αγενείς χειρονομίες εναντίον των παικτών και κάποιοι πετούσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον του λεωφορείου. Κάποιοι πέταξαν και πέτρες.

Η στιγμή της επίθεσης έχει καταγραφεί σε video: μια πέτρα χτυπάει το τζάμι του λεωφορείου και οι ποδοσφαιριστές σοκάρονται. Κάποιος ακούγεται να λέει όπα αλλά ο οδηγός δεν σταματά. Όλα αυτά ενώ προπορεύονται μηχανές και περιπολικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ VIDEO ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά μόνον υλικές ζημιές, αφού έσπασε τζάμι σε παράθυρο του λεωφορείου. Αμέσως, ήρθε η αντίδραση από πλευράς της Σερβίας. "Η Σερβία αναμένει και απαιτεί να καταστεί δυνατή για την ομάδα της Σερβίας ασφαλής παραμονή στην Αλβανία και ανεμπόδιστη διεξαγωγή του αγώνα" ανέφερε ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο Τόμισλαβ Κάρατζιτς, πρόεδρος της σερβικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου έθεσε ακόμη και θέμα διεξαγωγής του αγώνα.

Δεν ήταν δυνατόν, όμως, να μην δημιουργηθεί (ξανά) διπλωματικό επεισόδιο. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αποφάσισε να μην πάει στο Ελμπασάν για να δει το παιχνίδι και κάλεσε τις αλβανικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των Σέρβων πολιτών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του αγώνα.

"Λόγω της πρωτοφανούς πολιτικοποίησης ενός αθλητικού γεγονότος, μετά από πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα έλαβα την απόφαση να μην ταξιδέψω στο Ελμπασάν, ώστε οι βασικοί πρωταγωνιστές της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης να είναι οι αθλητές" ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας σε ανοιχτή επιστολή του. "Ζητώ από την αλβανική κυβέρνηση να παράσχει πλήρη ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της Σερβίας, οι οποίοι θα είναι παρόντες, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διεξαγωγή της αναμέτρησης" υπογραμμίζει ο κ. Βούτσιτς στην επιστολή του, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "Μπλιτς".

Όμως την ίδια στιγμή, η Αλβανία φαίνεται να κρατά σκληρή στάση. Ο πρέσβης της χώρας στο Βελιγράδι Ιλίρ Μπότσκα αρνήθηκε να παραλάβει τη νότα διαμαρτυρίας από το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας. Ο Αλβανός πρέσβης αρνήθηκε να μεταβεί στο σερβικό υπουργείο Εξωτερικών με τη δικαιολογία ότι "δεν συνέβη κανένα επεισόδιο κατά της εθνικής αποστολής ποδοσφαίρου της Σερβίας".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει "αντίθετη με τις αρχές και την πρακτική της διπλωματίας" τη συμπεριφορά του πρέσβη της Αλβανίας και ανήγγειλε τη λήψη μέτρων εναντίον του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ