25 χρόνια κλείνει το μουσείο τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ - Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους

Ξέρετε ότι υπάρχει Μουσείο Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα; Πάρτε τα παιδιά σας, επισκεφτείτε το και θα μας θυμηθείτε!

 

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ είναι μοναδικό στο είδος του και μεταξύ των λίγων μουσείων τεχνολογίας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1990, κλείνει 25 χρόνια φέτος, είναι εταιρικό μουσείο και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον όμιλο ΟΤΕ. 

Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 4.500 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό, με περισσότερα από 14.000 αρχεία, έγγραφα και φωτογραφίες. Αυτό που κλέβει την παράσταση, όμως, είναι αναμφίβολα το πρώτο στούντιο τηλεόρασης που στήθηκε στην Ελλάδα το 1965.

Αυτά, για να έχετε μια πρώτη αίσθηση για το τι είναι αυτό το μουσείο. Σας είπαμε όμως ότι αξίζει να το επισκεφτείτε με τα παιδιά σας, πράγμα που ίσως σας κάνει διστακτικούς μιας και τα παιδιά, κατά γενική ομολογία, δυσανασχετούν στα μουσεία. Αυτό το μουσείο όμως, θα το λατρέψουν.

Στο πλαίσιο των μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων για σχολικές ομάδες, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών μέσα από βιωματικά εικαστικά εργαστήρια ζωγραφικής, τεχνολογίας, design και γλυπτικής. Με άλλα λόγια, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δουν πληθώρα αντικειμένων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως τηλεφωνικές συσκευές και άλλα πολλά. Κάποια από αυτά μπορούν να τα αγγίξουν, να τα περιεργαστούν και να παίξουν μαζί τους. Αυτά γι’ αρχή.

Η συνέχεια περιλαμβάνει εργαστήριο χαρακτικής αλλά και ζωγραφικής, όπου τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν μικρά έργα τέχνης με νερομπογιές και τέμπερες, ενώ για να μην λερωθούν, υπάρχει η πρόβλεψη για στολές μίας χρήσης, οι οποίες προστατεύουν απολύτως από τα χρώματα και κάνουν την όλη δραστηριότητα πιο ελκυστική για τα παιδιά.

Μπορούν επίσης, αν θέλουν, να φτιάξουν μια τηλεφωνική συσκευή από απλά ανακυκλώσιμα υλικά και να δοκιμάσουν τη δυνατότητα τους στη χαρτοκοπτική. Αν, ωστόσο, έχουν πιο «θετικά» ενδιαφέροντα, μπορούν να συνδέσουν τα καλώδια ενός τηλεφωνικού κυκλώματος και να διαπιστώσουν αν δουλεύει. Φυσικά, όλα γίνονται υπό την επίβλεψη εξαίρετων επαγγελματιών του εκάστοτε αντικειμένου, ενώ τίποτα δεν είναι επικίνδυνο. Τα παιδιά τρελαίνονται γι’ αυτές τις δραστηριότητες, διότι αισθάνονται σαν μικροί επιστήμονες και χαίρονται ιδιαίτερα με την αίσθηση της εφεύρεσης.

Η κ. Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε σχετικά σχετικά με τα εργαστήρια και τις δράσεις: «Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Δημιουργούμε υποδομές που εξασφαλίζουν την επικοινωνία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά, να αλλάζουμε τα δεδομένα, να φέρνουμε νέες τεχνολογίες, με απόλυτο σεβασμό για την ιστορία μας και το έργο που έχουν επιτελέσει οι άνθρωποί μας. Σε αυτή την ιστορία του Ομίλου, αλλά και των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, μας ταξιδεύει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ. Για τα 25 χρόνια λειτουργίας του, σχεδιάσαμε φέτος ακόμη πλουσιότερες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, για να προσφέρουμε ξεχωριστές εμπειρίες επικοινωνίας σε μικρούς και μεγάλους.»


 
Οι μεγάλοι, για τους οποίους αρκετός λόγος έχει γίνει, δεν αποτελούν απλώς συνοδούς, αλλά έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα με περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και να μάθουν ιστορίες που μέχρι χθες μπορεί να αγνοούσαν εντελώς. Την ώρα που τα παιδιά βρίσκονται στα εργαστήρια, ένα δωμάτιο πιο δίπλα, οι γονείς μπορούν να μάθουν που παραγόταν μια τηλεοπτική εκπομπή πριν 30 χρόνια και να δουν πως ήταν το control room. Επίσης, δίπλα από κάθε έκθεμα, υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για το τι ακριβώς είναι. Επίσης, οι πιο ρομαντικοί, μόλις δείτε τα τηλεγραφήματα, θα αναπολήσετε τα παλιά και θα αναρωτηθείτε που πήγαν αυτές οι εποχές, γιατί έφυγαν, γιατί μας χαιρέτησαν;

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ