Good news: 6 κοντέινερ με πράγματα για τους πρόσφυγες συγκέντρωσε η Taxibeat

Περισσότεροι από 200 εθελοντές, 120 οδηγοί ταξί, 2.591 άνθρωποι που θέλησαν να στείλουν βοήθεια, 4 ώρες, 6 κοντέινερ ανθρωπιστικής βοήθειας. Από τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και παπούτσια για ανθρώπους, μητέρες, παιδιά που τα έχουν ανάγκη. Βοήθεια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα.

Αυτοί είναι λίγοι μόνο αριθμοί από τα αποτελέσματα της δράσης που ανέλαβαν και έφερα εις πέρας το Taxibeat και η οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών ΜΕΤΑδραση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Η ανταπόκριση των Αθηναίων στην πρωτοβουλία πέρασε κάθε προσδοκία, λένε οι διοργανωτές.

Μέσα σε μόλις 4 ώρες συγκεντρώθηκαν συνολικά 6 κοντέινερ ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Όλο αυτό ξεκίνησε γιατί θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε στους ανθρώπους που ήθελαν να στείλουν πράγματα και δεν μπορούσαν να έρθουν στα γραφεία και τελικά έγινε κάτι τόσο μεγάλο» λέει στην HuffPost Greece η υπεύθυνη επικοινωνία της ΜΕΤΑδρασης, Μαρη-Λώρα Καποδίστρια. «Ήταν πολύ συγκινητικό. Ήταν αναπάντεχη η υποστήριξη από τον κόσμο. Το πόσο θερμά ανταποκρίθηκαν όλοι και τελικά φάνηκε ότι η Ελλάδα έχει τρομερό απόθεμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».

Η αποστολή της βοήθειας

Η προώθηση του ανθρωπιστικού υλικού στα σημεία στα οποία δραστηριοποιούνται ομάδες της ΜΕΤΑδρασης είχε ξεκινήσει ήδη από τις 24 Σεπτεμβρίου με μια αποστολή προς Χίο, με υλικό που μετέφεραν ευαισθητοποιημένοι πολίτες στα γραφεία της ΜΕΤΑδρασης, άμεσα μετά την ανακοίνωση της δράσης. Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε αποστολή προς Σάμο, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικού υλικού παραδόθηκε στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, όπου φιλοξενούνται περίπου 1.000 πρόσφυγες. Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν αποστολές για Λέσβο και Ειδομένη, ενώ ανθρωπιστικό υλικό προσφέρθηκε και στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων. Οι αποστολές συνεχίζονται μέχρι να απορροφηθεί όλο το υλικό που συγκεντρώθηκε.

Οι αριθμοί της ανθρωπιάς

Συνολικά 2.591 μοναδικοί χρήστες της εφαρμογής Τaxibeat κάλεσαν εκείνη την ημέρα ταξί για να στείλουν δωρεάν τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, είδη προσωπικής υγιεινής και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Λόγω της πρωτοφανούς συμμετοχής, οι 120 εθελοντές οδηγοί ταξί κατάφεραν να εξυπηρετήσουν συνολικά 1.064 κλήσεις σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, καλύπτοντας περίπου το 40% της ζήτησης. Η ανταπόκριση του κόσμου είχε αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από την ημέρα που η δράση γνωστοποιήθηκε, και είχε προειδοποιηθεί ο κόσμος ότι ενδέχεται να μην μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι.

Έτσι προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της δράσης, δημιουργήθηκαν σημεία διαλογής σε Μαρούσι, Κατεχάκη, Κολωκάκι, Ίλιον, Κερατσίνι και Ελληνικό, αλλά και στις εγκαταστάσεις της ΜΕΤΑδρασης στον Κολωνό. Και περισσότεροι από 300 πολίτες επέλεξαν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα έξι σημεία διαλογής με ιδιωτικό μέσο.

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, περισσότεροι από 200 εθελοντές βοήθησαν ενεργά στα σημεία διαλογής, από το πρωί έως και αργά το βράδυ.

Ακόμη, στο στόλο του Τaxibeat ενσωματώθηκαν βαν κι εξυπηρέτησαν ομαδικές δωρεές από σχολεία και εταιρίες. Την επιχείρηση υποστήριξαν σημαντικά η Ελληνική Εταιρεία Logistics, η ΧΑΡΤΣΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΑΕ, η οποία προσέφερε τα κοντέινερ, και η AVIS.

Με οχήματα συνέδραμαν ακόμη οι εταιρίες Limitless, Mega Group SA, Synergy, και με υλικά συσκευασίας οι Praktiker και Σκλαβενίτης.

Τις αποστολές ανθρωπιστικού υλικού υποστηρίζουν οι Hellenic Seaways, Blue Star Ferries και ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε για τα αποτελέσματα της δράσης αναφέρεται ότι «το Taxibeat και η ΜΕΤΑδραση ευχαριστούν θερμά όλους όσοι κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν σε αυτήν την πρωτοβουλία, και όλους όσοι εργάστηκαν εθελοντικά για την υλοποίησή της. Είναι ενδεικτικό της μεγάλης αυτής κινητοποίησης ότι οι εγκατάστασεις της ΜΕΤΑδρασης έχουν γεμίσει με προσφορές και δεν μπορούν προς το παρόν να υποδεχθούν άλλα είδη. Εθελοντές που επιθυμούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω διαλογή και προετοιμασία των επόμενων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας μπορούν να απευθυνθούν στη ΜΕΤΑδραση με ένα μήνυμα στο volunteer.metadrasi@gmail.com».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ