Λαγκάρντ – Τόμσεν αδειάζουν τον Ντασειλμπλουμ: Χρειάζεται ελάφρυνση χρέους

Το μήνυμα είναι κοινό: χρειάζεται επιτέλους ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα. 

Ο Τόμσεν προειδοποίησε ότι:

Η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που εξετάζει η ΕΕ μέχρι τώρα

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της μόνο με μεταρρυθμίσεις και προσαρμογή, επανέλαβε ο ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, καλώντας την Ευρώπη να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και «αδειάζοντας» και εκείνος -μετά την Κριστίν Λαγκάρντ- τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε νέες του δηλώσεις από τη Λίμα του Περού, όπου πραγματοποιείται η Συνόδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Τόμσεν προειδοποίησε ότι το ελληνικό χρέος έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μη βιώσιμο, σημειώνοντας πως έχει αυξηθεί άνω του 200% του ΑΕΠ, γι' αυτό και, όπως υπογράμμισε, είναι σχεδόν σίγουρο πως η Αθήνα δεν θα τα καταφέρει με μεταρρυθμίσεις και προσαρμογή.

Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τη στιγμή που το ελληνικό χρέος έχει αυξηθεί άνω του 200% του ΑΕΠ έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μη βιώσιμο. Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει με μεταρρυθμίσεις και προσαρμογή. Θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ισχυρίστηκε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους δεν είναι επείγον, αφού τα όποια προβλήματα δεν πρόκειται να παρουσιαστούν παρά ύστερα από 15 χρόνια σύμφωνα με την ανάλυση του ESM.  Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν πως μια ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω του περιορισμού του κόστους για την εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.

 

Η Κριστίν Λαγκαρντ πιστεύει ότι:

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει με τα πρότυπα του Ταμείου και δεν συμφωνεί με την άποψη του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ

Ένα ηχηρό «όχι» στην πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup αναφορικά με το  ελληνικό χρέος είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, απορρίπτοντας ουσιαστικά το σχέδιο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για  πλαφόν 15% για τo χρέος.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού Mega στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πιστεύει ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει με τα πρότυπα του ΔΝΤ και δεν συμφωνεί με την άποψη του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, ότι ο προσδιορισμός ενός πλαφόν 15% στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα επαρκούσε για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείσα σχετικά με την πρόταση Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του IMFC στη Λίμα του Περού, η κυρία Λαγκάρντ «άδειασε» τον επικεφαλής του Eurogroup, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα από τα πολλά συστατικά. Αλλά σίγουρα δεν λειτουργούμε στη βάση ενός μεγέθους μιας τέτοιας φύσης καθώς είναι ένας παράγοντας. Η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πολύ πιο περίπλοκη από την ανάλυση του ποια θα είναι η εξυπηρέτηση του χρέους σε βάθος χρόνου. Σίγουρα στις εκθέσεις που έχουμε δημοσιοποιήσει θα δείτε πως υπάρχει μια οροφή (σ.σ. για το κόστος εξυπηρέτηση του χρέους) αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το μοναδικό συστατικό που θα εξετάζαμε. Απολύτως όχι».

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε πως η θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν έχει διαφοροποιηθεί, σημειώνοντας πως το Ταμείο είναι πανέτοιμο να εμπλακεί, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα βασίζεται σε δύο πυλώνες. 

Όπως εξήγησε, ο πρώτος αφορά σε ισχυρές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένων των συντάξεων και των αλλαγών στις τραπεζικές διοικήσεις και κάποιων άλλων μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για να επανακτηθεί η οικονομική ισχύ και η χρηματοδοτική φερεγγυότητα και ο δεύτερος προϋποθέτει πως το χρέος της Ελλάδος είναι βιώσιμο.

«Υπό την δική μας αντίληψη της κατάστασης αυτό προϋποθέτει μια παρέμβαση στο χρέος. Η φύση, οι όροι και οι προϋποθέσεις προφανώς θα χρειασθεί να αναζητηθούν όταν θα έχουν ληφθεί οι μεταρρυθμίσεις. Αλλά θα πρέπει να βασίζονται στα δικά μας τα πρότυπα και στη δική μας ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι χθες, Παρασκευή, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν πως μια ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω του περιορισμού του κόστους για την εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ